Po třetině bez bodu, po druhé třem nadosah. Nakonec Plameny padly v prodloužení

Zveřejněno 23.11.2011 | jb
SKLH Žďár nad Sázavou Technika Brno
22., středa 23.11.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Technika Brno ZNS - TEC
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (15. Linhart) - Doležal, Smejkal, Staněk, Střecha, Krejnus, R. Sobotka – Ježek, Bukáček, Plachý - Kunstmüller, M. Sobotka, Dítě – Kočan, Hron, Man.
Technika Brno: Jirkův - Habrovec, Vozdecký, Úlehla, Žalud, Zapletal, Klimeš, Mráz, Sedláček, Rajnoha, Brzobohatý, Benýšek, Odehnal, Jurča, Bělohlávek, Česnek, Šedý, Gabriška, Jelínek.
Branky a nahrávky: 26. Kunstmüller (Staněk, M. Sobotka), 31. Krejnus (Ježek), 49. M. Sobotka (Kunstmüller) - 2. Česnek (Bělohlávek), 15. Rajnoha (Sedláček), 49. Benýšek (Odehnal), 61. Benýšek (Odehnal). Rozhodčí: Pražák - Samuel, Zídek. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 483. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - První polovinu základní části zakončil SKLH Žďár porážkou. Dva body za výhru v prodloužení si z Bouchalek odvezli hráči brněnské Techniky, kteří byli od prvních minut o krok napřed a nenechali se zničit úvodním tlakem jako minule Jindřichův Hradec. Žďárský kouč Kuchyňa sáhl k výměně gólmanů už po druhém gólu v 15. minutě. Tomáš Linhart pak jistými zákroky pomohl týmu zpátky na nohy. Po vynikající druhé třetině jeho spoluhráči zápas srovnali a ve třetí sahali po třech bodech. Za stavu 3:3 ale duel s druhým týmem tabulky dospěl do prodloužení, které už po třinácti vteřinách rozhodl druhým gólem v zápase brněnský útočník Karel Benýšek.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Plameny do zápasu vstoupily přesně opačně než s Vajgarem. Druhý tým tabulky využil vlažného začátku domácích a udeřil už na konci 2. minuty. Bělohlávek našel křižnou přihrávkou našel na křídle najíždějícího Jana Česneka a ten z první prostřelil Slámu - 1:0.

Technici dál přečíslovali domácí hráče a prezentovali se svižnou hrou na jeden dotek, jednoduše přecházeli střední pásmo a vytvářeli si šance. V čase 14:51 Sláma lovil puk podruhé. Nejdřív jej sice v brankovišti skvěle zastoupil Pavel Staněk, když „klackem“ zastavil puk směřující po ledě za překonaného Slámu. Jenže brněnští hráči v útoku pokračovali, vrátili puk před branku a následná střela Kamila Rajnohy přes beka prošla až za překvapeného gólmana – 0:2.

Kouč Kuchyňa hned sáhl ke střídání gólmanů a do branky poslal Tomáše Linharta. Ani ne po minutě si připsal těžký zákrok ramenem, když vykryl brněnský nájezd 2 na 1. Naopak trápícím se Žďárským v první třetině ke gólu nepomohly ani dvě přesilovky.

Po bouřce v kabině nastoupili hráči s žetkem na hrudi jako vyměnění. Do šance se tlačil Josef Hron, který ve třetí lajně nahradil absentujícího Dana Kotlíka, gól nedal ani Jiří Dítě. Zpátky do hry tak Plameny vrátila využitá přesilovka. Vyloučení Klimeše potrestali domácí už po čtrnácti vteřinách. Po vyhraném buly v útočném pásmu uvolnil Martin Sobotka Staňka, který tvrdou střelou v čase 25:29 propálil všechno v cestě včetně Ondřeje Jirkůva, před kterým puk ještě líznul Luboš Kunstmüller – 1:2.

Líbivou hru nahoru a dolů pak nezvládli domácí při vlastní přesilovce. Ve 29. minutě u mantinelu neudrželi pásmo a když se po přesné přihrávce řítil do šance brněnský forvard, zastavil jej podražením Staněk. Nařízené trestné střílení Petra Bělohlávka ale betonem pokryl Linhart.

O dvě minuty později se vydařenou akcí blýskl Robert Krejnus. Žďárský bek nejdříve pokazil rozehrávku ve vlastní třetině, ale puk hned vybojoval zpátky, na červené si jej šikovně narazil s Ondřejem Ježkem a vřítil se za modrou jako utržený vagón. V koncovce nic nevymýšlel a bombou propálil Jirkůva – 2:2.

Okulahodící hokej, o který se zasloužily oba týmy, pokračoval až do konce třetiny, ale gólmani už za svá záda ani přes množství šancí žádný puk nepustili.

Z třetího dějství vyčnívá hlavně povedená akce brněnského Petra Jurči. Ve 48. minutě šikovným manévrem od mantinelu udělal statisty snad ze čtyř bránících hráčů a v jasné šanci mezi kruhy jej zastavil až Linhart.

Technika si vzala vedení zpátky v čase 48:49. Z Odehnalovy akce podél mantinelu a přihrávky před branku vytěžil gól Karel Benýšek, který z první práskl do puku, přestože kolem stínili obránci – 2:3.

Jenže radost vydržela vysokoškolákům jen jedenáct vteřin. Po vyhraném buly si Martin Sobotka dvakrát narazil puk s Lubošem Kunstmüllerem, a když se objevil sám před brankářem, překonal jej bekhendovou střelou – 3:3.

Skóre na jednu či druhou stranu pak už nezlomil žádný ze závarů. Nejblíže ke gólu měli vysokoškoláci, když dvacet vteřin před koncem základní hrací doby šachovali bránící pětku. V tu chvíli zakročil v brankovišti Krejnus, když útočníkovi Techniky, který měl před sebou už jen puk a odkrytou část branky, zablokoval hokejku a odtlačil ho až na mantinel.

Prodloužení ale trvalo jen třináct vteřin. Úspěšnou spolupráci si zopakovali Odehnal s Benýškem. Nejdřív tvrdá střela proletěla nad horní tyčkou Linhartovy kasy a mlaskla o plexisklo, ale když se puk vrátil do mlýnice před brankou, dostal se k němu Benýšek, na jehož ránu už Linhart nestačil. Hosté tak potvrdili roli specialistů na prodloužení, z dvaceti zápasů jich hned sedm prodlužovali, z toho popáté si připsali bonusový bod.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka (asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou):

Začátek zápasu nebyl podle našich představ, asi jsme měli v hlavě tu nepovedenou poslední třetinu s Jindřichovým Hradcem. V šatně jsme si to vyříkali a rozebrali, že to takhle nejde, že se o body musíme porvat jinak. Ve druhé třetině jsme to prokázali, to byl hokej, jaký bychom měli hrát celou sezónu. V poslední třetině už to byl víc taktický boj, oba mužstva věděla, že jedna chyba může rozhodnout. My jsme ji sice udělali první, ale naštěstí hned po buly se nám podařilo vyrovnat na 3:3, posledních pět minut už jsme si to hlídali. Zaplaťpánbůh za bodík, v uvozovkách je lepší dostat gól po třinácti vteřinách prodloužení než třináct vteřin před koncem. Technika je velmi dobře poskládaný tým z matadorů a dravého mládí, kluci o sobě ví, dobře si dávali puky, na začátku jsme jim to usnadnili, že jsme nebyli tak agresivní a málo jsme bruslili, od druhé třetiny jsme byli vyrovnaným soupeřem.

Roman Kaňkovský (trenér VSK Technika Brno):

Dostali jsme se do vedení a hráli velice dobře, ale druhá třetina se vyvíjela úplně jinak. Sice jsme měli nějaké gólovky, ty jsme nevyužili, naopak jsme inkasovali, tím se domácí dostali na koně a začali nás přehrávat. Když jsem ve třetí třetině skórovali, mysleli jsme, že bude soupeř pod tlakem, ale hned z protiútoku srovnal. Jsme rádi, že se to v prodloužení podařilo přiklonit na naši stranu.

Fotogalerie