Sezóna končí, Plameny už se k dalšímu obratu nenadechly

Zveřejněno 24.02.2012 | jb
SKLH Žďár nad Sázavou Technika Brno
ČF4, pátek 24.2.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Technika Brno ZNS - TEC
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Doležal, Smejkal, Staněk, Pleva, R. Sobotka, Koželuh – Kunstmüller, M. Sobotka, Plachý - Ježek, Bukáček, Dítě (32. Hron) - Man, Vítek, Kuba
Technika Brno: Novák - Habrovec, Vozdecký, Strýček, Žalud, Klimeš, Zapletal, Jurča, Gabriška, Mráz, Sedláček, Rajnoha, Česnek, Benýšek, Odehnal, Matouš, Bělohlávek, Jelínek, Šedý, Brzobohatý, Hájek
Branky a nahrávky: 26. Pleva (Bukáček), 47. Koželuh (Kuba) - 16. Rajnoha, 33. Česnek, 42. Benýšek. Rozhodčí: Ondřej - Svoboda, Kotlík. Vyloučení: 9:7, navíc Pleva (Žďár) 10 minut. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 810. Střely na branku: 27:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3. Konečný stav série: 1:3.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští hokejisté po velkém boji a prohře 2:3 vypadli z play-off. Druhý tým základní části, brněnská Technika, je vyřadila ve čtyřech zápasech. Do pátečního zápasu vstoupili domácí hodně nervózně a celou první třetinu se nemohli dostat do tlaku. Naopak hosté vytěžili ze svých šancí gól Rajnohy a celý zápas byli o krok napřed. Ve druhé třetině sice v přesilovce srovnal Pleva, ale největší tlak Plamenů opět zastavily fauly. Technici tentokrát využili dvě přesilovky v době, kdy už se vyloučení hráči vrátili na led a na začátku třetí třetiny odskočili na 1:3. Plameny sice ještě vrátil do zápasu pumelicí od modré Koželuh, ale na vyrovnání už přes kvalitní obranu Brňanů nedosáhly.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Plameny vstupovaly do čtvrtého čtvrtfinálového zápasu za nepříznivého stavu série a Damoklův meč vyřazení na ně působil hodně viditelně. Žďárští začali utkání velmi nervózně a psychický tlak jim svazoval ruce i nohy. Hosté to rychle vycítili a ujali se aktivity.

Oproti předchozím zápasům se dnes mezi tyčemi objevil Petr Opršal a měl se hned od začátku co ohánět. Po třech minutách hry vyzrál na nejlepšího střelce série Jana Česneka, kterého vychytal při střele z bezprostřední blízkosti. O minutu později se na druhé straně prosadil i hostující brankář Novák proti nebezpečné střele Tomáše Smejkala.

Hosté se však mnohem častěji dostávali k zakončení. Domácí byli v křeči a nebyli sto se dostat do většího tlaku a střední pásmo se pro ně většinou stávalo nepřekonatelnou hradbou. Naděje Žďáru držel Opršal, který působil hodně jistě. V šestnácté minutě se však již Technici prosadili. Kamil Rajnoha přebruslil domácího obránce a bekhendovou střelu po ledě poslal přesně do mezírky mezi Opršalovými betony – 0:1.

Hosté mohli hned v úvodu prostřední části zvýšit své vedení, ale Opršal se blýskl parádním „haškovským“ zákrokem proti brejkovému nájezdu Česneka. Ve 23. minutě našel Plachý úplně volného Bukáčka před Novákem, ten ale jeho dobře mířenou střelu do horního rohu vytěsnil ramenem. V této části domácí srovnali se soupeřem krok a hráli uvolněněji, což bylo na jejich projevu hned znát. Brzy se to projevilo i na skóre. Při vyloučení hostujícího Zapletala vystartoval po levém křídle Ondřej Ježek, jeho střela se dostala k Miroslavu Bukáčkovi, ale branková byla až dorážka Martina Plevy - 1:1.

Žďárští pak zažívali horké chvíle při vyloučení Dítěte a následném téměř minutovém dvojnásobném oslabení. To se jim podařilo bez úhony přečkat, stejně jako zbývající hru ve čtyřech, ale jen pár vteřin po návratu Kunstmüllera z trestné lavice, se Brňané přeci jen prosadili. Po předchozích dvou neúspěšných pokusech, se do třetice proti Opršalovi prosadil kat Plamenů v této sérii Jan Česnek. V čase 32:13 se dostal k náhodně odraženému puku a střelou k tyči vrátil vysokoškolákům vedení – 1:2.

Výhodu dvojnásobné přesilovky pak dostali i domácí, ale přestože zavřeli trojici v bílém do těsného zámku, nedokázali vyslat na Nováka ani jednu nebezpečnou střelu. V závěru druhého dějství si ještě Martin Pleva kvůli potyčce s protihráčem vykoledoval vyloučení a „desítku“ navrch.

Studenou sprchu chrstnul na domácí fanoušky hned v úvodu třetí části Karel Benýšek, který třetí brankou rázně utnul pokus domácích o zvrat utkání – 1:3. Ve 47. minutě ale vrátil Plamenům naději na prodloužení sezóny Aleš Koželuh jehož projektil po nahrávce Michala Kuby, zastavila až síť brněnské branky – 2:3. Žďárští dál srdnatě bojovali a nevzdávali svůj postupový sen. Technici však velmi zodpovědně bránili střední pásmo a pro domácí bylo stále těžší dostat se do trvalejšího tlaku a do vážnějšího ohrožení protivníkovi branky.

Do útočného pásma se dostávali spíše sporadicky a pouze nahazováním puků nebo pokusy o dlouhé přihrávky za obranu. Nejblíže vyrovnání byl pět a půl minuty před koncem Ondřej Ježek, jenž dobře nasměroval puk do pravého horního růžku branky, ale Novák ramenem zkazil radost nejen jemu a jeho spoluhráčům, ale i osmi stovkám diváků, kteří již ač neradi, začínali tušit, že sledují poslední minuty letošní sezóny. Na závěrečných sedmdesát sekund vyzkoušel trenér Číhal poslední šanci. Stáhl Opršala z branky a na led poslal šestici bruslařů, ale ani to na dobře organizovanou defenzivu Techniků nestačilo. Závěrečná siréna tak zároveň zazpívala pro žďárské Plameny labutí píseň letošní sezóny.

Žďárští hokejisté ji ukončili proti stejnému soupeři, jako ji před více než půl rokem prvním přípravným zápasem zahájili. Na rozdíl od tehdejšího vítězného „otevíráku“, dnes se loučili prohrou. Výkony a snažení svého týmu v sezóně a hlavně v dramatickém a vyrovnaném play-off, odměnili diváci potleskem a skandováním. Přes čitelné výrazy smutku a zklamání v tvářích hráčů i fanoušků, se důstojně rozloučili a vzájemně si poděkovali.

V nejbližších dnech Vám přineseme ještě ohlédnutí za tímto zápasem, za celým play-off i celou sezónou. Vedení klubu plánuje opět zorganizování veřejné tiskové konference k ukončení a zhodnocení sezóny.

 

Ohlasy po utkání

Svatopluk Číhal (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Sérii jsme zakončili s hlavami nahoře, zápasy byly hodně vyrovnané. Prohráli jsme třikrát o gól, svým způsobem jsme si za to mohli sami kvůli slabší disciplíně, v oslabení jsme hodně inkasovali. Play-off je o chybách a my jsme ty chyby udělali. Dnes jsme první třetinu hráli v křeči, nebyli jsme uvolnění, soupeř šel zase do vedení, musím ocenit, že jsme to ještě ve třetí třetině zdramatizovali, kluci hráli nadoraz, ale vaz nám zlomila disciplína.

Roman Kaňkovský (trenér VSK Technika Brno)

Byli jsme živější, měli jsme víc šancí, ale domácím velice dobře zachytal gólman, jinak jsme zápas mohli rozhodnout už trošku dřív. Nakonec jsme rádi, že to dopadlo takhle i přes ty nervy, které ke konci byly. Byla to slušná, napínavá série, byly hlavně dva momenty, které sérii lámaly. Hlavně druhý zápas, kdy jsme ve Žďáře 2:0 prohrávali a zápas otočili. A také třetí zápas, kdy jsme 2:3 prohrávali a měli jsme potom období, kdy jsme čtyři minuty hráli úplně bezradně, ale nakopla nás přesilovka, ve které jsme zápas otočili a získali velké sebevědomí, které jsme tady ze začátku potvrzovali.

Fotogalerie