V Kutné Hoře naděloval Plachý a zařídil vítězství Plamenů

Zveřejněno 05.12.2010 | mk
Kutná Hora SKLH Žďár nad Sázavou
19., neděle 5.12.2010
Kutná Hora - SKLH Žďár nad Sázavou KHO - ZNS
Kutná Hora: Kalousek – Kadlec, Fejgl, Nakládal, Janata, Procházka, Veselý, Rejzek – Prachař, Beránek, Uhlíř – Vylíčil, Muras, Křišťan – Kraučuk, Bláha, Králíček
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Koželuh, Heřmanský, Pleva, Smejkal, R. Sobotka – Plachý, M. Sobotka, Vránek – Kunstmüller, Bukáček, Kočan – Kotlík, Dobiáš, Havelka - Dítě, Janda
Branky a nahrávky: 29. Vylíčil (Janata), 49. Beránek (Bláha), 50. Fejgl (Křišťan, Muras) - 8. Dobiáš (Koželuh), 41. Plachý (Koželuh), 44. Plachý (Sobotka M., Vránek), 52. Plachý (Sobotka M.), 54. Plachý (Sobotka M.)
Rozhodčí: Nečas - Jechoutek, Kotek
Vyloučení: 7:7 navíc Pleva (ZNS) 10 min OT Využití: 0:3 V oslabení: 0:0
Diváci: 249
Střely na branku: 33:34
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:5
K U T N Á   H O R A – Po dvou a půl měsících se příznivci Žďáru dočkali. Plameny vezou body z ledu soupeře a dokonce rovnou tři. Po dvou gólově chudých třetinách, ve kterých každý ze soupeřů jedenkrát skóroval, přišla šestibranková přestřelka ve třetí třetině. Ve správnou chvíli se rozpomněl na své střelecké schopnosti kapitán SKLH Jiří Plachý a čtyřmi brankami rozhodl o zisku důležitých tří bodů do druholigové tabulky pro Žďár.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Utkání začalo vzájemným oťukáváním a diváci měli pocit, že oba soupeři se rozhodli založit taktiku dnešního zápasu především na zajištěné obraně a úvodní dvě třetiny to nakonec i potvrdily. První se k výraznější ofenzivní akci osmělil v šesté minutě žďárský Martin Sobotka, ale nedokázal překonat Kalouska v kutnohorské brance. Co však nevyšlo jemu, dokázal o dvě minuty později během přesilové hry Ugo Dobiáš, který po nahrávce Aleše Koželuha předvedl dobře zakončenou sólovou akci a otevřel gólový účet zápasu.

Hosté si pak vypracovali několik dalších zajímavých příležitostí, ale i dnes jich několik trestuhodně spálili. Kalouska nepřekonal ani Kotlík pohotovou střelou švihem ani Kunstmüller, který nedokázal úspěšně zakončit přečíslení tří proti jednomu. V další části úvodní třetiny získali početní výhodu domácí a tím převzali aktivitu na svoje hokejky. Ohrozili několikrát Slámovu branku, ale ten držel čisté konto a těsné vedení Plamenů. Byť s problémy, ale dokázal si poradit také s tvrdou střelou Janaty od modré. V závěru se při vlastním oslabení dostal do šance Kadlec, ale těsně přestřelil žďárskou branku.

Do druhé třetiny nastupovali domácí s jednobrankovým vedením. Proti tradičně špatnému vstupu do druhé třetiny se domácí postavili především zodpovědnou defenzivní hrou a dobrým napadáním. Sršni byli sice opticky aktivnější, ale Plameny trpělivě obsazovaly hráče ve středním i obraném pásmu a s podporou jistého Slámy v zádech nepouštěly soupeře do vážnějšího ohrožení branky.

Důsledná defenziva Žďáru dostala trhlinu zhruba v polovině zápasu, kdy špatnou rozehrávku zachytil mezi kruhy Adam Vylíčil a zařídil Sršňům vyrovnání. K podobné situaci došlo o pět minut později na druhé straně. To naopak vystihl rozehrávku Vylíčila žďárský Martin Sobotka, avšak svůj sólový únik nedokázal zakončit gólem, když neprotlačil kotouč do branky přes Kalouskův beton. Po dvou třetinách byl stav zápasu nerozhodný a o vítězi měla rozhodnout až závěrečná dvacetiminutovka.

Ta divákům vynahradila brankově hubené první dvě třetiny více než vrchovatě, avšak domácí diváci z ní radost neměli. Hned úvod přinesl Žďáru vynikající nástup a režie rozhodujících okamžiků se ujal jako správný kapitán Jiří Plachý. Uběhla jen půlminuta hry a po přihrávce Aleše Koželuha trefil Jiří Plachý domácího brankáře tak, že se od něj puk odrazil do sítě a Plameny šly podruhé do vedení. Pojistku jednobrankovému náskoku připravoval o tři minuty později Martin Pleva, ale jeho parádní střelu stihl ještě Kalousek vytěsnit hranou vyrážečky mimo tyče. Jen o chvíli později však přeci jen dvoubrankové vedení zařídil hostům opět Jiří Plachý, který v početní výhodě přesně zakončil výbornou kombinaci první formace mezi Martinem Sobotkou a Jakubem Vránkem.

Domácí však dvě branky z úvodu třetiny nezlomily a nehodlali se smířit s tímto stavem. Zvýšili aktivitu a výborným bruslením a napadáním dostávali žďárské hráče stále častěji pod tlak. Výsledkem toho bylo nejen snížení, ale také velmi rychlé vyrovnání během pouhých čtyřiceti osmi sekund v polovině třetiny. Nejprve zařídil snížení Pavel Beránek po nahrávce Roberta Bláhy a vzápětí vyrovnal Lukáš Fejgl po parádní kombinaci Křišťana a Murase. V tu chvíli byli domácí na koni, utekli hrobníkovi z lopaty a naopak pro žďárské hráče to byla velmi těžká situace. Plameny mají však svého kapitána a ten po dvou minutách znovu využívá přesilovou hru a kompletuje svůj hattrick. Jiřímu Plachému opět parádně přihrál Martin Sobotka.

To mu však nestačilo a za další dvě minuty posílá Jiří Plachý za Kalouskova záda již svoji čtvrtou trefu a celkově pátou branku Žďáru. I tentokrát mu puk naservíroval Martin Sobotka a to z přečíslení dva na jednoho. Tento „rezvrat“ již do značné míry nalomil psychiku soupeře a domácí již nedokázali najít dostatek sil k tomu, aby mohli něco změnit na vítězství Plamenů nad kutnohorskými Sršni.

Přestože opticky byli domácí po většinu zápasu aktivnější a ofenzivnější, dokázali žďárští důslednou a trpělivou hrou s dobře zajištěnou obranou a jistým brankářem, dotáhnout zápas do vítězného konce. Ze středních Čech tedy odvážejí hokejisté SKLH na Vysočinu tři velice důležité body. No a odpověď na otázku z titulku předzápasového článku je více než jasná. Na Mikuláše si dnes v Kutné Hoře zahrál žďárský kapitán Jirka Plachý, který Sršňům nadělil čtyři branky.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Dnes bych chtěl vyzdvihnout výkon soupeře, který výborně bruslil, dobře nás napadal a tím nás dostával často pod tlak. Na druhou stranu musím pochválit naše kluky, protože to dnes zvládli jak takticky, když s velkou trpělivostí, obětavostí a bojovností zajišťovali důsledně defenzivu. Vynikající výkon podal brankář Jirka Sláma, který nás několikrát podržel. Co však považuji za největší klad dnešního zápasu je, že jsme to zvládli psychicky. Protože po té co jsme odskočili na dvě branky a soupeř vyrovnal, tak to je to, co jsme doposud nezvládali a takovéhle zápasy ztráceli a jsem šťastný, že se to dnes povedlo. Abych však jen nechválil, tak i dnes jsme opět chybovali. Dostali jsme zbytečné branky ze situací, kdy jsme měli puk na hokejkách a vlastními chybami jsme nabídli soupeři šance. Druhá věc byly opět zbytečné fauly, kterých jsme se nedokázali vyvarovat a i když dnes to soupeř nevyužil, tak v Chotěboři nás to stálo zápas. Každopádně jsem ale velice spokojený a děkuji hráčům za velmi dobře odvedenou práci.