Konec dvou černých sérií: Plameny vypálily Chotěboř

Zveřejněno 14.01.2012 | jb, mk
Chotěboř SKLH Žďár nad Sázavou
35., sobota 14.1.2012
Chotěboř - SKLH Žďár nad Sázavou CHT - ZNS
Chotěboř: Kousal - Boblenkov, Bělohlávek, Zítka, Šíma, Novotný, Dvořák, Janda, Zemánek, Hnilička, Prachař, Stoklasa, Pelán, Kesner, Fila, Štros, Eis, Jánský, Starkov.
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Pleva, Koželuh, Šír (od 21. R. Sobotka), Smejkal, Střecha - Ježek, Bukáček, Dítě - Kunstmüller, M. Sobotka, Kuba - Kočan, Man, Plachý
Branky a nahrávky: 21. Hnilička (Pelán), 34. Jánský (Stoklasa, Prachař) - 15. Ježek (Man), 20. Plachý (Kočan, Smejkal), 35. M. Sobotka (Kunstmüller), 40. Pleva (Dítě), 51. Kočan (Koželuh). Rozhodčí: Stolín - Tasch, Potůček. Vyloučení: 6:9, navíc Fila (CHOT) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 450. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:5.
C H O T Ě B O Ř - Napočtvrté už to vyšlo! Žďárští hokejisté v posledním derby s Chotěboří zlomili po výhře 5:2 komplex, který s sebou vláčeli od začátku sezóny. Zároveň to byla po třech porážkách v řadě první výhra v roce 2012. Svěřenci kouče Číhala na ni zadělali už v první třetině, kdy skóroval Ježek a současně s první sirénou i Plachý. Ve druhé třetině sice domácí srovnali krok i skóre, ale vzápětí poslal hosty do vedení Martin Sobotka. K rozhodujícímu trháku pomohl druhý gól do šatny po přesilovkové ráně Plevy. Poslední gól a štempl na tří body přidal v polovině třetí třetiny Kočan.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

Od prvních okamžiků utkání nenechávali hosté nikoho na pochybách o tom, že tentokrát již nechtějí nechat nejbližšímu soupeři ani bod a přijeli si do Chotěboře pro vítězství. Hned během úvodních tří minut se dostali do tří velkých gólových příležitostí. Již tyto první okamžiky naznačily, že utkání bude především soubojem mezi žďárskými útočníky na straně jedné a chotěbořským brankářem Romanem Kousalem na straně druhé.

Úvodní nápor Plamenů zbrzdilo vyloučení Šíra, ale domácí si nedokázali vytvořit výraznější tlak a využít početní výhodu. S jedinou nebezpečnější střelou Prachaře si Sláma dokázal poradit. Pak již opět patřila aktivita žďárským hokejistům, ale Kočan i Man si ve slibných šancích vylámali zuby na výborném Kousalovi.

Další přibrždění převahy hostů přinesla paradoxně přesilovka pro Žďár, v níž hosté znovu potvrdili, že hra v početní výhodě patří k jejich slabým stránkám. Další bezúspěšné obléhání chotěbořské branky pak trvalo až do patnácté minuty. Kousal neudržel kotouč, který z něho vypadl, Jiří Man přihrál před branku a Ondřej Ježek měl již snadnou práci zamést puk do branky - 0:1.

V sedmnácté minutě přišla komplikace pro Plameny. Nejprve byl podruhé v zápase vyloučen Šír, ale zasahovat musel Kousal proti velké šanci Žďáru. Záhy byl však vyloučen Bukáček a domácí získali osmdesát sekund dvojnásobné početní výhody. Domácí zavřeli bránící trojici, ale Stoklasova střela, byla stečována do ochranné sítě, Eisův pokus z kruhu vychytal Sláma, stejně jako Šímovu ránu od modré.

Slámu nepřekonal ani v poslední minutě Pelán, když v již rovnovážném počtu hráčů nedokázal využít poloodkryté branky hostů. A tak přišlo ke slovu přísloví „nedáš – dostaneš“. Tomáš Smejkal a Jan Kočan přenesli hru do útočného pásma a jen zlomek sekundy před první sirénou zakončil akci kapitán Plamenů Jiří Plachý za Kousalova záda – 0:2.

V úvodu druhé třetiny se hosté nechali zaskočit náporem domácích, který hned v první minutě vyústil v kontaktní branku Lvů. Po nahrávce Pelána se o ni postaral Lukáš Hnilička - 1:2. Domácím snížení nalilo krev do žil, viditelně přidali na iniciativě a zaskočený tým hostů začínali přehrávat. Pomohla jim k tomu i přesilovka za příliš mnoho žďárských hráčů na ledě. Ve velké šanci na vyrovnání se ocitl Stoklasa, ale Sláma mu v tom zabránil.

V tu dobu stálo při Žďárských i štěstí, když Hnilička rozezvonil tyč jejich branky. Po delší době se do šance dostali i hosté, ale Kousal opět vytáhl famózní zákrok. Nadále ale byli domácí aktivnější a vypracovali si další šance, které však končily na bezchybném Slámovi. Domácí se však nakonec vyrovnání dočkali. Prachař vyslal Stoklasu do útočného pásma a ten zpoza branky poslal přihrávku na volného Martina Jánského, jenž bez problémů zakončil do poloodkryté branky – 2:2.

Radost domácích fanoušků však trvala pouze minutu a Luboš Kunstmüller vybojoval puk v útočném pásmu, nahrál Martinu Sobotkovi, který se parádně individuálně prosadil a vrátil Plamenům vedení – 2:3. Rychlá odpověď vrátila na hokejky hostů také klid a Plameny opět přebírali režii zápasu do svých rukou.

Návrat k aktivitě z první třetiny přinesl gólovou pojistku, která padla opět v úplném závěru třetiny. Dvě sekundy před druhou sirénou využil vyloučení Rusa Boblenkova Martin Pleva, jenž po přihrávce Jiřího Dítěte prostřelil počtvrté Kousala – 2:4.

Ve třetím dějství již měly Plameny zápas plně pod kontrolou a prakticky nedaly Lvům žádnou šanci na obrat. Jen tradičně chabá střelecká produktivita a výborný výkon chotěbořského brankáře Kousala zabránili většímu debaklu.

Definitivně o vítězství Číhalovy družiny rozhodl a brankovou tečku za zápasem udělal krásnou individuální akcí Jan Kočan. V 51. minutě se po nahrávce od Aleše Koželuha šikovně prosmýkl kolem obránce a poslal puk mezi Kousalovy betony – 2:5.

K poslednímu zoufalému pokusu o zvrat se odhodlali Lvi v 57.minutě. Vyloučení Koželuha využil domácí kouč Rohlík a odvolal brankáře. Bezúspěšná přesilovka 6 na 4 však trvala pouze něco přes minutu a ukončil ji domácí Fila útokem na hlavu Libora Střechy, za který kromě dvouminutového trestu odešel i předčasně do kabiny.

Nepříjemnou tečkou bylo zranění Martina Plevy, který dostal pukem do obličeje. Tržnou ránu však spravilo pár stehů a na středeční derby by měl být plně k dispozici. Početná skupina žďárských příznivců se tak radovala z důležitého vítězství nad regionálním rivalem a zisku prvních bodů v roce 2012.

Žďárští hokejisté tak udělali pod vedením nového kouče první krok k zajištění účasti v play-off. Ještě důležitější zápas čeká Plameny ve středu, kdy v dalším derby přivítají na Bouchalkách pelhřimovský Spartak, který je jejich přímým konkurentem v boji o osmé postupové místo.

 

Ohlasy po utkání

Svatopluk Číhal (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Jeli jsme na zápas s tím, že musíme vyhrát. Podle toho ke hře mužstvo přistoupilo, hrálo hodně zodpovědně. Už v první třetině jsme měli šance na pět gólů. Bohužel jsme trošku polevili a domácí ve druhé třetině srovnali. Od stavu 3:2 už jsme měli zápas opět pod kontrolou. Byl to kolektivní výkon, kluci hráli s chutí, ale musíme zůstat nohama na zemi, protože příští zápas hrajeme o šest bodů s Pelhřimovem. Ve svojí trenérské kariéře jsem ještě nezažil, aby tým dal dva góly vždy těsně před koncem třetiny, jako se to povedlo nám. Pro soupeře to bylo K.O. a nás to nakoplo.