Ledním Medvědům žhavé Plameny nesvědčily. Z Bouchalek si odvezli desítku

Zveřejněno 07.11.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Lední medvědi Pelhřimov
14., sobota 7.11.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Lední medvědi Pelhřimov ZNS - PEL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Půža, Pleva, Střecha L., Rašner, Vítek M., Procházka – Březina, Malec, Kovářů, Kunstmüller, Kaňka, Krupka, Vítek D., Gregar, Střecha T., Bureš
Lední medvědi Pelhřimov: Černý (30. Svoboda) – Kubát, Kůrka, Kasalý D., Šaur, Wasserbauer, Adam, Hort – Hadrava Martin, Hadrava Marek, Kopic, Beneš, Bonnel, Kasalý F., Siřiště, Baldwin, Vysloužil, Vylíčil, Votápek, Bezděk, Rossman
Branky a nahrávky:3. Gregar (Rašner, Vítek M.), 16. Březina (Kovářů, Staněk), 19. Březina (Staněk, Půža), 27. Březina (Malec), 30. Kovářů (Staněk, Malec), 33. D. (Březina, Staněk), 40. Kaňka (Krupka, Kunstmüller), 45. Březina (M.), 49. Kaňka (Rašner), 59. Kunstmüller (Staněk, Kaňka) – 7. Kasalý F. (Hadrava, Bezděk), 23. Bezděk (Adam), 25. Vysloužil (Beneš)
Rozhodčí: Pokorný – Polák, Rampír
Vyloučení: 7:8 Využití: 3:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 612
Střely na branku: 39:28 (13:7, 15:12, 11:9) Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 10:3
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Prestižní derby Vysočiny mezi Žďárem a Pelhřimovem dnes přilákalo na Bouchalky zatím nejvyšší návštěvu sezóny a diváci se rozhodně nenudili. Úžasná hokejová atmosféra doprovázela parádní hokejové představení okořeněné třinácti brankami. Plameny se dostaly v první třetině do dvoubrankového vedení, ale Medvědi jej dokázali v úvodu druhého dějství smazat. Pak ovšem domácí čtyřmi góly zlomili odpor soupeře. V závěrečné dvacetiminutovce svůj triumf korunovali dalšími třemi trefami a Medvědy poslali do města rekordů s desítkou.

Foto: Pavlína Havelková

Reportáž

Nejvyšší letošní návštěva na Bouchalkách a parádní atmosféra, o kterou se starali fanoušci obou táborů, opět potvrdili, že regionální duely s příchutí derby lákají do ochozů stadionů nejvíce diváků a dávají zápasům skutečný náboj a pravou hokejovou kulisu. Je jen velká škoda, že současný herní model počet těchto atraktivních klání nesmyslně minimalizuje.

Úvod zápasu vyšel skvěle domácím. Po přihrávce Martina Vítka, sklepnul šikovně kotouč Rašner na modrou čáru Martinu Gregarovi, který si v brejku položil hostujícího brankáře Černého a otevřel ve třetí minutě brankový účet zápasu, který byl nakonec hodně bohatý – 1:0. Pelhřimovští však dokázali brzy odpovědět. V sedmé minutě Marek Hadrava vyhrál vhazování, přihrál mezi kruhy, kde byl připravený Filip Kasalý a přízemní střelou bez přípravy překvapil Slámu trefou mezi betony – 1:1.

Dlouho se pak hrál rychlý hokej, který diváky musel bavit, hra se přelévala ze strany na stranu a útok střídal útok. Ve 14. minutě fauloval Kubát a Plameny hrály v početní výhodě. Tu sice v daném čase nedokázaly zužitkovat, ale jen pár sekund po návratu Kubáta z trestné lavice se poprvé a rozhodně ne naposledy prosadil David Březina, který po přihrávkách Staňka a Kovářů zavěsil přesně pod horní tyčku pelhřimovské branky – 2:1. Podobným způsobem překonal opět David Březina Černého v devatenácté minutě. Asistenci si tentokrát připsal Půža a znovu Staněk – 3:1.

Na začátku druhé třetiny putoval na trestnou lavici domácí Krupka, čehož hosté využili ke vstřelení kontaktní branky – 3:2. Ve 25. minutě Žďárští znovu dostali kotouč za Černého záda, ale rozhodčí branku neuznal, neboť jeho píšťalka zazněla o zlomek sekundy dříve, než přešel puk brankovou čáru. A tak se připomnělo opět… nedáš – dostaneš. Z následné akce Medvědů přišlo vyrovnání. Martin Vysloužil dostal nahrávku od Beneše mezi kruhy a střelou z otočky nad Slámův beton srovnal skóre – 3:3.

K velké radosti domácích fanoušků se ale žďárští borci nenechali rychlým vyrovnáním rozhodit a o dvě minuty později si vzali své vedení zpět. Malec našel před bránou volného Davida Březinu, který bekhendem protlačil kotouč mezi Černého betony a završil čistý hattrick – 4:3. Pak předvedl Sláma důležitý zákrok, kterým zamezil dalšímu vyrovnání a krátce nato, odskočili domácí svému rivalovi opět na rozdíl dvou branek. Malec posunul kotouč na Staňka, jehož střelu vyrazil Černý na hokejku Ondřeje Kovářů, jenž z těžkého úhlu trefil přesně a připsal si první branku ve žďárském dresu, navíc velmi důležitou – 5:3.

Na nepříznivý vývoj reagovala pelhřimovská lavička oddechovým časem a střídáním brankářů. Martina Černého nahradil Dominik Svoboda. Na tribunách Bouchalek však panovala skvělá nálada, která se ještě umocnila ve 33. minutě, kdy Plameny využitou přesilovkou zvýšili svůj náskok. Počtvrté v zápase se na brance podílel Pavel Staněk, další bod za asistenci si připsal Březina a na konci akce byl pak David Vítek, který z prostoru kruhů nekompromisní dělovou do pravého horního rohu přivítal na ledě brankáře Svobodu – 6:3.

Jenomže vzápětí získali Medvědi velkou šanci na návrat do zápasu poté, kdy po vyloučení Libora Střechy a Jakuba Procházky hráli osmdesát sekund přesilovku pět na tři. Tento kritický okamžik však Žďárští za výrazné podpory brankáře Slámy zvládli. V závěru prostřední dvacetiminutovky navíc Plameny sedmou brankou definitivně zlomili odpor Medvědů, když podruhé v zápase zužitkovali početní výhodu. Kunstmüller vypíchl puk rozehrávajícímu Hortovi na Krupku, ten projel útočným pásmem a přes brankoviště nahrál úplně volnému Michalu Kaňkovi, jenž zametl kotouč do odkryté branky – 7:3.

V úvodu závěrečné části zápasu sice ještě hosté zahrozili, ale Sláma byl pozorný. Ve 45 minutě však již opět pokračoval velký večer snipera Davida Březiny, který si po nahrávce Martina Vítka nabruslil přes půl hřiště až před Svobodu a poosmé rozvlnil síť pelhřimovské branky – 8:3. Nadšení diváci hnali Plameny do dalších akcí a devátá branka na sebe nenechala dlouho čekat.

Své nedávné spoluhráče nešetřil ani bývalý pelhřimovský obránce Adam Rašner, který poslal přesnou nahrávku před branku Michalu Kaňkovi jenž bekhendovou zadovkou zasunul kotouč za Svobodova záda – 9:3. Domácí fanoušci začali skandováním žádat desítku. Na tu si však museli počkat až do 59. minuty, kdy jejich volání vyslyšel Luboš Kunstmüller a po nahrávkách Kaňky a Staňka uzavřel brankový účet zápasu - 10:3.

Derby vyšlo domácím Plamenům parádně a zdá se, že zlepšené výkony v minulých zápasech nebyly náhodné. Ovšem ani hostující Lední Medvědi neodehráli rozhodně špatný zápas a utkání bylo opticky podstatně vyrovnanější, než by se mohlo podle výsledku zdát. Sobotkova družina pojede za týden do Písku, na který ztrácí tři body a ve sváteční úterý 17. listopadu přivítá na domácím ledě trápící se poslední Jindřichův Hradec. Doufejme tedy, že žďárští hokejisté budou pokračovat v současných výkonech a vytěží z těchto duelů další bodové přírůstky.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Samozřejmě jsme šťastní, že jsme zvládli derby s Pelhřimovem a vyhráli jsme. Konečně máme druhé vítězství za sebou a doufám, že se dostaneme už do nějakého vítěznějšího období. Dnes jsme dobře začali, vedli jsme, první třetinu jsme vyhráli 3:1. Pak ale zase přišla ta ztráta koncentrace a v nástupu do druhé třetiny soupeř rychle vyrovnal. Na druhou stranu si ale cením toho, že to kluky nepoložilo, nenechali se zlomit a znovu jsme šli do vedení. Definitivní zlom v zápase podle mě byla ubráněná přesilovka soupeře pět na tři, kde měl Jirka Sláma asi dva parádní zákroky a podržel nás. Pak si myslím, že už jsme ten zápas drželi ve svých rukou, přidali jsme další góly a pak desítka… Takže bych řekl, že se diváci bavili pěkným hokejem. Obrovský podíl na té výhře má samozřejmě také David Březina, který dnes exceloval. Musím ale říct, že ten výsledek neodpovídá celkové hře, Pelhřimov byl kvalitní soupeř a ten rozdíl ve výkonu mužstev nebyl rozhodně takový jako výsledek zápasu.“

Fotogalerie