Úspěšný vstup do druhé části soutěže

Zveřejněno 24.10.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kutná Hora
10., neděle 24.10.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Kutná Hora ZNS - KHO
SKLH Žďár nad Sázavou: Kousal - Smejkal, Souček, Doležal, Fibikar, Pleva, Sobotka R. - Kunstmüller, Sobotka M. (A), Vránek - Janda, Bukáček (C), Dítě - Dobiáš, Vítek, Kotlík - Havelka, Kočan
Kutná Hora: Linhart - Veselý, Kadlec (A), Janata, Šlejtr, Nakládal, Felgl, Procházka, Rejzek, Bláha, Beránek, Prachař, Křišťan, Muras, Adamec (C), Králíček, Pelán, Hemský (A), Uhlíř, Vylíčil, Kraučuk
Branky a nahrávky: 27. Kunstmüller (Sobotka M.), 53. Janda (Souček) - 3. Beránek (Pelán)
Rozhodčí: Doležal - Klouda, Křivohlavý Vyloučení: 4:9 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 645
Střely na branku: 35:20
Průběh utkání: 0:1, 2:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Dnešní večer přinesl na žďárské Bouchalky parádní hokejovou podívanou. Desáté kolo druholigové soutěže svedlo proti sobě domácí Plameny a kutnohorské Sršně. Pohledný hokej plný pěkných akcí, soubojů a napětí, si diváci užívali až do poslední sekundy. V dramatickém zápase, který sice neokořenilo mnoho gólů, se nakonec radovali hráči a fanoušci domácího SKLH, o jejichž vítězství rozhodl krásnou brankou Petr Janda.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Diváci, kteří dnes navštívili žďárské Bouchalky, určitě nelitovali, obzvláště pak ti, kteří si nenechali ujít ani velmi chutný předkrm v podobě zápasu juniorů proti vedoucímu týmu tabulky a doposud neporaženému Hradci Králové, který Plameny překvapivě zdolali 4:1 a vzali Východočechům první body.

Dobrou náladu příznivcům žďárského hokeje nezkazil ani hlavní chod nedělního menu, zápas prvního mužstva proti Sršňům z Kutné Hory. Přestože se kouč Žďáru Petr Kuchyňa musel vypořádat s poměrně rozsáhlou marodkou a absencí několika klíčových hráčů, připravil do zápasu mužstvo, které předvedlo jeden z nejlepších výkonů dosavadního průběhu soutěže. Jediným stínem na záři Plamenů byl tradiční problém v neproměňování šancí. Na druhou stranu je nutné vyzdvihnout skvělý výkon kutnohorského gólmana Tomáše Linharta.

Lepší vstup do utkání měli hosté, kteří dokázali již ve třetí minutě otevřít skóre zápasu. Stalo se tak z hole Pavla Beránka, který po asistenci Pavla Pelána dokázal prostrčit Kotouč pod padajícího Kousala. Žďárští měli příležitost k vyrovnání po vyloučení Bláhy, kdy sevřeli Sršně v jejich obraném pásmu, ale Linharta nepřokanal ani Pleva svoji dělovkou od modré, ani jeho spoluhráči. V dalším průběhu úvodní dvacetiminutovky, se hra přelévala z jedné strany na druhou a obě mužstva si vypracovala několik šancí. Více práce však měl hostující brankář Linhart, jenž musel čelit jedenácti střelám domácího týmu. Hosté vyslali na Kousala sice jen šest střel, ale přesto měli blízko ke zvýšení náskoku. Dělily je od toho jen centimetry díky Adamcově tyčce. Těsným jednobrankovým vedením Sršňů první třetina skončila a současné se sirénou byl potrestán dvouminutovým vyloučením hostující Kraučuk.

Žďár tak získal na úvodní dvě minuty druhé třetiny početní výhodu, která byla po minutě umocněna druhým vyloučením na straně Kutné Hory, když si za hákování přisedl ke Kraučukovi také Muras. Minutovou výhodu dvou hráčů navíc však nedokázali domácí využít i když moc nescházelo díky další dobré střele Martina Plevy, která však pouze rozezvonila tyč Linhartovy klece. V následné standardní přesilovce ještě dostal přihrávku do dobré střelecké pozice mezi kruhy Dítě, ale s vysláním kotouče na branku okamžik zaváhal a umožnil Linhartovi hbitou lapačkou vychýlit trajektorii jeho střely do rohu kluziště. Ani o dvě minuty později nedokázal Vránek vyrovnat, když dostal přesnou přihrávku do jízdy a snažil se ji ztečovat hned na brankáře, ale ten prostor u tyčky a mezi betony bezpečně utěsnil. V šestadvacáté minutě hákoval domácí Roman Sobotka a za dalších dvacet sekund za stejný přestupek putoval na trestnou lavici Křišťan a poměr sil na ledě se vyrovnal.

Hra čtyř proti čtyřem více vyhovovala Žďárským a přinesla jim kýžené vyrovnání. U mantinelu vybojoval puk Tomáš Doležal, přenechal jej Martinu Sobotkovi, který na sebe chytře natáhl protihráče a přihrál na volného Luboše Kunstmüllera, který šikovnou kličkou obelstil ležícího Linharta a zasunul kotouč za jeho záda. Hned po vhazování, se domácí dostali do další velké šance, ale byť s problémy, přesto dokázal Linhart zabránit obratu v zápase. Obě mužstva se pak snažila strhnout nerozhodný výsledek na svoji stranu, poměrně otevřela hru a byl k vidění útočný hokej takzvaně nahoru dolů. Nejen Linhart, ale také domácí Kousal však drželi své týmy, které v tu dobu více myslely na ofenzivu, než na zadní vrátka. Do vážnějších šancí se však dostávali Žďárští, ale slibným akcím chybělo tu přesnější, tu pohotovější zakončení. Díky tomu odcházela po druhé části hry obě mužstva do kabin za nerozhodného stavu.

Třetí perioda měla podobný úvod jako ta druhá. Domácí si z té předchozí přinesli opět početní výhodu, která byla po háčku Beránka znovu znásobena. A stejně jako ve druhé třetině, ani tentokrát domácí nedokázali nabídnutou příležitost zužitkovat. Domácí zahodili několik dalších slibných šancí a s ubíhajícím časem se postupně do útočné hry dostávala opatrnost. Hráči na obou stranách si stále více uvědomovali, že kdo dá první branku, odnese si s největší pravděpodobností ze zápasu tři body. Začalo přibývat osobních soubojů a především na straně domácích byla vidět velká bojovnost a přes neutuchající snahu po vstřelení vedoucí branky byla znát větší hra na jistotu. Důsledkem byl především boj o střední pásmo.

Jak se později ukázalo přinesla rozhodující okamžiky večera třiapadesátá minuta. Hostující Procházka byl vyloučen za vražení na hrazení a pouze půlmimuta stačila domácím k jeho potrestání. Martin Souček geniální přihrávkou na útočnou modrou vyslal do sólového úniku Petra Jandu, který skvěle provedeným bekhendovým blafákem zakončeným po víko, nedal Linhartovi šanci. O minutu později mohly Plameny pojistit své vedení, ale hostující brankář vytáhl další ze svých skvělých zákroků. Dobře takticky a pozičně zvládnutou hrou a dobrým bráněním především středního pásma, tlačili hokejisté SKLH čas směrem ke konci zápasu. Minutu a půl před koncem si hostující lavička vyžádala oddechový čas k přípravě závěrečného náporu. Ten však domácí borci nepřipustili a ani při hře bez brankáře nedovolili Sršňům nějak zvlášť nebezpečně ohrozit Kousalovu branku.

Červenobílí svým bojovným výkonem uhájili těsné, ale zcela zasloužené vítězství. Po předchozích nevydařených zápasech, působil dnešní výkon Plamenů na duši žďárského fanouška jako balzám. Důležité tři body k nemalé radosti žďárských hráčů i jejich příznivců zůstaly na Vysočině.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Udělali jsme dnes nějaké změny v sestavě, přeházeli trochu útoky a vyšlo to. Myslím, že nejen díky tomu, ale hlavně díky tomu, že kluci pochopili, že je třeba dát do toho utkání všechno a taky ten kousek srdíčka. V dnešním zápase to bylo markantně znát a vidět a myslím, že každý kdo na tom hokeji byl, tak to potvrdí, že kluci tam nechali kus sebe. Byli neuvěřitelně trpěliví a to jim přineslo ovoce, protože po většinu utkání jsme byli lepší, tlačili jsme a měli jsme více ze hry. Akorát jsme nedokázali dát víc branek a proměňovat ty šance, které jsme měli, protože výborně chytal gólman Linhart. Kluky bych chtěl pochválit za jejich přístup a popřát jim, aby to takhle vydrželo do dalších utkání. Jedeme dál, je to jeden zápas z těch mnoha, které nás ještě čekají, takže je ještě hodně práce před námi a jsem samozřejmě rád, že to takhle dopadlo.

Jiří Mlika (asistent trenéra Kutná Hora):
V první řadě bych chtěl pogratulovat domácím k vítězství, které bylo podle mého názoru naprosto zasloužené. My jsme začali utkání dobře, dali jsme branku, ale pak jsme ztráceli kontrolu nad zápasem, jakoby jsme přestali hrát a zápas byl prakticky celý v režii domácích. Navíc jsme se zbytečně dostávali pod tlak velkým množstvím oslabení.

Fotogalerie