Famózní odveta i s úroky

Zveřejněno 21.11.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Benešov
17., neděle 21.11.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Benešov ZNS - BNS
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Koželuh, Smejkal, Pleva, Heřmanský, Sobotka R., Vránek, Plachý (C), Sobotka M. (A), Bukáček (A), Kunstmüller, Kotlík, Kočan, Doležal, Dobiáš, Vítek, Dítě
Benešov: Maláč, Kielius - Verbík J., Kouba, Verbík R., Strnad, Zeman (A), Drda, Jágr, Jonáš, Kochan, Burián, Kaňka (C), David Holánek, Starec, Bosas, Srdínko
Branky a nahrávky: 4. Koželuh (Doležal), 9. Koželuh (Vítek, Doležal), 12. Kotlík (Heřmanský), 13. Sobotka M., 18. Plachý (Koželuh, Sobotka M.), 20. Sobotka M., 30. Plachý (Sobotka M., Doležal ), 36. Bukáček (Dítě), 49. Smejkal (Dítě), 60. Plachý (Vránek, Sobotka M.) - 21. Kaňka (Jonáš, Verbík R.), 35. Jonáš (Verbík J.), 35. Kaňka (Jonáš, Verbík J.), 60. Holánek
Rozhodčí: Humpolíček - Zídek, Samuel
Vyloučení: 9:12 navíc Varbík J. a Burián (oba BEN) 10 min OT Využití: 6:3 V oslabení: 0:0
Diváci: 650
Střely na branku: 29:28
Průběh utkání: 6:0, 6:1, 7:1, 7:3, 9:3, 9:4, 10:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Po úvodní třetině se dnes možná řada přítomných fanoušku nechávala od svého souseda v hledišti štípnout s obavou, zda se jim to nezdá. Podobnou první třetinu z říše snů asi nepamatují ani mnozí dlouholetí fanoušci žďárského klubu. Plameny vlétly na lídra tabulky a rozpoutaly neuhasitelný požár, který tentokrát nedokázali uhasit ani Kaňka a spol. Žďárští tak dokonale i s úroky oplatili Benešovu porážku ne jejich ledě. Vodní Lvi se sice ani za krajně nepříznivého stavu nevzdali a bojovali jako lvi, ale na dokonalou hru Žďáru dnes nestačili a odvezli si z Vysočiny „desítku“, na které se hattrickem podílel kapitán Plamenů Jiří Plachý. Jako hlavní podpalovač dnešní ohnivé smrště zafungoval Aleš Koželuh, který ji zažehnul dvěma úvodními krásnými trefami.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Na žďárských hokejistech byla od prvních okamžiků zápasu vidět evidentní snaha napravit středeční porážku na ledě poslední Chotěboře. Hra, kterou Plameny předváděly, byla doslova famózní. Zdobilo ji vysoké tempo, přesné přihrávky, dokonalý přehled, důraz v osobních soubojích a rychlá a častá střelba. Velkou slabinu z dosavadního průběhu soutěže, dokázali dnes žďárští proměnit v účinnou zbraň, tím bylo využívání přesilovek. Již ve čtvrté minutě využil hned první početní výhodu Aleš Koželuh, který z přihrávky Tomáše Doležala propálil od modré poprvé Maláče. V šesté minutě byli blízko vyrovnání hosté, když důrazně tlačili puk i se Slámou do branky, ale rozhodčí ještě předtím přerušil hru. Svoji úvodní trefu si v deváté minutě zopakoval Aleš Koželuh, když ze stejné pozice, opět s přispěním Tomáše Doležala a také Davida Vítka a tentokrát při dvojnásobné přesilovce, znovu rozvlnil síť benešovské branky.

Domácí se dostali do bojovné euforie a jednoznačně soupeře přehrávali rychlou ofenzivní hrou. Do jedné z mála šancí se dostal benešovský Kouba, jehož nebezpečnou střelu z pravého kruhu zlikvidoval Jiří Sláma parádním semaforem. Útočné snažení Žďáru zúročil třetí brankou Dan Kotlík po přihrávce Víti Heřmanského a vyhnal Maláče z branky. Střídající Ernestas Kielius se však ještě nestačil v brance ani rozkoukat a již také lovil puk ze své branky. Po osmačtyřiceti sekundách Martin Sobotka zvýšil na 4:0. O dvě minuty později se do další šance dostal kapitán Plamenů, když se prosmýkl před Bosase, kterému už nezbylo nic jiného než jej zastavit faulem. Nařízené trestné střílení však Plachý neproměnil. Mířil do pravé šibenice Kieliusovy branky, ale přestřelil. Spravil si však chuť za další dvě minuty, to už se Jiří Plachý nemýlil, když mu po přihrávce Aleše Koželuha naservíroval puk mezi kruhy Martin Sobotka.

Po této brance přistál na ledě z hostující střídačky ručník, ale hrálo se dál a hosté i přes tento nepříznivý stav rozhodně nemysleli vážně, že by chtěli hodit ručník do ringu. Do výborné pozice ke snížení se dostal Kaňka, ale Sláma předvedl další parádní zákrok a držel čisté konto. Domácí však byli při chuti a doslova Benešov válcovali. V poslední minutě úvodní dvacetiminutovky vypíchl kotouč, po chybě Benešova za vlastní modrou, Martin Sobotka a vystartoval proti Kieliusovi, hosté opět museli zatáhnout za záchrannou brzdu v podobě faulu a ani tentokrát sudí neváhal nařídit trestné střílení. Exekutorovi Martinu Sobotkovi však mezi kruhy sklouzl kotouč z čepele a díky složitému získání puku pod kontrolu, se nechal Kieliusem vytlačit až téměř na brankovou čáru. Z těžkého úhlu ale trefil přesně a překonal benešovského gólmana pošesté (viz foto). Na Bouchalkách zavládla obrovská euforie a hráči odcházeli do kabin za bouřlivých ovací nadšeného publika.

Na prostřední část hry se vrátil do benešovské svatyně Pavel Maláč. Ani dnes se domácí neubránili tradiční slabší chvilce v úvodu druhé třetiny. Perfektní akci na jeden dotek předvedla první benešovská formace a po přihrávkách Romana Verbíka a Davida Jonáše přesně zakončil Michal Kaňka. V dalších minutách se netrhla dvířka u trestných lavic na obou stranách. Využít ji však dokázali až v polovině třetiny domácí. Od Tomáše Dolažala přeposlal přihrávku Martin Sobotka z pravého rohu přesně na hůl Jirky Plachého, který ač stál mezi čtyřmi benešovskými hráči, dokázal pohotově přesně zavěsit a přidat sedmou branku.

V pětatřicáté minutě předvedli stoprocentní využití dvojnásobné přesilovky Vodní lvi, když nejprve přetavil v druhou branku nahrávku Jakuba Verbíka David Jonáš a o dvacet sekund později využil již standardní přesilovku benešovský kapitán Michal Kaňka po přihrávkách Davida Jonáše a Jakuba Verbíka. Hned vzápětí mohli hosté ještě více nahlodat sebevědomí Žďáru, ale veledůležitým zákrokem se blýskl Sláma. Naděje a doufání ve zvrat skupiny fanoušků z Benešova však rychle utnul Miroslav Bukáček, který jen o minutu později s asistencí Jiřího Dítěte přidal osmou branku. Do druhé sirény získali hosté ještě další přesilovku, ale tentokrát již skórovat nedokázali a tak i po druhé dvacetiminutovce, měly mnohem blíže k vítězství domácí Plameny.

Kdo by čekal, že za stavu 8:3 již hosté jen odevzdaně dohrají utkání, rozhodně by se mýlil. Naopak Vodní Lvi bojovali jako skuteční lvi a nehodlali dát nic zadarmo. A tak i ve třetí třetině vidělo více než šest stovek diváků parádní rychlý a útočný hokej, jako kdyby byl stav vyrovnaný nebo těsný. Hosté potvrzovali, že jsou kvalitním mužstvem a hře nechyběly parádní akce, množství tvrdých osobních soubojů a výborné zákroky brankářů. Domácí zodpovědnou hrou podpořenou spolehlivým Slámou v brance nedovolili získat Benešovu naději na překvapivý zvrat. Naopak v padesáté osmé minutě přihrál Jiří Dítě na modrou, kde si Tomáš Smejkal nikým neatakován pár vteřin počkal a vyslal do benešovské sítě svůj tvrdý projektil, který prosvištěl až za Maláčova záda.

Závěrečná desetiminutovka, byla ve znamení očekávání „desítky“, kterou již začali vyvolávat domácí fanoušci a určitě se již také těšil pokladník Aleš Koželuh, kdo bude tím „šťastným“ a přispěje do pokladničky mužstva. Všichni žďárští hráči měli však asi hluboko do kapsy a nikomu se do toho moc nechtělo. Místo toho minutu před koncem korigoval hrozivý výsledek čtvrtou brankou Benešova Lukáš Holánek. Diváci se však kýžené „desítky“ přeci jen dočkali. Ujal se toho kapitán Jiří Plachý, který přesnou trefou zakončil akci prvního útoku po asistenci Jakuba Vránka a Martina Sobotky. „Pláška“ to tedy nakonec přišlo draho, protože zaplatí nejen za desátou branku, ale ještě za hattrick, kterého tímto gólem půl minuty před koncem dosáhl.

Dnes si příznivci žďárských Plamenů mohli na Bouchalkách připadat jako v lázních. Po středeční prohře v Chotěboři, byl dnešní výkon domácích hokejistů učiněným balzámem. Hráči se tak rozloučili s fanoušky před třítýdenním a třízápasovým odloučením tím nejlepším způsobem. Věřme, že až se 12.prosince opět sejdeme na zápase proti Milevsku, bude na kontě Plamenů i nějaký ten bodík ze tří těžkých zápasů na hřištích soupeřů, které je nyní čekají.

 

Ohlasy po utkání

Během úterka přineseme rozhovory s trenérem Kuchyňou a s kapitány obou soupeřů Plachým a Kaňkou ve zvláštním článku.

Fotogalerie