Na Bouchalky letí Žihadla. Nebo spíš černí koně?

Zveřejněno 13.10.2012 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou HC Moravské Budějovice 2019
7., neděle 14.10.2012 17:30
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Moravské Budějovice 2019 ZNS - MBU
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Druhá liga napíše tento víkend již svůj sedmý díl, ale žďárské Plameny zatím před vlastními diváky sehrály pouze dvě utkání. K tomu třetímu přiletí v neděli Žihadla z Moravských Budějovic. SKLH tak čekají dvě regionální derby v řadě. Hned ve středu pojede Sobotkova družina do Pelhřimova.
Moravské Budějovice jsou úplným nováčkem ve třetí nejvyšší soutěži. Krátce se tedy seznamme s tímto městem, které leží v jihovýchodním cípu kraje Vysočina. Období jeho založení není přesně známo, je odhadováno na 12. století, ale s určitostí jsou Moravské Budějovice starší než dnes větší a známější České. Historický význam dodává tomuto městu jeho poloha. Nejprve jako spojnice mezi Čechy a Moravou a s rozvojem Rakousko-Uherska se staly Moravské Budějovice důležitým místem na trase Praha – Vídeň.

Za vlády Marie Terezie byla vybudována nová spojovací cesta mezi oběma metropolemi právě přes Moravské Budějovice, což přispělo výraznou měrou k jejich rozvoji. Dnes má město vzdálené 25km od Třebíče necelých osm tisíc obyvatel. Z Moravských Budějovic pochází také několik známých osobností, z těch současných je to například herečka Eliška Balzerová nebo Miss ČR 2000 Michaela Salačová.

Přestože lední hokej nemá v tomto městě nějak hlubokou tradici a místní klimatické podmínky zde zimním sportům příliš nepřejí, je tu jedna historická zajímavost. Podle dochovaných písemností, zde bylo ledové kluziště budováno již koncem 19.století. Další vývoj hokeje v Budějovicích je spjatý s místním Sokolem, který byl hnacím motorem veškeré tělovýchovné, sportovní, ale i kulturní činnosti ve městě.

Kluziště za sokolovnou vydrželo až do osmdesátých let minulého století. Kromě bruslení se zde hrály i hokejové zápasy. Snaha o vybudování stadionu s umělým chlazením trvala 34 let a místní hokejoví nadšenci se dočkali až 4.prosince 2005, kdy byl slavnostně otevřen nový zastřešený zimní stadion s kapacitou pro 1350 diváků.

Od té chvíle se začal místní HC Moravské Budějovice 2005 postupně prosazovat na hokejové mapě. Nejprve to byla jen krajská mapa, ale bylo to stále důrazněji. Žihadla, což je neoficiální název klubu podle svého znaku, v loňské sezóně prošla krajskou ligou Jihomoravského a Zlínského kraje naprosto suverénně.

Ve dvaadvaceti zápasech základní části nepoznala Žihadla v normální hrací době ani jednou hořkost porážky. Devatenáctkrát zvítězila za tři body a ve zbylých třech utkáních odešli Budějovičtí poraženi až v nastaveném čase nebo po nájezdech.

Moravské Budějovice pak stejně suverénně prokráčely i přes play-off a kvalifikaci až do baráže o 2.ligu, kde však narazily na silnou Porubu a proti favoritovi již nedokázaly uspět. Natěšení fanoušci Žihadel se však nakonec třetí nejvyšší soutěže přeci jen dočkali, když během letní přestávky získalo vedení klubu druholigovou licenci od Benešova.

Hned v prvním přípravném zápase Žihadla doslova šokovala druholigovou hokejovou veřejnost, když rozdrtila Jindřichův Hradec 9:5 a v odvetě dokonce na ledě Vajgaru přidala další vysokou porážku 1:5. Další přípravné zápasy odehráli Budějovičtí právě se žďárskými hokejisty. A ani ti to neměli jednoduché.

V prvním utkání hraném v Třebíči rozhodly Plameny o své výhře až v samostatných nájezdech (5:6sn) a v odvetě na Bouchalkách rozhodl o výhře Žďáru až minutu před koncem kapitán Plachý (4:3). Že dobré výsledky druholigového nováčka, který si rychle získal pověst „černého koně“ soutěže, nebyly v přípravě náhodné, ukázala Žihadla i v prvních mistrovských zápasech.

Nejprve hokejisté Budějovic zopakovali výsledek 5:1 proti Vajgaru a ve druhém duelu si poradili i s Pelhřimovem a usadili se dokonce na čele tabulky. Po bodech sahali i na ledě loňského vítěze Hodonína a při těsné prohře s Nymburkem. Ovšem debaklem Chtěboře na jeho vlastním ledě ukázala Žihadla svoji ofenzivní sílu. Z posledního zápasu proti Břeclavi však vyšli žlutočerní s prázdnou. Aktuálně okupují Moravské Budějovice 5.místo tabulky s jednobodovým náskokem na 7. Žďár.

Asi nejvýraznější osobností v týmu Žihadel je Petr Zahradník, dlouholetá opora prvoligové Třebíče. Trochu jej však nyní zastínila posila ze Znojma Jan Müller, který zvládl během jediného zápasu nasbírat čtyři kanadské body za hattrick a nahrávku. V týmu vedeném Rudolfem Caklem působí také dva hráči, kteří dříve oblékli žďárský dres David Křenek a Roman Kousal. Jana Bulu zase mohou diváci znát z týmu jindřichohradeckého Vajgaru.

Pro oba soupeře to však, možná překvapivě, nebude historicky první soutěžní měření sil. To se datuje do sezóny 1970-71, kdy v Oblastním přeboru Jihomoravského kraje skupiny B vyhrál Žďár doma 6:5. Odvetné utkání se již neodehrálo kvůli špatným přírodním podmínkám. V té sezóně pak Žďár postoupil do krajského přeboru. Další zápasy pak tito soupeři sehráli až v novodobé historii obou klubů a šlo již výhradně o přátelská utkání. Celková bilance hovoří ve prospěch žďárských hokejistů v poměru 5:1.

Nenechte ujít další regionální derby Vysočiny, přijďte si užít pravou hokejovou atmosféru a podpořit žďárské Plameny! Jako předkrm nabízíme v nedělním hokejovém menu zápas juniorů proti HC Krkonoše, který začíná na Bouchalkách ve 14:30.

Dosavadní výsledky HC Moravské Budějovice 2005:
16.9.2012 HC Moravské Budějovice 2005 - KLH Vajgar Jindřichův Hradec 5:1
19.9 2012 HC Moravské Budějovice 2005 - TJ Spartak Pelhřimov 2:1
22.9 2012 SHK Hodonín - HC Moravské Budějovice 2005 6:4
30.9 2012 HC Moravské Budějovice 2005 - NED Hockey Nymburk 2:3
3.10 2012 HC Lvi Chotěboř - HC Moravské Budějovice 2005 3:10
7.10 2012 HC Moravské Budějovice 2005 - HC Lvi Břeclav 2:5

Kompletní program 7.kola:
Sobota 13.10.2012
HC Lvi Břeclav - Spartak Pelhřimov 17:00
Neděle 14.10.2012
NED Hockey Nymburk - KLH Vajgar Jindřichův Hradec 17:00
HC Chotěboř - SHK Hodonín 17:00
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Moravské Budějovice 2005 17:30
TJ SC Kolín - VSK Technika Brno 18:00

Premiérové regionální derby proti Žihadlům můžete sledovat na žďárském zimním stadionu na Bouchalkách v neděli 14.října. Úvodní buly je plánováno na 18:00 hodin. Pro toho, kdo nebude moci navštívit toto atraktivní hokejové klání, bude pro vás připraven onlajn přenos přímo z místa dění.

Na zápase budou opět v prodeji barevné plakáty „A“ týmu ve formátu A3 s rozpisem zápasů. Cena plakátu je 30,-. Jako vždy bude u vchodu stánek, ve kterém si mimo uvedených plakátů bude možné zakoupit zápasový magazín a další klubové předměty a suvenýry.