Triumf slavil Kousal a chotěbořský antihokej

Zveřejněno 27.11.2011 | jb
SKLH Žďár nad Sázavou Chotěboř
23., neděle 27.11.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Chotěboř ZNS - CHT
SKLH Žďár nad Sázavou: Linhart - Střecha, Staněk, Krejnus, Smejkal, Pleva, R. Sobotka - Kočan, M. Sobotka, Kunstmüller - Ježek, Bukáček, Plachý - Havelka, Man, Dítě.
Chotěboř: Kousal - Halamka, Bělohlávek, Mlejnek, Zítka, Fibikar, Blažek, Šíma - Stoklasa, Prachař, Jánský - Hospodka, Janda, Pelán - Hnilička, Zemánek, Fila.
Branky a nahrávky: 10. Krejnus (Bukáček, Ježek) - 40. Stoklasa, 53. Zemánek (Pelán, Hnilička). Rozhodčí: V. Němec - J. Slavík, J. Mertl. Vyloučení: 6:12, navíc Staněk (ZNS) a Halamka (CHOT) oba trest ve hře, Prachař a Opršal (oba CHOT) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 896. Střely na branku: 44:15. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Ž Ď Á R N A D S Á Z A V O U - Potřetí v sezóně porazili hokejisté Chotěboře ve vypjatém derby rivaly ze Žďáru. Na Bouchalkách tentokrát dokázali otočit díky bezchybnému gólmanu Romanu Kousalovi zápas. Plameny pálily jednu tutovku za druhou, neproměnily ani dvě dlouhé přesilovky pět na tři, ze 44 střel dostaly do branky jedinou, když se v polovině první třetiny trefil v přesilovce Robert Krejnus. Jenže minutu před koncem druhé třetiny hosté srovnali po chybné rozehrávce gólmana Tomáše Linharta a tři body jim vystřelil sedm minut před koncem úspěšným průnikem Jiří Zemánek. Plameny už se v hodně nervózním závěru nedokázaly přes obranný val protlačit k vyrovnání.

AKTUALIZOVÁNO O KOMENTÁŘ TRENÉRA KUCHYNI

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Podle očekávání se od začátku hrál hokej plný soubojů. Na první velkou šanci se čekalo až do 8. minuty. Rozhodčí přehlédli snad dvoumetrový ofsajd Lvů, ti se z následného závaru dostali do slibné šance, jenže forvard Chotěboře minul pravou tyč Linhartovy branky.

Do vedení šli (letos poprvé ve vzájemných derby) domácí. K úvodnímu gólu domácím pomohla přesilovka. Obránce Robert Krejnus v čase 9:53 nastřelil puk od modré švihem přes bránící hráče a za Kousalem se rozsvítilo červené světlo - 1:0.

Ve 14. minutě prověřil gólmana, který loni začínal sezónu ve Žďáře, střelou z úhlu Luboš Kunstmüller. Ale Kousal nekapituloval ani o tři minuty později, když jej dvakrát během jednoho střídání prověřil Jan Kočan.

Ve 24. minutě se dvakrát zviditelnil Pavel Havelka, ale ani jeho druhá tvrdá rána, při které vypadla Kousalovi hokejka z vyrážečky, gólem neskončila.

Ve 28. minutě měli domácí výhodu dvojnásobné přesilovky po dobu 78 vteřin. Od modré sice několikrát pálili Staněk s Krejnusem a zblízka Ježek, ale gólem to neskončilo. V pokračující výhodě 5 na 4 měl dvě velké šance Kunstmüller. Nejdřív tutovku po nahrávce Ježka z hranice brankoviště, pak tečoval střelu od modré, ale Kousal puk vytěsnil maskou nad plexisklo.

Ve 33. minutě při hře v oslabení získal puk Bukáček, najížděl sám na gólmana, ale tísněný bekem Kousala nepropálil. V dalším oslabení při vyloučení Staňka měl blízko ke gólu Smejkal, ale v úniku ještě neúspěšně hledal před brankou Bukáčka.

Na festival promarněných šancí zareagovali hosté v čase 39:02. Gól v oslabení jim chybnou rozehrávkou daroval gólman Tomáš Linhart, který trefil hráče před sebou, v souboji s útočníkem nezkrotil do vzduchu odražený puk a v následném zmatku skórovala do opuštěné klece pardubická posila Lvů Filip Stoklasa - 1:1.

Třetí třetinu začali domácí ve velkém stylu. Nejdřív ujížděl sám na bránu Plachý, o chvíli později jej napodobil Kunstmüller, ale ani jeden ze žďárských útočníků tváří v tvář proti svému bývalému spoluhráči neuspěl.

O chvilku později zahrozila Chotěboř. Roman Sobotka škobrtl v situaci 2 na 2 při přešlapování a najednou z toho bylo přečíslení, které domácí přežili i díky Sobotkovu faulu.

Další skvělou možnost rozhodnout prestižní duel dostaly Plameny v čase 47.07, kdy na trestnou lavici dosedl k Jánskému i Bělohlávek. Jenže ani 77 vteřin trvající výhoda Kuchyňově partě nepomohla, Staňkovu pumelici Kousal viděl a pokryl, Plachého pokus se nevešel mezi tyče. Když hosté přežili dlouhé oslabení, vybral si jejich nový trenér Pavel Rohlík už v polovině třetiny oddechový čas.

Když na konci 51. minuty neproměnil svůj únik Plachý, přišel trest na druhé straně. V končící 53. minutě Lvi využili přesilovku. Jiří Zemánek si narazil puk s Pelánem, a když si vybruslil od mantinelu před Linharta, trefil odkrytý horní růžek u první tyčky – 1:2.

Lvům pak stačilo vystavět obrannou hráz ve středním pásmu a rozbíjet žďárské pokusy o kombinaci. Domácím už nepomohly ani dvě po sobě jdoucí přesilovky, které minutu a půl před koncem ještě zvýraznili odvoláním gólmana.

Při power-play Plameny nedokázaly propálit chotěbořský val před brankou, navíc si hosté pomohli i nesportovním chováním, kdy Prachař ze střídačky zablokoval Staňkovu hokejku (viz foto), když se snažil u modré čáry rozehrát puk. Situace u chotěbořské střídačky je vidět na i video sestřihu.

Tahle situace pak po závěrečné siréně vyvolala hodně emocí. Žďárský Pavel Staněk dostal za následný útok na střídačku soupeře trest ve hře a čeká jej disciplinární trest. O registračku přišel i hostující Vladimír Halamka mladší, který před odchodem do kabin strčil z prostoru mezi hráčskými lavicemi do čárového rozhodčího, který stál u mantinelu. Vyloučení na pět minut a do konce utkání si za pozápasové provokace vysloužili i Tomáš Prachař s Petrem Opršalem.

Plameny daly šanci na dobrý výsledek svému neoblíbenému soupeři svojí nemohoucností v koncovce, v této sezóně mu „darovaly“ všech devět bodů, v každém zápase se trefily pouze jednou. Roman Kousal vychytal čtyřiačtyřicet střel domácích hráčů, zatímco Tomáš Linhart čelil jen třetinové porci střel. Přesto to Plamenům na vítězství a útok na čtvrtou příčku nestačilo.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Co se týče hokejovosti a výkonu na ledě, tak na hřišti bylo jen naše družstvo. Chotěboř podala výkon maximálně krajského, možná spíš okresního přeboru, hrála destruktivní hokej. Pak už ale šlo jen o naše negativní věci. Vše způsobila obrovská, ale obrovská chyba našeho gólmana, takhle zkušený brankář si tohle prostě nemůže dovolit. Ale jsme jenom lidé a chybu udělá každý. Ta chyba ale měla být sedmkrát nahrazena a za týden by už nikdo o ničem nevěděl, protože doslova a do písmene jsme urazili hokejového boha. Jen na začátku třetí třetiny jsme šli třikrát sami na brankáře, a když to neproměníte, tak si nezasloužíte vyhrát. (zdroj: Žďárský deník)

Martin Sobotka (asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou):

Zápas s Chotěboří se nám opět nepodařil. V prvních dvou třetinách jsme měli snad pětadvacet střel včetně několika nájezdů, úniků dva na jednoho a pak dostaneme vyrovnávací gól po takové chybě před koncem druhé třetiny. Ve třetí třetině jsme je opět k ničemu nepustili, ale svoje šance jsme nedali, oni nám jednou ujeli a dali gól na 1:2. Je těžké to pak honit v závěru. Šance jsme si vytvořili, je to převážně o chytrosti hráče, my jsme byli v koncovce dost naivní, byly z toho nemastné neslané střely místo toho, abychom protrhli síť. Ale byl to jen jeden ze zápasů sezóny a ta ještě bude dlouhá. Doufám, že na konci sezóny se budeme smát my a Chotěboři zůstanou oči pro pláč.

Fotogalerie