Plameny slaví sice upachtěné, ale velmi důležité vítězství nad Trutnovem

Zveřejněno 02.12.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Trutnov
19., středa 2.12.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Trutnov ZNS - TRU
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Beneš, Pleva, Střecha, Smejkal, Rašner, M. Vítek – Krupka, Kaňka, Štěpánek, Bureš, Kovářů, Gregar, D. Vítek, Střecha, Hron
Trutnov: Čáp – Beneš, Poul, Karlík, Kubica, Vácha, Suvorov – Shamolin, A. Půlpán, Fedulov, Janouše, Kastner, Malá, Půlpán T., Chytráček, Perutek, Smékal, Ukhin
Branky a nahrávky: 14. Štěpánek, 23. Krupka (Štěpánek), 31. Kaňka (Štěpánek) – 7. Perutek (Smékal, Janoušek), 36. Chytráček (Půlpán A., Kubica)
Rozhodčí:Honza – Klouda, Huryta
Vyloučení: 3:2 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 482
Střely na branku: 24:24 (11:6, 9:9, 4:9)
Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Dnešní zápas proti Trutnovu neoplýval hokejovou krásou, divákům nenabídl příliš úchvatných hokejových akcí, ale zato přinesl Plamenům velmi důležité tři body. Ty se nerodily lehce, když hosté šli v první třetině do vedení. Domácím se však podařilo vyrovnat ještě do první přestávky a ve druhé třetině otočili stav utkání na 3:1. Draci sice dokázali reagovat snížením, ale to bylo z gólového hlediska vše a Bouchalky tak mohly slavit vítězství 3:2. Na všech třech gólech žďárského týmu se podílel nejlepší hráč utkání Petr Štěpánek.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Trenérský tandem Sobotka – Benák se dnes musel obejít nejen bez hráčů na střídavý start z Jihlavy, ale také bez dvou základních stavebních kamenů stálé sestavy. Kvůli nemoci chyběl jeden z nejproduktivnějších útočníků Luboš Kunstmüller a z vážných osobních důvodů se musel omluvit nejlepší nahrávač týmu a defenzivní opora Pavel Staněk.

Na začátku zápasu měla hra vysoké tempo a šance se střídaly na obou stranách. Ve druhé minutě spálil velkou příležitost otevřít skóre domácí Kovářů, který tváří v tvář trutnovskému brankáři Čápovi neuspěl. Ten o minutu později vychytal také Davida Vítka při jeho nadějném pokusu z mezikruží. Na druhé straně zívala na Půlpána odkrytá branka, ale kotouč mu sjel z hole.

Brankový účet otevřeli v šesté minutě hosté. Po chybě domácí obrany se před Slámou objevili dva trutnovští hráči a Vojtěch Perutek bekhendovou trefou pod horní tyčku poslal Draky do vedení – 0:1. Domácí po inkasované brance začali zmatkovat a vršit chyby. Jen díky několika výborným zákrokům brankáře Slámy, hosté nedokázali své vedení navýšit. Zlepšení nálady na Bouchalkách přišlo až ve 14. minutě, kdy si Petr Štěpánek vyhrál vhazování ve středním pásmu, nabruslil před Čápa a bekhendovou kličkou mezi betony zařídil vyrovnání – 1:1.

To domácí hokejisty nakoplo a několikrát mohli otočit vývoj zápasu na svoji stranu. Hned v 15. minutě najel Gregar před branku, ale Čáp s notnou dávkou štěstí vytáhl jeho zakončení horním koncem své hole. Dvě minuty před první sirénou střílel z voleje Štěpánek, ale Čáp jeho ránu vytěsnil ramenem. V poslední minutě pak nedokázal klečícího trutnovského brankáře překonat Hron, když mu jeho střela vůbec nesedla.

Časomíra ukrojila dvě minuty z prostředního dějství a Plameny šly poprvé v zápase do vedení. Štěpánek zpoza branky výborně našel Lukáše Krupku a ten bez přípravy poslal kotouč za Čápova záda – 2:1. Následně hráli Draci přesilovku, ve které dvakrát nebezpečně prověřil Slámu Kubica. Následně početní výhodu hostů předčasně ukončil faul jejich hráče a síly na ledě se vyrovnaly. Ve 28. minutě byl znovu vyloučen žďárský hráč a největší šanci v následné přesilovce měl Chytráček, ale Sláma byl opět na místě.

Ovšem jednu sekundu po návratu Krupky z trestné lavice se už opět tribuny radovaly. Petr Štěpánek založil protiútok, zbavil se obránce a prostřelil Čápa, kotouč však zůstal před brankovou čáru, ale Michal Kaňka byl připravený a černou gumu dorazil do trutnovské klece - 3:1. Zápas pokračoval neurovnanou hrou, plnou chyb a nepřesností na obou stranách. Vytěžit gól z ní však dokázali Trutnovští. Ve 36. minutě vyslal Aleš Půlpán dlouhý pas na Petra Chytráčka jenž nabral rychlost a šikovným zakončením překonal Slámu – 3:2.

Závěrečná dvacetiminutovka začala přesilovkou Plamenů poté, co byl v poslední sekundě předchozí třetiny vyloučen hostující Kastner. Žďárští si však nedokázali vypracovat žádnou zajímavou příležitost ke gólové pojistce. Až ve 45. minutě našel Střecha před brankou Bureše, jeho dobrý pokus však Čáp zneškodnil. Následně delší dobu tlačili domácí soupeře v jeho obraném pásmu. Místo ohrožení trutnovské branky však přišel brejk hostů, ale proti Kastnerovi tasil Sláma svoji hbitou lapačku. Ten zlikvidoval také pozdější dva dobré pokusy Půlpána a Karlíka.

Domácí se snažili pojistit své hubené vedení a získat větší klid. Jenomže ten jim právě chyběl v zakončení a přes několik výborných šancí nebyli s to brankáře Čápa překonat. V 52.minutě vyrazil Čáp Gregarovu střelu, ale Bureš svojí dorážkou netrefil branku. O minutu později zase nedokázal dobře trefit kotouč Kaňka, jenž měl před sebou odkrytou klec. Nejblíže brance byl šest minut před koncem Gregar, který se v úniku řítil na Čápa, ale ten jej vychytal. Na druhé straně měl vyrovnání na hokejce Malý, ale ani jemu střela nesedla a Slámu nedokázal překonat.

No a na opačné straně kluziště se podobná situace opakovala po parádní akci Kaňky se Štěpánkem, ale v rozhodující chvíli druhému jmenovanému sjel kotouč z hole a úplně odkrytá brána zůstala nepokořená. Do konce třetí třetiny zbývala minuta a půl a za zdržování hry putoval na trestnou lavici Bureš. Drakům se tím naskytla ideální příležitost k vyrovnání. Trutnovský kouč si vyžádal oddechový čas, Čáp zůstal na střídačce a hosté se jali dobývat žďárskou branku v šesti proti čtyřem. S pomocí brankáře Slámy však Plameny dokázaly své těsné vedení uhájit a připsaly si nesmírně důležité tři body.

Vítězství posunulo SKLH na devátou příčku, tedy do pozic pro předkolo play-off. Ovšem situace ve středu tabulky je velice vyrovnaná, zápasů je ještě hodně a tak každý bod bude mít obrovskou cenu. O ty další pojede Sobotkova družina bojovat v neděli do severočeské Bíliny a příští sobotu se Plameny představí opět doma v duelu s Děčínem.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Bylo to velice důležité utkání, protože jsme byli na tom s Trutnovem stejně, takže se hrálo o šest bodů. Ten zápas tomu také odpovídal. Z naší strany to bylo hodně nervózní, začali jsme špatně, byli jsme pomalejší, později na puku a prohrávali jsme 0:1. Musím, ale kluky aspoň trochu pochválit za bojovnost, která se pak projevila a výsledek jsme otočili. Za stavu 3:1 přišel zase takový ten náš výpadek, trochu jsme polevili a dostali jsme zbytečný gól na 3:2. V závěru nás zradila koncovka a horko těžko jsme ten výsledek bránili, ale zaplaťpánbůh za tři body. Je to takový trochu paradox… Dnes rozhodně nebyl ten výkon takový, jaký by měl být, ale vyhráli jsme a máme tři body, v Klatovech nebo v Brodě jsme odehráli parádní zápasy, ale nebyl z toho ani bod.“

.

Radovan Biegl (HC BAK Trutnov):

Radovan Biegl
„Po velmi dobrém začátku, kdy jsme se dostali do vedení a měli jsme pohyb, důraz, rychlé a přesné přihrávky a všechno co k tomu patří, tak jsme inkasovali gól a dalších dvacet minut jsme byli úplně mimo. Přestali jsme hrát, přestali jsme bruslit, začali vymýšlet nevymyslitelné a soupeř toho využil a otočil zápas. No a i když jsme to pak zkorigovali na 3:2, tak to nestačilo. Dáváme strašně málo gólů, to se o nás ví a opět se to potvrdilo. Nejsme schopní ty šance proměňovat a na tom ztroskotáváme. Hrajeme třeba vyrovnané zápasy, jako tady nebo doma s Vrchlabím i s Kobrou, ale naše střelecká efektivita je velice žalostná a na tom hoříme.“
Foto: iDnes

Fotogalerie