Těsná prohra na Technice

Zveřejněno 15.10.2011 | mk
Technika Brno SKLH Žďár nad Sázavou
11., sobota 15.10.2011
Technika Brno - SKLH Žďár nad Sázavou TEC - ZNS
Technika Brno: Vrba - Habrovec, Vozdecký, Strýček, Zapletal - Mráz, Sedláček, Rajnoha, Odehnal, Benýšek, Brzobohatý, Jurča, Bělohlávek, Matouš, Gabriška
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Šulc, Smejkal, R. Sobotka, Střecha - M. Sobotka, Plachý, Ježek, Kunstmüller, Bukáček, Dítě, Havelka, Man, Kočan, Fúzik, Hron
Branky a nahrávky: 13. Sedláček (Rajnoha), 40. Rajnoha (Sedláček), 43. Matouš (Jurča, Habrovec) - 9. Bukáček, 26. Staněk Rozhodčí: Volf - Lošťák, Maťašovský
Vyloučení: 5:7 Využití: 0:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 85
Střely na branku:
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2
B R N O - Hokejisté žďárského SKLH uzavřeli první čtvrtinu letošního ročníku 2.ligy prohrou na ledě favorizované Techniky Brno. Hostující Plameny však byly k bodovému zisku blízko. Dvakrát během zápasu vedly. Své vedení však Žďárští ztratili v těsném závěru druhé třetiny. V úvodu té třetí otočili stav Technici a svůj těsný jednobrankový náskok již ubránili.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Hosté z Vysočiny dorazili do jihomoravské metropole oslabení o několik členů základního kádru. Nepočítáme-li dlouhodobě absentujících Vránka a Dobiáše, chyběli trenéru Kuchyňovi další důležití hráči, jako zranění obránci Pleva, Šír a nově i Doležal. Z Jihlavy nebyl uvolněn Jícha a ze studijních důvodů byl omluven také Kotlík. Určité problémy se sestavou však měli i domácí, takže tyto hendikepy se vyrovnaly.

Do zápasu vstoupili aktivněji Vysokoškoláci a v prvních minutách si vytvořili silný tlak, kterému hosté odolávali díky obětavému bránění a jistému Slámovi. Úvodní nápor domácích byl ještě umocněn přesilovkou a když i tu dokázaly Plameny přečkat udeřilo na druhé straně. V jedné z prvních příležitostí hostů se ocitla druhá formace. Jiří Dítě poslal tvrdou střelu na domácího brankáře Vrbu, který však nedokázal kotouč udržet a Miroslav Bukáček dorazil puk za jeho záda - 0:1.

Domácí však přeci jen přetavili svoji převahu do brankového efektu. Vedení v zápase vydrželo Plamenům do třinácté minuty. Při hře čtyři na čtyři se individuálně propracoval do brankové šance Kamil Rajnoha, přičemž si vynutil nedovolený zákrok soupeře. V následné výhodě při signalizovaném vyloučení, vyrovnal trefou pod horní tyčku Jiří Sedláček - 1:1. Hosté z Vysočiny však i nadále prožívali perné chvilky a výborný Sláma několikrát zachraňoval nerozhodný stav. Ten Plameny udržely s vypětím všech sil až do první sirény, která je zachránila od druhé branky. Tu Brněnští sice dokázali vsítit, ale tentokrát již po uplynutí časového limitu určeného pro první třetinu.

Prostřední dvacetiminutovka přinesla zvýšenou ofenzivní aktivitu Žďáru a hned v úvodu šance na obou stranách. Nejprve likvidoval Sláma nebezpečnou střelu domácího Sedláčka a dokázal si poradit i s tutovou šancí při dorážce Mráze. O chvíli později měl dvě gólové šance kapitán hostů Jiří Plachý. Jeho první pohotová střela skončila na Vrbově betonu a následně orazítkoval tyč jeho branky. V pětadvacáté minutě dostali hosté výhodu přesilové hry, kterou dokázali ještě v její první polovině zužitkovat.

Pavel Staněk vypálil od modré, před brankářem stínil Ondřej Ježek a puk zamířil rovnou sítě. Plameny tak opět získaly vedení na svoji stranu – 1:2. V té době přebírali Žďárští stále více iniciativu a režii zápasu na svoje hokejky. O to více litovali zbytečně inkasované branky v samotném závěru. Čtyřicet sekund před koncem druhé třetiny dostal od Jiřího Sedláčka přesnou přihrávku Kamil Rajnoha a pohotovou střelou zařídil Jihomoravanům vyrovnání 2:2.

Hosté se snažili hned v úvodu třetího dějství získat vedení zpět, ale akce Mana s Fúzikem skončila na Technickém brankáři Vrbovi. Na druhé straně se však již skóre měnilo. Po dvou minutách hry vyslal Hrabovec dlouhou přihrávkou do brejku Petra Jurču, ten poslal ideální přihrávku na Michala Matouše, jenž ho následoval a přes Slámův skluz jej dokázal překonat a potřetí rozvlnit síť žďárské branky – 3:2.

Během necelých tří minut tak Technika dokázala otočit nepříznivý vývoj. Od té chvíle se o totéž pokoušeli její soupeři z Vysočiny. Vytvářeli si velký tlak a spoustu šancí, ovšem bez gólového efektu, který by přinesl kýžené vyrovnání. Své brejky neproměnili ani Jiří Man ani Martin Sobotka. Při dalším úniku byl faulován Jakub Fúzik, ale rozhodčí místo trestného střílení poskytl Žďáru pouze přesilovou hru. Hosté ani této výhody nedokázali využít, stejně jako další ch příležitostí včetně závěrečné power-play.

Hokejisté žďárského SKLH se tak vrátili z pod Špilberku s prázdnou i když měli na ledě favorizované Techniky minimálně bod na dosah. Těsná prohra hodně mrzí a je možná ještě nepříjemnější než nedávný debakl Chotěboře na stejném stadiónu. Na druhou stranu předvedená hra Plamenů i s oslabeným kádrem snese poměrně vysoké měřítko. Obzvláště obrana, která utrpěla největší personální ztráty, dokázala držet krok a zaslouží pochvalu. Zvláštní uznání si pak vysloužil gólman Jiří Sláma, jenž byl vyhlášen společně s domácím Jiřím Sedláčkem nejlepším hráčem utkání.