Úspěšná série Plamenů skončila v Pelhřimově

Zveřejněno 30.01.2016 | mk
Lední medvědi Pelhřimov SKLH Žďár nad Sázavou
31., sobota 30.1.2016
Lední medvědi Pelhřimov - SKLH Žďár nad Sázavou PEL - ZNS
Lední medvědi Pelhřimov: Černý – Kubát, Kůrka, Kasalý D., Jelínek, Adam, Hájek, Kopic, Hadrava Martin, Bezděk, Vylíčil, Votápek, Kasalý F., Vysloužil, Petruška, Vantuch
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček – Beneš, Staněk, Pleva, Lojek, Smejkal, Střecha, Rašner, Kunstmüller, Kaňka, Štěpánek, Vítek, Gregar, Krupka, Kovářů, Březina, Prokš, Bureš
Branky a nahrávky: 2. Vantuch (Vylíčil, Votápek), 13. Kasalý D.(Bezděk, Vysloužil), 29. Vylíčil (Jelínek, Kůrka), 40. Hadrava Martin – 7. Kovářů, 16. Štěpánek (Lojek), 33. Kovářů (Pleva)
Rozhodčí: Slavka – Musil, Otáhal
Vyloučení: 7:3 navíc Staněk (ZNS) 5+DKU Využití: 2:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 450
Střely na branku: 28:34 (14:8, 12:13, 2:13)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3
P E L H Ř I M O V – Naposledy 28. listopadu odházely Plameny z ledu bez bodového zisku. Tuto jedenáctizápasovou šňůru, utnul dnes žďárským hokejistům Pelhřimov. V derby Vysočiny u říčky Bělé hokejisté od Sázavy stále dotahovali. Třikrát se jim podařilo vedení domácích Ledních Medvědů vyrovnat, ale na čtvrtou branku, kterou inkasovali pouhou sekundu před druhou sirénou, již odpověď nenalezli. K bodovému zisku nestačilo ani to, že Plameny svého soupeře v závěrečném dějství přestřílely 13:2 a ani dvě branky nejlepšího hráče Žďáru Ondřeje Kovářů.

Ilustrační foto: Pavlína Havelková

Reportáž

Úvod utkání patřil domácím Medvědům. Hned ve druhé minutě se ujali vedení, když se po akci Votápka a Vylíčila dostal k odraženému kotouči Marek Vantuch a do odkryté branky otevřel skóre utkání – 1:0. Na inkasovanou branku reagovali hosté náporem a drali se za vyrovnáním. V sedmé minutě se do velké šance prosmýkl Kovářů, ale při zakončení byl faulován a tak dostal novou možnost v podobě trestného střílení. A Ondřej Kovářů nevymýšlel nic složitého a svižnou střelou propálil Černého v pelhřimovské brance a zařídil vyrovnání – 1:1.

Ve 13. minutě hráli Medvědi přesilovou hru a k jejímu využití jim stačilo jen 20 sekund. Bezděk vypálil od modré a před Blažíčkem kotouč šikovně tečoval Dominik Kasalý, čímž poslal domácí opět do vedení – 2:1. Plameny však znovu dokázaly reagovat a v 16. minutě vyslal Lojek krásným pasem Petra Štěpánka do brejku, jenž trefou pod horní tyčku opět srovnal skóre – 2:2.

Krátce nato získali domácí opět početní výhodu, ale tentokrát se ji Žďárským i s vydatnou pomocí brankáře Blažíčka, podařilo ubránit. Naopak, do slibné šance se dostával z trestné se vracející Prokš, ale přehnal to s rychlostí a zastavil jej ofsajd. Úvodní třetina tak skončila nerozhodným stavem.

V prostřední části se po několika šancích, které skončily na výborných gólmanech, měnilo skóre až ve 29. minutě. Při signalizovaném vyloučení a ponechané výhodě si domácí zopakovali předchozí branku. Od modré tentokrát pálil Adam a před Blažíčkem změnil dráhu letu kotouče Adam Vylíčil - 3:2. Ani tentokrát na sebe odpověď Žďáru nedala dlouho čekat. O čtyři minuty později našel Pleva volného Ondřeje Kovářů před brankou a ten pohotově zametl puk za Černého záda – 3:3.

Zřejmě rozhodující okamžiky zápasu začaly ve 38. minutě, po kterých se hosté hodně zlobili na rozhodčí. Medvědi sevřeli Plameny v tlaku a Blažíček se několikrát prezentoval parádními zákroky, po jednom z nich chtěl Staněk odpálit kotouč ze vzduchu do bezpečí a nešťastně přitom zasáhl Bezděka do hlavy. Krvavé zranění ohodnotil sudí hodně přísně pětiminutovým vyloučením a trestem do konce utkání.

Neuběhla ani minuta a po neodpískaném faulu na Krupku putoval na trestnou lavici Lojek za krosček a domácí tak získali dvouminutovou přesilovku 5 na 3. Tu sice dokázali hosté ubránit, ale pouhou sekundu před koncem druhé třetiny po nepřehledném závaru v Blažíčkově brankovišti, kde operovalo hned několik hráčů obou týmů, se kotouč dostal za brankovou čáru - 4:3. Žďárští sice reklamovali postavení hráče v brankovišti, ale nebylo jim to nic platné, rozhodčí měl naprosto jasno a na svém rozhodnutí nehodlal nic měnit.

V začátku závěrečné dvacetiminutovky ještě Medvědi dohrávali více než dvouminutový zbytek přesilovky, ale již bez využití. Následně si v početní výhodě zahráli také hosté a nejblíže v ní měl k vyrovnání Štěpánek, který však pouze rozezvonil tyč Černého branky. Po zbytek třetí části zápasu dobývaly Plameny pelhřimovskou branku.

Domácí však své těsné vedení dobře bránili a brankář Černý několika parádními zákroky podržel svůj tým a trápil hostující střelce. Jednoznačnou převahu Žďáru v této části zápasu dokumentuje poměr střel 2:13. Ani jedna se však neujala a to ani ve dvou dalších přesilovkách a ani při závěrečné power-play.

Sobotkova družina tak po dlouhých dvou měsících (11 zápasech), zažila hořký pocit opouštět zápas po šedesáti minutách v roli poraženého. O jistotu postupu do závěrečných vyřazovacích bojů, tak budou muset Plameny ještě hodně bojovat. Šance na přímý postup do čtvrtfinále dnešní porážkou zřejmě padla, ale i o předkolo svedou Žďárští ještě těžké boje. Jeden z nich je čeká hned ve středu na ledě favorizované pražské Kobry v dohrávce 24. kola.

Poděkování zaslouží početná skupina žďárských fanoušků, kteří v Pelhřimově vytvořili Plamenům skvělé, takřka domácí, prostředí a souboj v hledišti určitě vyhráli.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Chtěli jsme samozřejmě prodloužit tu naši úspěšnou sérii a udržet naděje na to, dostat se do šestky (přímý postup do čtvrtfinále play-off – pozn.redakce) nebo alespoň si pojistit účast v předkole. Věděli jsme, že Pelhřimov tři zápasy nehrál, ale ono je to vždy dvousečné. Byli na zápas hodně natěšení, ale na druhou stranu měli ten výpadek a to i v tréninku. Nakonec se projevil spíše ten první faktor. Nás dnes zradila koncovka. Jak nám to tam teď v posledních zápasech docela padalo, tak dnes to nešlo a spoustu šancí jsme nevyužili. No a pak je to ta naše nešťastná obranná hra. Vím, že se stále opakuju, ale je to tak. Nejde o obránce, ale o celkovou hru dozadu, což je naše dlouhodobá bolest. Kluci nemají pořád zažitý ten rychlý návrat dozadu a pomoc bekům. Do útoku by to šlo, tam se každému chce, ale do obrany už to bolí, tam už je to do kopce a mnohým se tam nechce. Zápasy se vyhrávají odpovědnou hrou z obrany a v play-off, pokud se tam dostaneme, to bude platit víc než dvojnásob a bez toho tam nemůžeme nikdy uspět. Jinak bych ten dnešek shrnul tím, že soupeř měl větší chuť po vítězství a v tom byl ten rozdíl.“

.

Jan Dvořák (trenér HC Lední Medvědi Pelhřimov):

Jan Dvořák

„Vyhráli jsme a to nejdůležitější, i když jsme předtím měli ty problémy. Kluci dnes odevzdali perfektní výkon, bereme tři body a to je pro nás nejdůležitější.“

Foto: Jakub Zábranský