Vstup do play-off se nevydařil, Žďár má nůž na krku

Zveřejněno 25.02.2016 | mk
Nymburk SKLH Žďár nad Sázavou
PK1, čtvrtek 25.2.2016
Nymburk - SKLH Žďár nad Sázavou NYM - ZNS
Nymburk: Matoušek – Kříž, Knesl (C), Novák, Rittig, Loučka, Saňa, Pýcha – Bičiště, Stehlík, Čapek, Michálek, Protivný, Král, Eis, Jindra, Barbora, Brzák, Kuzďas
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Blažíček) – Pleva, Lojek, Beneš, Střecha L., Smejkal (C), Rašner – Kunstmüller, Kaňka, Štěpánek, Krupka, Kovářů, Hron, Gregar, Bureš, Střecha T.
Branky a nahrávky: 23. Stehlík (Rittig), 51. Knesl (Král), 53. Pýcha (Král) – 29. Štěpánek (Kaňka, Beneš), 56. Kaňka (Štěpánek, Krupka)
Rozhodčí: Sýkora – Klouček, Žídek
Vyloučení: 4:8 Využití: 0:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 400
Střely na branku: 26:24 (5:10, 8:4, 13:10)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2
N Y M B U R K – Úvodní zápas předkola play-off nedokázali žďárští hokejisté dotáhnout k vítězství a po prohře v Nymburku 3:2, jsou blízko rychlého vyřazení. Po bezbrankové první třetině se domácí ujali ve druhé části vedení, ale hosté dokázali vyrovnat. V závěrečné dvacetiminutovce NED dvěma slepenými góly odskočil na 3:1. Plameny dokázaly sice snížit, ale na vyrovnání již nedosáhly. V sobotu tak budou na domácím ledě čelit nymburskému mečbolu.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Do zápasu vstoupili aktivněji hosté z Vysočiny a v úvodních minutách zatlačili soupeře v jeho obranném pásmu. Přes několik zajímavých šancí se však nedokázali brankově prosadit. Tlak Plamenů přerušila v páté minutě několikaminutová oprava plexiskla za domácí brankou.

Po jejím ukončení Žďár již domácí tolik nesvíral, ale stále měl herně navrch. Až od poloviny třetiny začali Nymburští vyrovnávat hru a první větší šanci měl Eis, ale Sláma byl na místě. V dalších minutách trpěla hra obou celků řadou nepřesností a spíše se bojovalo, než hrálo. Také proto nedokázal ani jeden ze soupeřů dostat kotouč do protivníkovy branky.

Prostřední část utkání již byla na góly bohatší. Jako první otevřeli brankový účet zápasu Středočeši. Jan Stehlík se ze středního pásma šikovně prosmýkl mezi obránci a zakončil mezi Slámovy betony – 1:0. O minutu později hrál NED přesilovou hru, ale domácí se dokázali, i díky několika dobrým Slámovým zákrokům, ubránit a nepustili soupeře do dvoubrankového trháku.

Naopak Plameny hrály v početní výhodě od 28. minuty a 31 sekund před jejím vypršením ji zužitkovaly. Parádní souhru od Beneše přes Kaňku, zakončil přesnou trefou pod horní tyčku Matouškovy branky Petr Štěpánek - 1:1. Ve 32. minutě mohl domácím vrátit vedení Stehlík, který v přečíslení dostal ideální nahrávku od Krále, ale těsně minul vedle levé tyče žďárské branky. Pak následovala série pěti vyloučení na žďárské straně během deseti minut, což hostující hráči nesli se značnou nelibostí.

Tato série přesáhla až do závěrečné dvacetiminutovky, v jejímž úvodu hráli domácí dokonce téměř minutu pět na tři. Hosté nejen, že dokázali tyto kritické chvíle ustát a neinkasovat, ale Gregar se dostal do velké příležitosti, když se osamocen řítil na Matouška, ale ten se vytasil s účinným zákrokem.

Bylo stále více zřejmé, že vítězně vyjde z dnešního zápasu ten, kdo dokáže první skórovat. Velmi blízko tomu byl Tomáš Střecha, jenž ve 49. minutě orazítkoval horní tyč nymburské branky. A tak udeřilo na druhé straně. Sláma zneškodnil dobrou střelu Stehlíka, ale následně se kotouč odrazil nešťastně před odkrytý prostor žďárské branky. Skákající černou gumu se pokusil Smejkal odehrát, ale promáchnul, což se domácímu Aleši Kneslovi nestalo a poslal Polaban do vedení 2:1.

Za necelé dvě minuty to s Plameny vydalo ještě hůře. Král našel na levém kruhu najíždějícího Petra Pýchu a ten přesnou ranou k tyči potřetí rozvlnil síť žďárské branky. O další minutu později mohl definitivně zpečetit výhru Polabanu Král, který se v brejku řítil osamocený na Slámu, ale ten skvělým zákrokem udržel Plameny ve hře.

Na druhé straně mohl snížit Štěpánek, ale pouze rozezvonil tyč Matouškovy branky. Pět minut před koncem získali hosté početní výhodu a tu také využili. Po závaru před nymburskou brankou a střelách Štěpánka a Krupky, dorážel do sítě Michal Kaňka - 3:2. Když se Plameny nadechovaly k závěrečnému tlaku, přišlo dvě a půl minuty před závěrečnou sirénou, po faulu Kunstmüllera ve středním pásmu, další vyloučení na straně Žďáru, které šance na vyrovnání srazily na minimum.

Přesto se hosté snažili aktivní hrou i ve čtyřech, ohrozit branku domácích. Ve chvíli návratu vyloučeného útočníka, odjel Sláma na střídačku a v závěrečných vteřinách ještě Plameny se šesti hráči dokázaly domácím zatopit a k vyrovnání byli blízko. Ovšem ne dost na to, aby si vynutili prodloužení.

Plameny se tak vrací od Labe s nepořízenou a prohrávají 1:0 na zápasy, což v sérii hrané na dvě vítězství znamená, že pokud nechce Sobotkova družina v sobotu ukončit sezónu, musí doma vyhrát a vynutit si pondělní rozhodující utkání v Nymburku. K tomu budou žďárští hokejisté pochopitelně potřebovat nejen hodně sil, hokejového umění, ale také velkou morální sílu. S tou by jim mohli pomoci všichni příznivci, kteří by měli v sobotu přijít na Bouchalky v maximálním počtu podpořit žďárské Plameny ať už svými hlasivkami nebo alespoň svojí přítomností, aby byly znovu plné tribuny, které poženou Plameny z kritické situace k úspěchu.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Samozřejmě nás porážka mrzí, protože jsme tady chtěli vyhrát a přivézt domů první bod. Série ale nekončí, i když soupeř vede 1:0. Musíme k tomu ve Žďáře přistoupit podle mého názoru s trochu větší bojovností a nasazením, protože to mi tam dneska chvílemi chybělo. No a musíme se vyvarovat těch chyb, které nás provází celou sezónu a po kterých jsme dnes opět inkasovali. Rozhodně ale nebudeme skládat zbraně, jdeme dál, soupeř musí vyhrát dvakrát. My nyní musíme zvládnout sobotní zápas ve Žďáře, to je klíčové a pak se uvidí… Musíme začít od jednoduchých věcí a jednoduché hry, která play-off zdobí a ne od složitostí, které neumíme.“

.

Pavel Bičiště
Pavel Bičiště (trenér NED Hockey Nymburk):
„Vstup do utkání se nám moc nevydařil, soupeři jsme nabízeli hodně ztrát kotoučů ve třetině, takže se dostával k zakončení, nebyli jsme schopni si nahrát, špatné zpracování kotouče, a z toho plynula převaha hostů. Za tu první třetinu jsme byli rádi, že skončila, a že skončila 0:0. Druhá třetina už byla úplně jiná, měli jsme přesilovky, ty jsme sehrávali dobře, šlo to rychle na hokejky, soupeř byl sice aktivní a narušoval to, ale dostali jsme se ke střelám. Gól z toho teda nepadnul a třetina skončila 1:1. O přestávce jsme si říkali, že je to o góle, kdo ho dá první, bude už schopen vyhrát. My jsme byli ti šťastnější, kteří jsme ho dali. Dali jsme i třetí, takže jsme na tom byli líp i takovou pohodou. Věděli jsme ale, že ten tlak soupeře přijde, a přišel. Došlo ke snížení a v závěru jsme udělali asi tři nebo čtyři chyby, kdy jsme to vedení mohli ztratit. Ještě v posledních vteřinách to tam lítalo kolem brány. Jinak to bylo hezké a vyrovnané utkání, z naší strany první třetina špatná, ale zbylé dvě dobré. Bojovný zápas na obě dvě strany, ale my jsme dnes byli ti šťastnější."