Plamenům v Kolíně nevyšla třetí třetina a dál čekají na body z venku

Zveřejněno 25.10.2017 | Tomáš Masař
Kolín SKLH Žďár nad Sázavou
10., středa 25.10.2017
Kolín - SKLH Žďár nad Sázavou KOL - ZNS
Kolín: Sejpal (21. Martínek) – Hanzl, Březina, Hlaveš, Pýcha, Barták, Voženílek, Havelka, Kadlec – Malý, Semirád, Panna, Kysela, Morkes, Zumr, Kozák, Prokop, Veselý, Pilný, Netušil, Pipek
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (Sláma) – Pleva, Lojek, Smejkal, Marek, Sedláček, Kolda - Štěpánek, Vítek, Kunstmüller, Gregar, Kuřítko, Bureš, Jícha, Beneš, Střecha, Krupka, Pytlík, Kovářů
Branky a nahrávky: 31. Březina (Kozák), 36. Hanzl (Malý, Semirád), 45. Panna (Malý), 46. Březina (Kozák, Barták) – 19. Štěpánek (Kunstmüller), 36. Pleva (Štěpánek, Kunstmüller). Rozhodčí: Velčovský – Šimánek, Štětina. Vyloučení: 1:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 608. Střely na branku: 28:25 (9:7, 12:9, 7:9) Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2.
K O L Í N - Dnes se u Kolína strhla opět velká bitva. Nešlo však o rekonstrukci památného střetnutí z roku 1757 mezi rakouskými a pruskými vojsky, ale o zápas ryze hokejový, a to mezi domácími Kozly a hostujícími Plameny. Bohužel žďárským nájezdníkům vydržely síly jen po dvě třetiny boje a v závěrečné části již opanovali bojiště domácí Kozlové, kteří si zaslouženě vydobyli vavřínové ratolesti náležící jen vítězům.

Ilustrační foto: Petr Nedvěd

Reportáž

Domácí Kozlové vstoupili do utkání velice útočně naladěni a hned v první minutě zakombinovali Panna s Malým, ale netrefili odkrytou Řehořovu branku. Záhy se však osmělily i hostující Plameny a předvedly několik odvážných výpadů směrem k domácí svatyni, které však obranná vozba Kozlů v čele se Sejpalem zvládla odrazit. V 15. minutě měl Řehoř štěstí, když Morkesova střela orazítkovala brankovou konstrukci. Krátce na to následovalo vyloučení žďárského Sedláčka. Během jeho trestu si největší šanci vypracovaly paradoxně Plameny, ale ani ve dvou nedokázaly Sejpala překonat. S vědomím, že nejlepší branka, je ta do šatny, se na konci 19. minuty vrhli do útoku Luboš Kunstmüller s Petrem Štěpánkem a druhý jmenovaný přízemní střelou rozesmutnil domácí fanoušky - 1:0. První fázi bitvy tak ovládly Plameny.

Na začátku druhé části střetnutí přešly Plameny do frontálního útoku a domácí se zakopali v obranných pozicích, ze kterých přecházeli jen do sporadických ofenzivních výpadů. Hned v 22. minutě po buly ohrozil Martínka, který v domácím brankovišti vystřídal Sejpala, žďárský Smejkal, ale domácí náhradník byl pozorný. I přes značnou územní převahu se hostujícím borcům nedařilo přetavit svoji snahu v gólový úspěch. V polovině střetnutí pak došlo k nečekanému zvratu. Domácí provedli výpad po pravém křídle, čímž rozvrátili žďárskou obranu a po Kozákově nahrávce skóroval z mezikruží Marek Březina - 1:1. Náhle se tak otevřela stavidla ofenzivního hokeje a jedna útočná akce střídala druhou. V 35. minutě odjistil svůj kanón domácí Jan Hanzl a jeho projektil zastavila až síť za Řehořovými zády, nabíjeli Malý a Semirád - 1:2. Hned vzápětí se Plameny vrhly do protizteče vedeni jako správným vojevůdcem svým kapitánem. Za vydatné pomoci Luboše Kunstmüllera srovnával Martin Pleva - 2:2. Do konce třetiny se již skóre neměnilo a za smírného stavu odcházela obě mužstva do kabin spřádat útočné plány na závěrečné dějství.

Stejně jako Fridrich Veliký roku 1757 u Kolína i domácí Kozlové vrhli na začátku závěrečné části bitvy vše do útoku a hned od prvních minut 3. třetiny zasypali Řehoře salvou střel. Na rozdíl od slavného pruského vojevůdce však byla jejich snaha vbrzku korunována úspěchem, a to hned dvojitým, když si hned dva projektily našly cestu za záda hostujícího gólmana. Nejprve v 45. minutě Ondřej Panna umně tečoval ránu Malého - 2:3 a o minutu a půl později prorazili žďárské defenzivní valy Kozák s Markem Březinou, který si na svoji pažbu vyryl toho dne již druhý zářez - 2:4. Lehce otřeseni dvojitým úderem domácích, vyrazili i žďárští bojovníci na zteč a zasypali domácího Martínka sprškou střel, ten však bránil svoji pozici statečně a s přehledem. V závěru útkání Plameny oblehly obranná postavení domácích, ti však houževnatě odráželi jejich ataky a narušovali závěrečnou ofenzivu hostí rychlými kontry. Přes veškerou snahu družiny trenéra Konečného se už hostům domácí branku do konce zápasu dobýt nepodařilo a Kozlům tak podlehly 2:4.

Příští zápas odehrají Plameny v sobotu od 17:30 v domácí aréně na Bouchalkách. Jejich vyzyvatelem bude další středočeský protivník, tentokráte Nymburk.

 

Ohlasy po utkání


Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

"Domácí si dnes výhru zasloužili víc. Dvě třetiny byl vyrovnaný stav, ale ve třetí třetině jsme dostali dva slepené góly a pak už si to domácí pohlídali."

Petr Martínek (trenér SC Kolín):

"Já si myslím, že jsme dnes viděli zajímavé utkání. Musím říct, že jsme byli lepším týmem a vítězství si zasloužili. Žďár má vyborné mužstvo, ale dnes jsme byli o kousek lepší, a proto jsme i vyhráli."