Plameny v Kolíně dotahovaly, ale na body nedosáhly

Zveřejněno 28.10.2015 | mk
Kolín SKLH Žďár nad Sázavou
11., středa 28.10.2015
Kolín - SKLH Žďár nad Sázavou KOL - ZNS
Kolín: Sejpal – Pácal, Hanzl, Skokan, Voženílek, Březina, Barták, Kulhánek – Veselý, Semirád, Malý "C" – Zumr, Jankovský, Morkes "A" – Kadlec st. "A", Kadlec ml, Ježek
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček – Rašner, Staněk "A", Pleva "A", Půža, Smejkal "C", Procházka, Macky - Kaňka, Kovářů, Malec, Kunstmüller, Gregar, Krupka, Vítek, Střecha, Bureš
Branky a nahrávky: 4. Malý (Veselý), 17. Jankovský (Zumr, Morkes), 21. Morkes (Zumr) – 34. Kunstmüller (Staněk), 57. Střecha T. (Bureš)
Rozhodčí: Horinek – Doležal, Klouček
Vyloučení: 5:4 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1010
Střely na branku: 30:37 (8:15, 8:11, 14:11)
Průběh utkání: 3:0, 3:2
K O L Í N – V Kolíně byl dnes večer k vidění výborný zápas, prezentovaný rychlou hrou a mnoha parádními akcemi a skvělými zákroky gólmanů. Bohužel pro žďárské hokejisty, si především díky lepší střelecké produktivitě v první třetině, připsaly plný bodový zisk domácí Kozlové. Vyrovnaná druhá dvacetiminutovka, ani vyhrané závěrečné dějství hostům k úspěchu nestačilo, k tomu chyběla jedna branka. Proti lídrovi tabulky však na jeho ledě, předvedli Žďárští kvalitní a bojovný výkon.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Tým žďárského SKLH dnes odcestoval do Kolína již opět bez Marka Prokše, který se v sobotu blýskl dvěma brankami a zřejmě jihlavské trenéry zaujal natolik, že si jej hned stáhli zpět do Dukly. Místo něj však Plameny získaly na hostování z Jihlavy další ofenzivní posilu Ondřeje Kovářů, který vloni působil v juniorce Hradce Králové, ale nastoupil i k devíti zápasům za „A“ tým Mountfieldu v Tipsport extralize. Kromě toho prošel i mládežnickými reprezentačními výběry a ve žďárském dresu by měl působit trvaleji.

Utkání začalo hned docela zostra a již po minutě hry se po chybě při střídání museli Žďárští bránit přesilové hře soupeře za příliš mnoho hráčů na ledě. Oslabení však hosté sehráli velice pozorně a nenechali vážněji ohrozit svoji branku. Naopak krátce poté, co se vrátili do plného počtu, zahrozili nebezpečnou akcí před kolínskou brankou.

Jenomže se potvrdilo známe pořekadlo nedáš – dostaneš. Hostující obrana zapomněla na pravém křídle na volného Josefa Malého, kterého našel přesným pasem Veselý. Kolínský forward osamocen vystřelil na branku, ale puk mu nesedl úplně přesně a svezl se mezi Blažíčkovy betony - 1:0. Inkasovaná branka Plameny ještě více nastartovala a ty několikrát za sebou nepříjemně svírali Kolínské v jejich obranném pásmu a Sejpal se musel hodně ohánět po častých střelách hostujících hráčů.

Ty však většinou končily na jeho hrudi, případně se kolínský gólman blýskl pohotovým zákrokem lapačkou. Domácí převzali větší aktivitu na svoje hokejky až v závěru úvodní třetiny a hned hráčům z Vysočiny uštědřili lekci z produktivity. V 17. minutě předvedli parádní souhru Zumr a Morkes, kterou bez zaváhání zakončil za záda bezmocného Blažíčka Václav Jankovský - 2:0.

Žďárští si v úvodní třetině vyzkoušeli, že i s takto silným soupeřem mohou hrát rovnocennou partiii a do prostřední dvacetiminutovky nastoupili s odhodláním smazat dvoubrankové manko. Jejich plány však vzaly za své již po půl minutě. Domácí sehráli perfektně signál při buly v útočném pásmu, které vyhrál Zumr na Petra Morkese a ten bez přípravy trefil přesně – 3:0.

O tři minuty později to s Plameny vypadalo ještě hůře, když Kadlec prošťouchl kotouč z pod Blažíčkovy lapačky do branky a sudí signalizoval vstřelenou branku. Po poradě s čárovými však svůj verdikt změnil, protože puk přešel brankovou čáru až po přerušení hry. Hosty přeci jen předchozí okamžiky a tříbranková ztráta poněkud otřásly a domácí hráli v pohodě, výborně bruslili a soupeře z Vysočiny přehrávali.

Několik výborných zákroků si v těchto chvílích připsal hostující brankář Blažíček a dvakrát Plameny zachránila tyčka. Žďárští se však postupně otřepávali a znovu začali dobývat kolínskou branku. Kaňka vyslal do brejku novou žďárskou akvizici Ondřeje Kovářů, jenž však skvělého Sejpala nepřekonal. Podobně dopadl o chvíli později Tomáš Střecha, jenž z mezikruží také na domácího brankáře nevyzrál.

Ovšem ve 33. minutě Kozlové faulovali, sudí signalizoval vyloučení a ještě během ponechané výhody dokázaly Plameny snížit. Po nahrávce Staňka mezi kruhy, našel Luboš Kunstmüller odkrytý roh Sejpalovy branky a jeho kouzlo odčaroval – 3:1. Zbývající minuty druhého dějství již přinesly jen přesilovou hru pro Žďár, ale bez brankového efektu. A tak po čtyřiceti minutách hry stále hosté ztráceli na svého protivníka dvě branky.

V závěrečné třetině byla k vidění opět řada zajímavých akcí na obou stranách, ale především v její první polovině byli domácí nebezpečnější. Robin Blažíček se blýskl několika parádními zákroky, kterými držel naděje Plamenů na bodový zisk. Ve 45. minutě skvěle zasáhl proti brejku Malého a o chvíli později fantasticky vychytal osamoceného domácího útočníka ve stoprocentní šanci přímo před brankovištěm.

S přibývajícími minutami ale již opět stupňovali svoji aktivitu hosté, ale kontaktní branka stále nepřicházela. Až v 57. minutě přihrál Bureš úplně volnému Tomáši Střechovi před branku, který si šikovně položil Sejpala a zavěsil do odkryté branky - 3:2. Závěr zápasu sice Plameny odehrály převážně v útočném pásmu, ale na vyrovnání již nedosáhly a to ani při závěrečné power-play bez brankáře.

Hokejisté SKLH sice dnešním výkonem navázali na sobotní zápas se Sokolovem, ovšem výsledkově nikoli. Nicméně vynikajícímu soupeři a jasnému favoritovi utkání nedali nic zadarmo. Na další body tak bude muset Sobotkova družina čekat minimálně do Soboty, kdy přijedou na Bouchalky Vlci z Jablonce a Plameny se poperou o další druholigové body.

 

Ohlasy po utkání

Jaroslav Benák
Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Sice to nakonec nedopadlo, ale můžu říct, že mám z dnešního zápasu dobrý pocit. To utkání a náš výkon v něm gradoval od první třetiny, přes lepší druhou až po nejlepší třetí. Hráči dnes plnili ty svoje úkoly, které mají. Udělali jsme tam sice v první třetině zase nějaké chyby a takovýhle soupeř to trestá. To je škoda, protože díky tomu jsme je nechali utéct na 3:0 a pak už to bylo těžké, ale jsem rád, že to kluci nevzdali a makali až do poslední chvíle. Negativum dnes vidím jen v tom, že jsme nedokázali proměňovat šance, kterých jsme si myslím vytvořili víc než soupeř a alespoň ten bod bychom si podle mého názoru zasloužili. Na šance se ale nehraje, musíme je víc proměňovat a dávat góly. Ale chtěl bych pochválit celý mančaft za parádní a bojovný výkon a skvěle zachytal i brankář, který nás hlavně v té třetí třetině několikrát podržel.“

.

Jaiří Seidl (trenér SC Kolín):

Jiří Seidl

„Věděli jsme, že Žďár má velmi dobrou ofenzivu a má v útoku opravdu šikovné hráče. I když po první třetině jsme si mysleli, že ten zápas bude pro nás trochu jednodušší. Pak se ale zase ukázalo, že Žďár má opravdu kvalitní mužstvo a museli jsme o ten výsledek a o tři body bojovat do poslední vteřiny. Ale jsme samozřejmě rádi, že se nám to podařilo.“

Foto: www.hokej.idnes.cz