Lapač dobyt !!!

Zveřejněno 19.11.2008 | mk
Vsetín SKLH Žďár nad Sázavou
19., středa 19.11.2008
Vsetín - SKLH Žďár nad Sázavou VSE - ZNS
Vsetín: Plšek - Blažek, Rajnoha, Šimek, Bezouška, Matula, Šenkeřík, Tomis - Tesařík (21.-32. Jurík), Gergela, Vaněk - Klabačka, Štraub, Mikeš - Hrňa, Podešva, Ašer
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček - Koželuh, Pleva, Souček, Sobotka R., Moščic - Dítě, Havelka, Šír, Fila, Štěpánek, Mühlfait, Sobotka M., Vránek, Kaut J., Plachý
Branky a nahrávky: 29. Matula (Štraub), 30. Štraub (Matula, Hrňa), 32. Mikeš (Klabačka, Rajnoha) - 14. Sobotka (Vránek, Plachý), 20. Plachý (Sobotka), 39. Plachý (Sobotka), 43. Plachý (Sobotka), 47. Sobotka (Plachý, Pleva)
Rozhodčí: Kusý - Mrákava, Fiala
Vyloučení: 3:8 navíc Jurík(VSE) 5min+OK. Využití: 2:1
Diváci: 1680
Střely na branku: 52:24
Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:5
V S E T Í N - Žďárští hokejisté zažili fantastický večer na vsetínském Lapači. První minuty tomu však nenasvědčovaly a jen díky skvělému Blažíčkovi v brance, nebyl zápas rozhodnutý hned v jeho úvodu. Pak však zavelel do útoku kapitán JIŘÍ PLACHÝ, který si tento zápas mimořádně užil a díky jeho hattricku a třem bodům, ke kterým svůj tým dovedl, si zařídil tu nejlepší oslavu svých dnešních narozenin, ke kterým mu za celou redakci srdečně blahopřejeme.

Reportáž

Domácí na nás vlétli ve velkém stylu a prvních dvanáct minut nás prakticky nepustili z obraného pásma a jen díky fantastickým zákrokům Blažíčka, které přiváděli k zoufalství domácí hráče i fanoušky, stále žila naděje na úspěch. Hned v první minutě tutovkou vsetínský Tesařík sice Blažíčka překonal, ale Koželuh stačil uklidit kotouč z brankové čáry do bezpečí. Největší šanci zlikvidoval Blažíček v šesté minutě, kdy se na něj vyřítili hned dva vsetínští útočníci, ale zvládl pokrýt jak střelu prvního, tak tutovou dorážku druhého z nich. O minutu později uspěl opět v podobné situaci. Ještě hůře nám bylo v desáté minutě, když soupeř získal třiapadesátisekundovou výhodu pět na tři. Tuto jsme však s vypětím všech sil ustáli a to se ukázalo pro další vývoj mimořádně důležité. Naši se pak začali přeci jen osmělovat a občas se jim podařilo zavítat do útočného pásma. Ve čtrnácté minutě začalo úřadovat duo Plachý & Sobotka a jejich rychlou akci na jeden dotek společně s Vránkem zakončil přesnou střelou pod Plškovými betony neobsazený Martin Sobotka (0:1). Hned po rozehrávce Blažíček vyjel za branku pro puk, ten se však neodrazil podle fyzikálních zákonů o úhlu odrazu a dopadu, ale přímo před branku, kam najížděl vsetínský Ašer, jeho střelu do opuštěné branky, ale v poslední chvíli vyrazil holí obránce v bílém. I hosté se dočkali minutové přesilovky pět na tři a to díky vyhození kotouče mimo hřiště domácím hráčem, tento úkaz však své největší drama měl teprve přinést. Dvojnásobnou výhodu jsme ještě využít nedokázali, ale hned při dalším vyloučení Vsetína již ruce žďárským vylétly vzhůru, když po střele M.Sobotky zůstal puk před brankovou čárou a Jiří Plachý jej pohodlně zasunul až do branky (0:2).

Druhá třetina přinesla velké drama a přestože jsme ji prohráli 1:3, dalo by se říci, že právě ona rozhodla o našem vítězství, když nejprve třemi brankami Valaši naskočili zpět do sedla, ale vyrovnávací branka je zase shodila dolů, ale popořadě. Ve 24. minutě mohl Kaut posílit naši naději na vítězství, když se dostal do brejku, šikovnou kličkou mezi Plškovi betony poslal puk do branky, ale ten je na poslední chvíli stihl sklapnout. Od 27. minuty jsme však prožívali hororové chvíle. Celé to zavinil jeden faul. Při hře v oslabení se domácí dostali do tlaku a náš obránce ve snaze se z něj na chvíli vymanit vyhodil kotouč mimo hrací plochu. Hráli jsme tedy ve třech a situace se opakovala a další náš hráč putoval na trestnou lavici. Díky odloženému trestu nás tak čekaly téměř čtyři minuty ve dvojnásobném oslabení. Valaši nabídnutou příležitost využili po 59 sekundách, kdy přesilovkovou kombinaci zakončil po přiťuknutí Štrauba Lukáš Matula přesnou dělovkou do horního rožku Blažíčkovi branky (1:2). Přesilovka domácích pět na tři však i nadále pokračovala a domácí nešikovnost žďárských při vyhazování puku potrestali i napodruhé. Matula se Štraubem si tentokráte vyměnili role a vsetínský matador Josef Štraub opět přesnou bombou, která se otřela o tyč vyrovnal stav utkání (2:2). To však ještě nebylo vše, o dvě minuty již Valaši otáčejí vývoj utkání ve svůj prospěch, to Klabačkovu přihrávku od mantinelu sklepl najíždějící Josef Mikeš ze vzduchu do žďárské branky (3:2). Hosté byli tímto vývojem rozhození a hrozilo další navyšování skóre ze strany domácích. Žďárský lodivod Benc však zkušeně zareagoval a vyžádal si oddechový čas. Našim se pak naskytla velká příležitost vyrovnání, neboť domácí mladík Jurík fauloval Plevu tak, že jej zranil v obličeji a vysloužil si za to spravedlivý trest na pět minut, avšak také hodně přísné vyloučení do konce utkání. Našim však tato dlouhá přesilovka vůbec nevyšla a nejenže vsetínskou branku prakticky neohrozili, ale navíc jsme mohli být rádi, že jsme ji přečkali bez úhony. Nejprve jel zcela sám na Blažíčka Vaněk a o pár okamžiků později prošla Podešvova dorážka brankovištěm těsně mimo. Pak však přišel jeden z rozhodujících okamžiků večera. V posledních minutách zcela neškodní hosté, dokázali dvě minuty před druhou sirénou vyrovnat díky dalšímu z bravurních kousků dua Sobotka/Plachý, kteří se dostali do přečíslení a Sobotka poslal puk přesně Jiřímu Plachému, jenž nekompromisní střelou pod horní tyčku potřetí rozvlnil Plškovu síť (3:3) a po dvou třetinách se tedy začínalo znovu od začátku.

Do závěrečné části hry nastoupily oba týmy s evidentní snahou uspět a rozhodnout zápas ve svůj prospěch. Lépe se to povedlo žďárským. Kdo jiný než Jiří Plachý opět po geniální přihrávce Sobotky, střelou z blízka do poloprázdné brány, vrátil hostům vedení a dovršil tak svůj druhý letošní hattrick. Vzápětí mohl srovnat vsetínský Klabačka, jeho sólový unik však Blažíček zlikvidoval, což byl další z klíčových okamžiků. Zanedlouho ve 47. minutě po chybě vsetínské obrany vyslal Pleva na další steč hvězdy večera P+S, tentokrát se prosadil Martin Sobotka a zvýšil na nadějných 3:5. Domácí pak ještě chvíli ohrožovali Blažíčkovu branku, ten však bravurními zákroky jistil náš tým a postupně se přesouvala na naše hokejky čím dál větší jistota a naopak domácí svazovala nervozita a navyšovali chyby. Jedna z nich nabídla Sobotkovi napodobit svého kolegu a kamaráda a vydobýt si také hattrick, ovšem svůj brejk nezakončil nejlépe a vyšel naprázdno. To již přestali psychicky zvládat i mnozí diváci, z nichž někteří několikrát zasypali led plechovkami a kelímky od piva a mnozí začali opouštět stadion. Domácím nepomohli ani dvě za sebou jdoucí přesilovky. Zbývající minuty zápasu odehráli hosté velmi zkušeně a s obrovským přehledem, nenechali Vsetín dostat se do tlaku, výborným napadáním narušovali domácím rozehrávku a tím se jednak nebyli schopni dostat k ohrožení naši branky a jednak dělali další chyby, které přinesli ještě pár našich šancí a ani se tak nedostali k závěrečné power-play. Pakliže se přeci jen Valaši dostali do našeho obraného pásma, jejich pokusy o zvrat končily na vynikajícím Blažíčkovi, jenž si z tohoto zápasu po zásluze odvezl také cenu pro nejlepšího hráče.

I když největšími hvězdami utkání byla trojice Plachý, Sobotka a Blažíček, zaslouží si obdiv, uznání a poděkování všichni hráči, neboť všichni odvedli obrovský kus vynikající práce a nechali na ledě vše co v nich bylo i když se to zrovna neprojevilo gólově, protože například kdoví jak by se zápas vyvíjel, kdyby Koželuh nezabránil jistému gólu hned v první minutě, když vyhodil puk z brankové čáry. Obrovská síla tohoto mužstva se ukázala právě v té druhé třetině, protože ztratit během tří minut nadějné dvoubrankové vedení kvůli dvou vyhozeným pukům a najednou prohrávat byla tvrdá rána, ale kluky to nezlomilo a dokázali dotáhnout těžký zápas proti velmi kvalitnímu soupeři do vítězného konce. To vše navíc opět uhráli téměř výhradně naši domácí hráči bez posil.

Fotogalerie