Žďár má studii revitalizace sportovního areálu

Zveřejněno 26.08.2012 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Přístavba zázemí zimního stadionu, regulérní rychlobruslařská dráha, krytá tenisová hala či nové tribuny fotbalového stadionu, to jsou některé prvky, které jsou obsaženy v nové studii revitalizace sportovního areálu Bouchalky. Odvážnou urbanistickou studii představilo vedení města Žďár nad Sázavou tento týden a srdce každého sportovce a sportovního fanouška nad ní jistě zaplesá. Jak je však obecně známo, cesta od studie k realizaci bývá hodně dlouhá a hodně trnitá. Nejinak tomu jistě bude i v tomto případě. V našem článku se můžete seznámit s některými body předložené studie a najdete zde i kompletní materiály a dokumentaci projektu včetně vizualizace areálu.

Vizualizace: Projekční ateliér MOZKYT
Zdroj: Město Žďár nad Sázavou (www.zdarns.cz)

Sportovní areál na Bouchalkách byl budován k dnešní podobě v 70. letech minulého století. Od té doby se však mnohé změnilo. Na jedné straně se jak na sportovištích samotných, tak na budovách pro zázemí, výrazně podepsal zub času a na straně druhé se podstatně změnily potřeby i nároky sportovců i diváků, hygienické standardy, ale i tréninkové metody a další prvky. Tyto parametry pak určují a charakterizují moderní sportovní areály, ke kterým by se v budoucnu mohl zařadit i ten žďárský.

Je velmi chvályhodné, že současné vedení města Žďár nad Sázavou si uvědomuje to v jakém stavu se sportoviště, která kdysi bývala chloubou okresního města, nacházejí. A nejen to, pod vedením 2.místostarosty Ladislava Bárty a ve spolupráci s příspěvkovou organizací SPORTIS, vznikla urbanistická studie, která ukazuje, jakým směrem by se žďárský sportovní areál, známý pod jménem Bouchalky, měl nadále vyvíjet.

Studii vypracoval projekční ateliér MOZKYT a je velmi potěšující, že do příprav byly přímo zapojené zainteresované sportovní kluby včetně SKLH, které mohly konkretizovat a upřesňovat potřeby jednotlivých sportů v souvislosti s určitými specifiky a samozřejmě v rámci reálných možností.

Pro hokejový klub je prioritní záležitostí přístavba u západní strany zimního stadionu, jejíž vybudování se plánovalo již před lety v době působení hokejových Senátorů. Tato budova přináší rozšíření kapacity a především zvýšení kvality kabin pro domácí i hostující hráče, stejně jako pro rozhodčí a trenéry.

Součástí přízemí je i další zázemí jako ošetřovna, prádelna, sušárna, sklad apod. V patře by pak nejen hokejistům, ale i dalším sportovcům a případně i pro veřejnost sloužily strečinkové, fitnes a rehabilitační prostory jako rozcvičovna, posilovna, masáže, vířivka, solárium atd.

Veškeré hokejové zázemí by se tím přesunulo do západní tribuny stadionu a přilehlé přístavby, zatímco východní část by sloužila rychlobruslařům a shorttracku. Takto připravené zázemí by hokejovému klubu umožňovalo mnohem širší a reprezentativnější využití žďárského zimního stadionu. S takovýmto servisem by nebyl velký problém přilákat do Žďáru zápasy reprezentačních výběrů, přípravné kempy a soustředění velkých tuzemských, ale i zahraničních týmů, což by mělo i zajímavý ekonomický efekt.

To se však netýká jen hokeje, ale i ostatních sportovních odvětví působících v areálu Bouchalek, kterým by se otevřel prostor k pořádání významných sportovních událostí. Naprosto zásadní význam by mělo vybudování regulérního rychlobruslařského oválu i s případným chlazením. To je prvek, který by výrazným způsobem Žďár zviditelnil a prakticky dal našemu městu punc jedinečnosti. Zároveň by se tím splnil sen mnoha generací rychlobruslařů. Tento sport ke Žďáru a Vysočině neodmyslitelně patří.

Fotbalisté a jejich fanoušci jistě uvítají kompletní nové zázemí v nových tribunách, čímž by Žďár získal důstojný stánek pro třetí nejvyšší soutěž. Fakt, že v okresním městě není možné zahrát si v zimních měsících tenis, by změnila nová tenisová hala.

V projektu není zapomenuto ani na širokou veřejnost s nabídkou zajímavých pohybových a volnočasových aktivit. O oblíbený způsob trávení volného času nepřichází ani teenageři. Oddychový park a centrum volnočasových aktivit obsahuje velmi atraktivní skatepark nebo horolezeckou stěnu. Pro širokou veřejnost velmi populární kurty pro plážový volejbal, streetball či dětské hřiště.

Je dobře, že studie není megalomanským nikdy nerealizovatelným úletem, ale střízlivým avšak velmi praktickým a účelným řešením, které by mohlo zásadním způsobem ovlivnit a zvýšit úroveň sportovního životního stylu občanů města a skutečně dosáhnout cíle, který je ve studii pojmenován heslem Žďár nad Sázavou – město sportu.

Studie však neobsahuje pouze cílový stav, ale pojmenovává i překážky a úskalí k němu vedoucí. Jedním z nich je i tradiční žďárská pouť, která by musela ustoupit a zaznamenala by asi citelné snížení počtu atrakcí. Dále jsou to majetkoprávní vztahy k některým pozemkům, potřebné změny územního plánu apod.

Největší překážkou je však zřejmě výše orientačního propočtu finančních nákladů na realizaci, která se blíží 275 milionům korun (v ceně není zahrnuta technologie chlazení rychlobruslařského oválu). Jedno moudré přísloví však říká: „Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, ten hledá důvody“. A zatím se zdá, že současné vedení města se snaží hledat spíše způsoby…

Připravujeme pro vás k tomuto tématu rozhovor s 2.místostarostou Ladislavem Bártou, kterého se zeptáme na budoucnost a možnosti realizace celého projektu.

Další informace k této problematice a detaily studie naleznete zde:

Žďárský deník: „Nejmladší žďárští hokejisté mají stále jen kabinu bez sprchy a toalety“

Urbanistická studie revitalizace sportovního areálu

Situační plán sportovního areálu

Vizualizace sportovního areálu

Jak se vám studie líbí, co nejvíce, či naopak co vám v ní chybí? O tom a dalších věcech můžete diskutovat na našem diskusním fóru.