V úvodní přestřelce Plameny uhasly

Zveřejněno 12.09.2010 | mk
Kutná Hora SKLH Žďár nad Sázavou
1., neděle 12.9.2010
Kutná Hora - SKLH Žďár nad Sázavou KHO - ZNS
Kutná Hora: Kalousek – Kadlec, Rejzek, Fejgl, Janata, Kořínek, Veselý - Hemský, Beránek, Králíček – Vylíčil, Bláha, Pelán – Prachař, Adamec, Křišťan - (Linhart, Šlejtr, Uhlíř, Muras, Tvrdík)
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma, 22. Navrátil – Koželuh, Doležal, Souček, Pleva, Fibikar, Heřmanský, Smejkal - Sobotka M., Plachý, Vránek – Dítě, Bukáček, Kunstmüller – Bašnár, Sobotka R., Havelka – Kaut, Kočan, Dobiáš - (Štěpánek P.)
Branky a nahrávky: 7. Vylíčil (Bláha), 21. Králíček (Kadlec, Hemský), 22. Křišťan (Bláha), 31. Kadlec (Rejzek), 48. Křišťan (Hemský), 49. Vylíčil, 60. Vylíčil (Pelán) – 15. Koželuh (M. Sobotka), 39. Plachý (M. Sobotka), 55. Pleva (Souček, Dítě), 57. Plachý (M. Sobotka), 60. R. Sobotka (Bašnár)
Rozhodčí: Kareš - Maštalíř, Šmika
Vyloučení: 10:5 navíc Kočan (ZNS) 10 min OT Využití: 2:3 V oslabení: 1:0
Diváci: 410
Střely na branku: 37:44
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2, 6:2, 6:4, 7:4, 7:5
K U T N Á   H O R A – Žďárským hokejistům se vstup do letošní sezóny nevydařil. V repríze loňského premiérového utkání na ledě kutnohorských Sršňů byli tentokrát šťastnější domácí. O zisku prvních tří bodů do druholigové tabulky rozhodli Středočeši ve druhé třetině. Po většinu času byli hokejisté z Vysočiny aktivnější a vytvořili si bezpočet brankových příležitostí, které však nedokázali proměňovat. Naproti tomu domácí školili Žďár z produktivity.
AKTUALIZOVÁNO - Ohlasy trenérů

Foto: Pavla Havelková

Reportáž

Zápas začal pěkně zostra, hned v prvních okamžicích se do velice slibných brankových příležitostí dostala obě mužstva. K první změně skóre ale došlo až v sedmé minutě, po chybě v obraném pásmu získal kotouč Bláha, který přesně našel volného Adama Vylíčila u protilehlé tyče a ten neměl těžkou práci poslat domácí do vedení. Ve druhé polovině první třetiny začali hosté získávat mírně navrch, ale překonat Kalouska v domácí brance se podařilo až v patnácté minutě Aleši Koželuhovi, který z přihrávky od Martina Sobotky vyslal od modré přesně mířenou střelu nad Kalouskův beton. Po první třetině nic nenasvědčovalo tomu, že diváky, mezi kterými byla i početná a hlavně hodně slyšitelná skupina žďárských fans, čeká bohatá přestřelka.

Do druhé dvacetiminutovky si domácí přinesli půldruhé minuty přesilovky. Stačilo jim však pouhých jedenatřicet sekund k jejímu využití, když střelu Kadlece tečoval Petr Králíček za Slámova záda. Jen o minutu později přišla třetí rána, když Radim Křišťan trefou do horního rohu vyhnal Slámu z branky a nehradil jej Navrátil. Po několika dobrých zahřívacích zákrocích však v polovině zápasu kapituloval také. Z nulového úhlu vyslal střelu Rejzek, kterou dorazil do žďárské klece Václav Kadlec. Za stavu 4:1 začaly akci Žďáru prudce klesat. Hosté byli nepříznivým vývojem zaskočeni a až do závěrečných chvil druhé třetiny nebyli schopni udělat téměř nic. Hromadili chyby, nepřesné přihrávky, puky přeskakovaly hokejky a po většinu času poněkud chaoticky, ale naštěstí účinně bránili dalšímu navýšení náskoku domácích. Minutu před koncem však předvedla pěknou akci první formace a Martin Sobotka našel před brankou Jiřího Plachého, který střelou bez přípravy pod „víko“ snížil na přijatelnějších 2:4.

Do závěrečné třetiny vstoupili Žďárští s viditelnou snahou o zvrat nepříznivého výsledku. Šlo však o přehlídku tutových avšak neproměněných šancí. Nejprve Plachý v ideální střelecké pozici nedokázal překonat přesouvajícího se Kalouska. V zápětí se šikovně od mantinelu uvolnil Dobiáš a tváří v tvář brankáři ani on neuspěl. Když o chvíli později neproměnil Martin Sobotka svůj brejkový nájezd, mnohým ze žďárských příznivců proběhlo hlavou, že tohle nás asi bude mrzet. Netrvalo dlouho a tyto myšlenky se krutě naplnily a dva slepené góly zašlapaly naděje na zvrat hluboko pod led. Hned z první nebezpečnější situace ve třetí třetině domácí skórovali popáté. Ve čtyřicáté osmé minutě signalizoval rozhodčí vyloučení hostů a při ponechané výhodě nadvakrát prostřeli Navrátila opět Radim Křišťan. Za další minutu pak dokonce ve vlastním oslabení zvýšil na 6:2 Adam Vylíčil. Sympatické na projevu nešťastných Žďáráků bylo, že ani za takto nepříznivého stavu nesložili zbraně a jakoby tušili, že ještě naděje existuje, dřeli dál a snažili se alespoň o korekci výsledku. Jejich snaha však byla dlouho pouze platonická. Teprve až pětapadesátá minuta přinesla úspěch. Po kombinaci Dítěte a Součka přesně zamířil svoji střelu Martin Pleva. Po necelých dvou minutách snížil Jiří Plachý na rozdíl dvou branek. Do konce třetí třetiny scházely necelé čtyři minuty a z rozhodnutého zápasu se rázem začalo stávat drama. Hosté vycítili šanci a ještě více ožili. Na závěrečné minuty odvolal trenér brankáře a pokusil se o nemožné. Bohužel to nevyšlo a po chybě na modré se k puku dostal Adam Vylíčil, který poslal kotouč do prázdné brány. Rázem se zdálo být po nadějích. Ale ani v tu chvíli se domácí nevzdali. Prakticky hned z vhazování získal puk Bašnár, přihrál jej na Romana Sobotku, který se prokličkoval až před Kalouska a opět snížil na rozdíl dvou gólů. Do konce zbývalo již pouze půl minuty a to již bylo příliš málo.

První letošní ligové měření sil, tak lépe zvládla domácí Kutná Hora a připsala si do tabulky premiérové tři body. Žďár bude mít příležitost napravit toto zaváhání příští neděli 19.září, kdy se poprvé představí fanouškům na domácím ledě proti Milevsku.

 

Ohlasy po utkání

Jiří Mlika (asistent trenéra Kutná Hora):
Vzhledem k získaným třem bodům můžeme zápas hodnotit dobře. K předvedené hře… Bylo to první utkání a pro nás na domácím stadionu před domácími diváky velmi důležité. Do utkání jsme nastoupili dobře, ujali se vedení, ale pak soupeř vyrovnal hru a vyrovnal i stav. O přestávce jsme se pokusili mužstvo vyhecovat, což se nám povedlo a nastoupili jsme do druhé třetiny s větším nasazením a vstřelili jsme branky. Třetí třetina byla z naší strany… no nevím ani jak to nazvat, dělali jsme spoustu chyb a dostali jsme zbytečné branky, takže se mi to nechce ani hodnotit.

Petr Kuchyňa (trenér Žďár nad Sázavou):
Zápas se mi hodnotí strašně těžce, protože ten výsledek neodpovídá průběhu utkání. Možná by mohl někdo říci, že je to jen výmluva z pozice poraženého týmu, ale kdo to viděl tak mi to potvrdí a kdo neviděl, tak neuvěří. Kutnohorští se dostali do sedmi vážnějších šancí a dali sedm gólů. My jsme ve třetí třetině během prvních pěti minut jeli čtyřikrát!!! sami na branku a nedali jsme z toho ani jeden gól. Hráče ale musím jednoznačně pochválit za jejich obrovskou bojovnost, protože do toho dávali všechno i za stavu 6:2 a to málokteré mužstvo dokáže. Na druhou stranu to však musím vzít do negativa, kdy na pět gólů, které dáme, nemůžeme sedm dostat. S pěti góly bychom měli vyhrávat, ale bohužel je to tak jak to bylo. Štěstíčko bylo na straně Kutnohorských a my si z toho musíme vzít pozitiva, odstranit negativa a jet dál, protože v neděli nás čeká další zápas. Je to prostě hokej a dnes vyhrál ten šťastnější