Zápas zvratů přihrál mečbol Technice

Zveřejněno 22.02.2012 | jb, lm
Technika Brno SKLH Žďár nad Sázavou
ČF3, středa 22.2.2012
Technika Brno - SKLH Žďár nad Sázavou TEC - ZNS
Technika Brno: Novák - Klimeš, Vozdecký, Habrovec, Žalud, Strýček, Zapletal, Hájek - Mráz, Jelínek, Rajnoha, Česnek, Benýšek, Šedý, Matouš, Bělohlávek, Gabriška, Sedláček, Jurča, Brzobohatý, Odehnal
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Smejkal, Beneš, Staněk, Pleva, Koželuh, R. Sobotka - Kunstmüller, M. Sobotka, Plachý - Ježek, Bukáček, Dítě - Man, Kotlík, Kuba
Branky a nahrávky: 3. Sedláček (Rajnoha, Mráz), 14. Česnek (Benýšek), 49. Odehnal (Benýšek), 51. Benýšek (Strýček), 57. Rajnoha (Klimeš), 58. Odehnal (Česnek) - 17. M. Sobotka (Plachý, Beneš), 31. Dítě (Pleva), 46. Plachý (M. Sobotka).Rozhodčí: Talpa - Dančišin, Matějček. Vyloučení: 5:8. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: ???. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 6:3. Stav série: 2:1.
B R N O - Žďárští hokejisté sahali na ledě Techniky po vítězství, nakonec ale odjížděli domů se svěšenými hlavami. Třemi góly krok po kroku vymazali dvoubrankové manko z první třetiny, ale Brňané ve třetí třetině na Plachého vedoucí gól odpověděli dvěma přesilovkovými trefami a obrat dokonal Rajnohův gól v 57. minutě. Šestý gól do prázdné brány už byl pro Číhalův tým jen smutnou jistotou toho, že v pátek musí na Bouchalkách zvítězit, aby si vynutil rozhodující pátý zápas.

AKTUALIZOVÁNO

Foto: Eva Solaříková

Reportáž

Domácí vstoupili do třetího čtvrtfinále velice aktivně. Slámu nejdřív prověřil jedovkou do betonu Česnek, na první gól se čekalo do času 2:20, kdy nepokrytý Jiří Sedláček dorazil střelu Rajnohy – 1:0.

V 6. minutě ujel obráncům Kotlík, blafákem oklamal i brněnského gólmana Nováka, jenže k překvapení žďárských fanoušků neskončil puk v brance, ale „zašmodrchal“ se na hranici brankoviště, když sjel žďárskému útočníkovi z hole.

V 10. minutě usedl na trestnou lavici Kotlík, domácí se tlačili do branky, nepřidali sice druhý gól, ale jako bonus vytěžili faul Bukáčka. V čase 13:23, pouhou vteřinu před jeho návratem na led, se v závaru u levé Slámovy tyčky nejlépe zorientoval Benýšek, který puk naslepo zadovkou posunul do ohně a našel v ideální pozici najetého Jana Česneka, který golfákem propálil žďárského gólmana – 2:0.

Dvougólové vedení Technice nevydrželo dlouho. V 17. minutě vystřelil od modré obránce Beneš, který v týdnu sbíral první extraligové starty za Pardubice, odražený puk vrátil směrem na bránu Plachý a jeho pokus tečoval před Novákem Martin Sobotka - 2:1. Brzy poté tvrdě pálil Staněk, Novák ale jeho ránu dokázal vytěsnit nad branku.

V 26. minutě o sobě znovu dala vědět „oprášená“ dvojice Sobotka – Plachý, jenže pokus Plachého v přečíslení zasvištěl mimo branku. Vyrovnání tak přišlo až z hokejky Dítěte v polovině zápasu. Zmatek do brněnské obrany vnesl Pleva, který si nejdřív nabruslil za bránu, poté otočil a po vyjetí před branku i s obráncem na zádech se pokusil bekhendem překvapit Nováka. Odražený puk si jako první našel Jiří Dítě a neomylně trefil horní růžek - 2:2.

A Žďárští byli rázem na koni. Velký tlak a spoustu nadějných pokusů si vytvořili v přesilovce po faulu na Kubu, ale bez gólového efektu. Červené světlo se nerozsvítilo ani po samostatném úniku Dítěte, který přestřelil horní tyčku.

Před koncem třetiny si ještě o pozornost říkal domácí Odehnal, který přebruslil žďárského obránce, naznačil střelu, potáhl kotouč, ale zakončil mimo branku.

Stav 2:2 před třetí třetinou sliboval nevšední rozuzlení. Početnou skupinu žďárských fans rozjásal v čase 45:52 Jiří Plachý. V přesilovce sehráli učebnicovou kombinaci se Sobotkou a probuzená pětapadesátka v pozici mezi kruhy trefila puk ideálně – 2:3. Zdálo se, že je obrat dokonán…

JAK TO VIDĚL MARTIN PLEVA

Zlomový okamžik třetího čtvrfinále přišel v čase 48:16. U modré čáry zůstal ležet brněnský útočník Kamil Rajnoha a sudí při přesilovce Techniky přerušil hru. Rozhodčí Talpa situaci vůbec neviděl a v obklopení domácích hráčů mu napověděl čárový sudí, a tak udělil za krvavé zranění trest na 2+2 minuty žďárskému obránci Martinu Plevovi. Podle některých fanoušků SKLH ke zranění došlo vyhazovaným pukem. Domácí z výhody vytěžili gól na 3:3 a 4:3... „Myslím si, že jsem soupeře hokejkou netrefil, protože jsem jel pryč s jiným hráčem. Jeden čárový sudí po přerušení hry začal ukazovat na mě. A po zapase už se k tomu nechtěl moc vyjadřovat, když jsem na něj spustil. Byl jsem strašně překvapený, když ukázal na mě, přehrával jsem si tu situaci, jestli jsem to vůbec mohl udělat a nejsem si faulu vědom,“ komentoval situaci Martin Pleva.

Foto: Veronika Marková

Jenže v následujících minutách přišly žďárské fauly. Nejdřív na trestnou usedl za podražení ve středním pásmu Dítě, když už se zdálo, že hosté přesilovku ubrání, nechal si rozhodčí Talpa „napovědět“, že viníkem krvavého zranění Rajnohy v přetlačované u mantinelu byla Plevova hokejka, žďárský bek následně dostal 2+2 minuty.

Vysokoškoláci využili přesilovku jen vteřinu poté, co Dítě naskočil na led. Vyražený puk za Slámu dotlačil Vlastimil Odehnal - 3:3. Zápas se lámal v pokračující přesilovce. Bránící čtyřka Plamenů se sice dvakrát zmocnila puku, jenže ani jednou nedokázala dostat puk ven z pásma a trestem byl čtvrtý gól, který po štiplavém nahození Strýčka vstřelil Karel Benýšek. Ten si nejdřív našel odražený puk a bekhendem trefil odkrytý vršek Slámovy klece jen tři vteřiny před Plevovým návratem - 4:3.

Přidušené Plameny mohla znovu rozhořet nabídnutá přesilovka v 55. minutě po krosčeku na Dítěte. Domácí ji ubránili a při hře pět na pět vzápětí přidali zlomový gól. Sláma opět neudržel kotouč po střele od modré a než puk odpálil obránce, zorientoval se tři a půl minuty před koncem jako první Kamil Rajnoha - 5:3.

Kouč Číhal si po minutě vyžádal „tajm“ a Sláma při vhazování v útočném pásu zůstal na střídačce. Plameny ale ani v šesti neudržely pásmo a hned po třinácti vteřinách přidal pojistku na vítězství Vlastimil Odehnal - 6:3. Poslední dvě minuty se tak už dohrávaly jen z povinnosti.

Čtvrtfinálová série se vrátí v pátek večer na Bouchalky. Plameny už nemají na výběr. Pokud chtějí do semifinále, musí vyhrát a vynutit si pátý zápas v Brně. Kouč Číhal ve středu využil služeb pardubického obránce a žďárského odchovance Petra Beneše, který nahradil zraněného Tomáše Doležala, a k němu postavil do první obrany Tomáše Smejkala. Oproti druhému zápasu prohodil na pravém křídle prvního a třetího útoku Michala Kubu s Jiřím Plachým.

 

Ohlasy po utkání

Vlastimil Odehnal (sportovní manažer VSK Technika Brno)

Opět lze říct, že to byl klasický zápas play-off. Žďár hraje hokej, který nám obecně moc nesedí, dobře brání, to nám dělá problémy. My jsme rychle vedli 2:0, ale o svůj náskok jsme přišli. Přesilovky jsou v celé sérií důležité a dnes se to potvrdilo. Zápas se zlomil vyloučením žďárského hráče, my jsme v početní převaze vstřelili dvě branky a podruhé už jsme si vedení utéct nenechali. (zdroj: http://hokej.vsktechnika.cz)

Svatopluk Číhal (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Bylo to utkání zvratů se špatným koncem pro nás. Měli jsme špatný vstup pozápasu a také část, kdy jsme vedli 3:2. Pak se projevila naše nedisciplinovanost, která zápas rozhodla. Do té doby byla hra srovnaná, možná jsme měli i nějaké šance navíc. Nájezdy jsme nedali a naopak jsme inkasovali v oslabení, když jsme udělali stupidní fauly, Technika je natolik zkušené mužstvo, že umí tyhle věci trestat. Za stavu 3:5 už to bylo vabank, je to škoda, protože jsme zápas otočili, ale vlastní vinou jsme ho nakonec prohráli. V pátek uděláme všechno pro to, abychom vyhráli a jeli na rozhodující zápas do Brna. Výhoda je na straně Techniky, domácí zápas i ten dnešní na týmu určitě nějakou stopu zanechá, ale na vyčištění hlav máme zítřejší trénink a půjdeme do toho.

Fotogalerie