Nevydařená generálka, Žďár čeká Vajgar

Zveřejněno 13.02.2011 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Benešov
36., neděle 13.2.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Benešov ZNS - BNS
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Souček, Doležal (A), Pleva, Heřmanský, Sobotka R., Kolda - Sobotka M. (A), Plachý (C), Vránek, Dítě, Kunstmüller, Bukáček, Ježek, Kotlík, Dobiáš, Slavík, Hron, Malec
Benešov: Matoušek, 54.Rückl - Košatka (A), Verbík J., Kouba, Verbík R., Strnad, Zeman (A), Drda, Jágr, Jonáš, Vacek, Adam, Kaňka (C), David, Holánek, Štěpánek, Starec, Kouřil, Srdínko
Branky a nahrávky: 14. Doležal (Kunstmüller), 40. Dítě (Kunstmüller), 54. Sobotka R. (Ježek) - 5. Vacek (Verbík R.), 31. Kaňka (Verbík J.), 38. Zeman (Jágr), 40. Zeman (Holánek), 44. Vacek (David, Verbík R.), 46. Verbík J. (Jágr), 47. Holánek (Vacek, David)
Rozhodčí: Dědek - Musil, Černý
Vyloučení: 5:9 Využití: 1:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 626
Střely na branku: 27:23
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4, 2:7, 3:7
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Poslední utkání základní části se žďárským hokejistům vůbec nepovedlo a prohráli s Benešovem vysoko 3:7. Vodní Lvi se ujali vedení a Plameny dokázaly do konce úvodní třetiny vyrovnat. V první části druhé třetiny si domácí vytvořili převahu a řadu šancí včetně trestného střílení, ty však nedokázali proměnit a hosté třemi brankami ve druhé polovině prostřední části získali náskok, který pak potvrdili a navýšili v závěrečné třetině. Žďár tak s definitivní platností obsadil v tabulce osmé místo a ve čtvrtfinále play-off jej čeká vítěz základní části Vajgar Jindřichův Hradec.

AKTUALIZOVÁNO - ohlasy

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

Do dnešního zápasu nastoupil žďárský celek s citelně oslabenou obranou. V pátek bez bližšího vysvětlení (pokusíme se jej získat), oznámila ukončení sezóny jedna z opor zadní řad Aleš Koželuh, který těsně před vrcholem sezóny z vlastního rozhodnutí opustil tým. Z Velkého Meziříčí nebyl uvolněn Libor Střecha, z Pardubic Petr Beneš a Martin Pleva s Vítem Heřmanským hráli s horečkou. Tato nepříjemná situace, se do jisté míry také podepsala na průběhu a výsledku posledního utkání základní části letošního ročníku druhé ligy.

Do zápasu nastoupili lépe hosté a hned po půl minutě se do brejku dostal benešovský Jágr, jeho zakončení však dokázal Sláma vyrazit lapačkou. V páté minutě však byl již krátký na střelu Petra Vacka, který dvě sekundy před vypršení přesilovky hostů, po nahrávce Romana Verbíka, otevřel skóre zápasu. V deváté minutě se hosté ve vlastním oslabení dostali do další brejkové situace, ale Kolda skvělým obranným zákrokem nebezpečnou situaci uhasil. Další minuty byly ve znamení série vyloučení, kdy v průběhu dvou minut postupně usedlo na trestnou lavici po dvou hráčích z každé strany. Z této přesilovkové rošády dokázali vytěžit více domácí.

Ve čtrnácté minutě, kdy ještě zahříval trestnou lavici poslední z vyloučených, benešovský Adam, Plameny vyšachovaly hostující obranu. Luboš Kunstmüller si najel zpoza branky k pravému mantinelu, poslal mezi benešovskými hráči přihrávku mezi kruhy, kam si nabruslil Tomáš Doležal a polovysokou střelou k levé tyči překonal Matouška. Po sérii vyloučení a vyrovnávací brance se hra urovnala a hrál se vyrovnaný hokej s několika šancemi na obou stranách. Oba gólmani však podávali bezchybné výkony a v některých situacích přidali i něco navíc. Půl minuty před koncem prvního dějství měli hosté obrovskou příležitost k opětovnému získání vedení pro svůj tým. Strnadovu střelu z pravého kruhu vyrazil Sláma na druhou stranu, kde již napřahoval k dorážce do prázdné brány druhý benešovský hráč, ale Martin Souček obětavým zákrokem dokázal těsně před jeho holí puk odpálit. Oba soupeři tak odešli k první přestávce smírně.

Do prostřední třetiny vstoupily aktivněji domácí Plameny a již po dvaceti sekundách se do velké šance dostal Martin Sobotka, jehož střelu do poloodkryté branky, však dokázal soupeřův obránce zblokovat. O tři minuty později, se ve výborné střelecké pozici nabízel Ježek, ale od tísněného Kotlíka přišla nepřesná přihrávka. Za další minutu Plameny spálily další stoprocentní šanci, když překonaný Matoušek se jen ohlédl a puk skončil v brankovišti vedle něj, ale dorážka těsně nad ledem byla hostujícím hráčem ze vzduchu sražena mimo branku. V sedmadvacáté minutě si vytvořili hosté první větší příležitost ve druhé třetině. Tři Benešovští, se dostali do přečíslení proti jednomu domácímu, ale zakončení se jim nepodařilo a Sláma si bez problémů poradil. Pak přišli ke slovu opět domácí, kdy si vytvořila velký tlak žďárská „juniorská“ formace, ale ani Slavík, ani Hron nedokázali Matouška překonat, přičemž jednou ve skórování zabránila horní tyč jeho klece.

Po dobře, avšak platonicky odehrané první desetiminutovce druhé třetiny, zaúřadoval lídr druholigových tabulek produktivity Michal Kaňka, který po přihrávce Jakuba Verbíka z pravého kruhu rozvlnil síť Slámovy branky a poslal hosty opět do vedení. Po dalších třech minutách netrefil jeden z benešovských hráčů téměř prázdnou branku a tak Žďárští ztráceli na soupeře stále pouze jednu branku. Tuto ztrátu mohli smazat hned za minutu, kdy se před Matouška natlačil Ugo Dobiáš, ale než stihnul zakončit, byl Romanem Verbíkem podražen. Rozhodčí neváhal a nařídil trestné střílení. Dobiáš zvolil zakončení střelou švihem pod horní tyčku, ale kotouč nabral o malinko vyšší výšku než bylo třeba a pouze rozezvonil brankovou konstrukci.

Za pár sekund se do slibné střelecké pozice mezi kruhy dostával Josef Hron, ale v rozhodující chvíli byl podražen, přičemž překvapivě pro rozhodčího při tom upadl a sudí jej společně s benešovským hráčem za to poslal na trestnou lavici. Při následné hře čtyři na čtyři, se dostal osamocený Jiří Dítě před Matouška, ale ten se nenechal přelstít. Přestože ve druhé třetině byli domácí aktivnější a vytvářeli si častěji tlak a převahu, byli to hosté, kteří naopak častěji skórovali. V osmatřicáté minutě získal Vodním Lvům dvoubrankový náskok Miroslav Zeman a stejný hráč na začátku poslední minuty přidal i čtvrtou branku. Ještě dvanáct sekund před druhou sirénou však dokázaly Plameny trochu zmírnit nepovedený závěr třetiny. Po nahrávce Luboše Kunstmüllera využil přečíslení Jiří Dítě a z levého kruhu vymetl pravou šibenici Matouškovy brány.

Ani kontaktní branka do šatny, nedokázala utlumit frustraci žďárských hokejistů z promrhané druhé třetiny a do té třetí nastoupili ve velmi špatném rozpoložení. Kupili chybu za chybou, nedařila se jim žádná kombinace a soupeř získal s přehledem kontrolu nad zápasem. To se záhy začalo projevovat i brankově a během dvou minut, si Vodní Lvi třemi góly vytvořili luxusní náskok 2:7. Nejprve Petr Vacek z těsné blízkosti trefil přesně mezírku mezi Slámovými betony, další branku přidal Jakub Verbík a do třetice skóroval Lukáš Holánek. Další minuty závěrečné třetiny probíhaly ve znamení ostře kontrastující absolutní pohody a klidu na hokejkách benešovských hráčů s naprostou deziluzí žďárských hokejistů i diváků. Domácí nebyli sto vymyslet a sehrát účinnější akci.

Poslední korekci i tak nelichotivého výsledku zařídil po pěkné individuální akci Roman Sobotka, kterému v obranném pásmu nahrál Ondřej Ježek a pak projel celé hřiště a ve finále prostřelil i Matouška. Krátce po inkasované brance, se nechal vystřídat jinak výborně chytající hostující brankář Roman Matoušek, kterého nahradil Zdeněk Rückl. Jak jsme později zjistili, bylo to z důvodů blíže nespecifikovaného zranění, po kontaktu s domácím hráčem u zadního mantinelu. V závěru zápasu ještě získal Žďár příležitost k další kosmetické úpravě skóre jeden a půl minutovou přesilovkou pět na tři. Ta však jen ilustrovala katastrofální výkon ve třetí třetině a během této dvojnásobné početní výhody nejen, že nedokázali Žďárští ani jednou vystřelit na soupeřovu branku, ale dvakrát sami málem inkasovali a mohli děkovat výbornému Slámovi, že jim Benešov neoplatil desítku z předchozího vzájemného zápasu na Bouchalkách.

Jak se po dnešním posledním kole ukázalo, díky výhře Trutnova v Pelhřimově, by ani případné vítězství v tomto zápase nic nezměnilo na konečném osmém místě pro Plameny. Ovšem vysoká porážka a především nevýrazný výkon ve třetí třetině, rozhodně nepřidají na pohodě a náladě v mužstvu před nadcházejícími zápasy play-off. Ve čtvrtfinále čeká hokejisty SKLH vítěz dlouhodobé části soutěže a jeden z kandidátů nejen na celkové vítězství, ale i na postup jindřichohradecký Vajgar. Žďárští tak budou mít příležitost oplatit Jihočechům loňské vyřazení v prvním kole play-off, ale současný výkonnostní rozdíl obou celků, je snad letos ještě markantnější, takže tyto úvahy patří spíše do říše snů, než do reálných možností. Čtvrtfinálová série vypukne v úterý u Vajgaru a ve čtvrtek se přestěhuje na Bouchalky, případný rozhodující třetí zápas by se pak odehrál v sobotu na jihu Čech.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Dnešní utkání je pro mě velkým zklamáním, protože jsme si jej prohráli svýma velkými a hrubými chybami, které jsme v průběhu těch posledních minimálně deseti zápasů nedělali. Podle mě se zápas lámal kolem stavu 1:1 a 1:2, kdy nastřelil Hron břevno a pak další tyčka Dobiáše z trestného střílení. Pokud bych měl dnes najít něco pozitivního, tak musím obrovsky pochválit brankáře Jirku Slámu a pak mladé hráče. Speciálně třetí útok Hron, Slavík a Malec. Kluci si vytvářeli velký tlak, měli tam řadu gólových šancí, jen škoda, že jim to tam nepadlo, ale opravdu mě velmi mile překvapili. Jinak… splnili jsme náš základní cíl, kterým byl postup do play-off. No a teď začíná celá soutěž prakticky znovu od nuly. Nyní to bude na každém hráči, jak si to dokáže v hlavě srovnat. Musí si každý uvědomit, jestli chce co nejdéle hrát a prodloužit si ještě sezónu. Naší výhodou by mohlo být, že náš soupeř bude pod tlakem. Od něho se to očekává a on bude muset, zatímco my jsme v pozici, že nemáme co ztratit. Nicméně vše podstatné se bude odvíjet ne ledě a čeká nás asi vůbec nejtěžší možný soupeř. Já bych si jen moc přál, aby kluci odvedli maximální výkon a zopakovali ty předešlé zápasy, kdy jsme vyhrávali. Věřím, že si uvědomí, že je to hrozně hezký pocit, když se vyhrává.

Michal Kaňka (kapitán HC Benešov):
Vyhraný zápas, se vždy hodnotí dobře. Přijeli jsme se relativně v klidu, abychom ten zápas odehráli, něco si vyzkoušeli a taky aby se někomu něco nestalo před play-off. Na klukách bylo vidět, že se hrálo bez nervů, bez nějakého psychického tlaku, a bylo vidět, že si mohli ledasco dovolit a nebáli se, že něco zkazí. Věděli jsme, že i kdybychom prohráli, tak se nic neděje, takže to bylo v klidu a napadalo nám to tam, prostě takový příjemný a pohodový zápas. Teď nás čeká Trutnov, což je nepříjemný soupeř. Letos nás dvakrát porazili, mají kvalitní a zkušené extraligové hráče, takže to nebude nic snadného. Každopádně bychom chtěli alespoň to první kolo přejít a vyřadit je. Hodně napoví ten první zápas doma.