Díky povedené druhé třetině Plameny přetlačily Nymburk a zůstaly na dohled čelu tabulky

Zveřejněno 28.10.2017 | Tomáš Masař
SKLH Žďár nad Sázavou Nymburk
11., sobota 28.10.2017
SKLH Žďár nad Sázavou - Nymburk ZNS - NYM
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (Sláma) – Pleva, Lojek, Smejkal, Marek, Sedláček, Kolda, Beneš – Štěpánek, Vítek, Kunstmüller, Gregar, Kuřítko, Bureš, Jícha, Stehlík, Střecha, Krupka, Nečas, Kovářů
Nymburk: Formánek (Skuhrovec) – Kříž, Hierman, Eliáš, Hofman, Rittig, Mašek, Parrish – Planý, Smejkal, Arnošt, Kuzďas, Eis, Bičiště, Josefus, Maršoun, Jandus, Král, Šťastný
Branky a nahrávky: 18. Gregar (Pleva, Jícha L.), 21. Vítek (Štěpánek), 27. Střecha (Lojek, Pleva), 29. Kovářů (Stehlík, Kolda), 54. Kuřítko (Marek, Beneš) – 16. Arnošt (Kříž, Smejkal), 38. Mašek (Smejkal, Planý), 56. Maršoun (Hierman, Eliáš), 60. Planý (Arnošt). Rozhodčí: Antonín – Mikšík, Čelechovský. Vyloučení: 6:8, navíc Bičiště 10 minut OT (NYM). Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 712. Střely na branku: 31:34 (7:15, 17:9, 7:10). Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:4.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Dnešní sváteční den přinesl atraktivní utkání plné šancí a branek. Na rozdíl od prvního střetnutí obou soupeřů v této sezóně, kdy diváci neviděli ze hry ani jeden gól, dnes se střelci činili a zaznamenali dohromady 9 tref do černého. O gól lepší nakonec byly domácí Plameny, které se tak v tabulce stále drží v závěsu za vedoucím Havlíčkovým Brodem a druhým Táborem.

Foto: Pavlína Havelková

Reportáž

Začátek utkání se nesl v opatrném duchu, kdy oba týmy vycházely ze zajištěné obrany a snažily se především neudělat chybu. Hned na začátku 3. minuty sice Nymburk hrál přesilovku, ale příliš vrásek v ní Řehořovi v domácí bráně Středočeši nenadělali. Domácí Štěpánek chvíli poté nastřelil tyč, ale jinak moc šancí v první desetiminutovce k vidění nebylo. V polovině třetiny si zahráli v početní výhodě i domácí, ale vedlo se jim podobně jako před tím hostům. Postupem času se začali více osmělovat hosté a v 15. minutě i oni rozezvučeli brankovou konstrukci. O minutu později si šel na trestnou lavici odpočinout domácí Nečas a hosté přesilovku bleskově využili. Křížovu střelu od modré pohotově dorazil za Řehořova záda Daniel Arnošt - 0:1. Necelé tři minuty před koncem třetiny se Plamenům už poněkolikáté v této sezóně podařilo využít signál po buly v obraném pásmu. Pleva našel na modré čáře vysunutého Martina Gregara, který nadvakrát překonal hostujícího Formánka - 1:1. Do kabin se tak po první periodě odcházelo za smírného stavu.

Vstup do 2. třetiny měly Plameny vskutku povedený, když hned po 35 vteřinách ujeli ve 2 na 1 nahrávající Štěpánek a střílející David Vítek - 2:1. Domácí byli i nadále aktivnějším týmem a vytvářeli si jednu šanci za druhou. Krátce před polovinou zápasu pak přišel dvojitý úder Plamenů. Nejprve se krásnou samostatnou akcí prezentoval Tomáš Střecha, který se prokličkoval před Formánka a skóroval nad jeho pravý beton - 3:1. Následně Plameny využily díky dorážce Ondřeje Kovářů i přesilovku - 4:1. Po tomto trojitém úderu domácím doslova narostla křídla a neustále se tlačili před hostujícího Formánka, přičemž v některých případech ve snaze zakončovat až "do kuchyně" hru až překombinovávali. Vydechnout si hostující obrana mohla až v 36. minutě při vyloučení domácího Sedláčka. Oslabení sice Plameny přestály, ale krátce po návratu domácího obránce na led se z před brankového prostoru prosadil Jan Smejkal - 4:2. Druhou třetinu přesto jasně ovládli domácí.

Začátek 3. třetiny se nesl ve znamení aktivity hostů, kterým domácí vydatně pomáhali svými zbytečnými vyloučeními. I přes několik nebezpečných střel z nich ale Nymburk nedokázal nic vytěžit. V polovině třetiny se karta obrátila a trestnou lavici začali pro změnu zahřívat hosté. Jednu z početních výhod pak v čase 54:00 domácí využili, když se z pravého kruhu trefil Martin Kuřítko - 5:2. Zdálo se, že je utkání rozhodnuté, ale hosté se nehodlali vzdát tak lehce. V čase 55:54 snižoval šikovnou tečí Petr Maršoun - 5:3 a necelou půl minutu před koncem vsítil z dorážky kontaktní branku Jakub Planý - 5:4. Víc už toho ale Nymburští nestihli.

Plameny díky vydařené 2. třetině získaly do tabulky další 3 body a stále se drží na dohled čelu tabulky. Příští týden ve středu jedou žďárští hokejisté za Ledními medvědy do Pelhřimova a v sobotu přivítají na Bouchalkách v tradičním čase (17:30) Písek.

 

Ohlasy po utkání


Radovan Biegl (asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou):

"Dnešní utkání jsme začali velmi špatně. První třetina z naší strany nebyla vůbec dobrá, Nymburk byl lepší. O přestávce jsme si k tomu něco řekli a obraz hry se otočil o 180 stupňů, najednou jsme si vytvářeli šance, dali jsme branky. Třetí třetinu jsme měli pod kontrolou, po gólu na 5:2 jsme mohli dát další, ale takovou lehkovážností jsme si ten závěr zkomplikovali. Nicméně jsme získali 3 body a je dobře, že se nám prosadily i další útoky. Ve středu nás čeká tradiční soupeř a věřím, že navážeme na dobrý výkon z druhé třetiny."

Pavel Bičiště (hlavní trenér NED Hockey Nymburk):

"Věděli jsme, že to nebude jako v Nymburce, kde jsme odehráli se Žďárem 60 minut snad historicky 0:0. Po přesilovce jsme se dostali do vedení, soupeř ale po chvíli srovnal na 1:1. Nám se nepovedla druhá část, kdy jsme dostali po signálu gól hned v prvním střídání. Žďár v tu chvíli líp bruslil, byl silnější na puku, zatímco my jsme ho po sobě spíš házeli. Poté následovali ještě dva góly a do kabin se šlo za stavu 4:2. Hra z naší strany sice nebyla dobrá, ale stále se s tím dalo něco dělat. Takže jsme se pokusili kluky v kabině pozitivně naladit. Myslím si, že se zápas zlomil, když jsme neproměnili dvě přesilovky po sobě. Tam kdyby se nám povedlo dát kontaktní gól, tak by možná zápas vypadal jinak. My jsme pak všechno doháněli až ke konci utkání, kdy si to soupeř už v podstatě pohlídal. Kdyby my jsme dali v jedné z těch přesilovek gól, tak by soupeř možná znervózněl. Musím kluky pochválit za třetí třetinu, kterou jsme vyhráli 2:1. To je pozitivní před středečním zápasem s Kolínem. Myslím si, že jsme viděli velmi dobré utkání, ale hokej je hra chyb a my jsme ji udělali víc."

Fotogalerie