Co nového na Bouchalkách...

Zveřejněno 04.08.2012 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – 1.srpna zahájili ledaři přípravu ledové plochy na novou sezónu a brzy vše vypukne naplno. Ovšem ani během „suchého“ období se nezahálelo a diváci se mohou těšit na pár novinek. Kdy přesně bude led připraven a co nového návštěvníci Bouchalek na zimním stadionu naleznou, jsme pro vás shrnuli v tomto článku.
Úderem půlnoci oddělující od sebe dva prázdninové měsíce, bylo na žďárském zimním stadionu spuštěno chlazení a již ve čtvrtek se po čtyřech měsících ledová plocha opět zaleskla první tenkou vrstvou ledového škraloupu.

Ledaři v akci
Ten se v těchto dnech postupně zesiluje a možná již o víkendu by mohli na kluziště vyjet první bruslaři. Zatím jen zástupci nižších váhových kategorií, tak aby se první vrstvy nepoškodily, ale zároveň rozbruslily, což umožní propojení jednotlivých vrstev a vytvoření plnohodnotné a celistvé ledové plochy.

Pokud horké počasí a všechny technické okolnosti dovolí, měla by být finálně připravena na pondělí 6.srpna, na kdy je naplánovaný start závěrečné části přípravy žďárských hokejistů na nadcházející sezónu a to nejen prvního mužstva, ale i dalších mládežnických kategorií Plamenů.

Sportis během přestávky nezahálel

Vloni, kdy došlo ke změně organizace spravující zimní stadion a převzala jej příspěvková organizace Sportis, přinesla letní přestávka určitá vylepšení, opravy a novinky na zimním stadionu. Vzhledem k tomu, že nejvíce zanedbané byly části, které běžný návštěvník stadionu nevidí, tak i úpravy probíhají obvykle právě v těchto prostorách.

V loňské pauze došlo například k rekonstrukci chodeb a šaten na straně u rychlobruslařského oválu. Kvůli nedostatku finančních prostředků se zatím druhá strana takto rozsáhlé rekonstrukce nedočkala, ale proběhlo zde alespoň vymalování a drobné opravy.

Největší a nejnákladnější akce letošní pauzy zůstane rovněž běžnému návštěvníkovi skrytá, avšak z ekonomického a technologického hlediska má velký význam. Došlo ke kompletní rekonstrukci celého vodního hospodářství, včetně vybudování vlastní studny. Účinnější, ale i estetičtější bude vymezení technických prostor ledařů a strojovny.

Největší rozdíl poznají starší žáci, kteří se v pondělí sejdou v nové prostorné kabině, která vznikla spojením dvou menších. Je zde však i pár novinek, které jistě nezůstanou bez povšimnutí běžných diváků a návštěvníků Bouchalek.

Vylepšený zvuk

Nové ozvučení pod střechou
Pro diváky byla již v závěru minulé sezóny instalovaná nová výsledková tabule a nyní naznalo významného vylepšení i ozvučení. Kvůli finanční náročnosti sice zatím nemohlo dojít ke generální výměně celého ozvučovacího systému, došlo však alespoň k dílčí obměně. Stávající hlavní reproduktorové soustavy měly původně projít celkovou renovací, avšak nakonec se ukázalo, že rozsah poškození je takový, že bude nutné pořízení nových. Hlavní změna by však měla být v jejich umístění.

Z akustického hlediska byl totiž velký problém v odrážení zvuků od kolmých čelních stěn stadionu, čímž se vytvářela mnohačetná ozvěna. Proto firma Sportis ve spolupráci s odbornou firmou Step provedla zavěšení nových reprosoustav doprostřed haly pod její střechu. Zvuk by měl nyní bez odrazu směřovat přímo na tribuny, kde by měl být těly diváků pohlcen a dále se nerozléhat. Jak se nové zařízení a záměry akustických odborníku osvědčí, poznáme nejlépe až při ostrém provozu a při zaplněných tribunách.

Hokejová prodejna se vrací

SOBISPORT
Po třech letech se na zimní stadion opět vrací prodejna hokejových potřeb. Světová jednička mezi výrobci bruslí a hokejové výstroje firma Bauer, otevřela minulý týden v 1.patře hlavní budovy novou značkovou prodejnu. Zároveň se firma Bauer dohodla s vedením klubu na spolupráci a stane se novým partnerem žďárských Plamenů.

Provozovatelem této prodejny je firma SOBISPORT, které propůjčil své jméno, jak z názvu vyplývá, nedávný úspěšný útočník Plamenů a nový kouč „A“ týmu Martin Sobotka. Prodejna vznikla i díky zájmu a podpoře organizace Sportis, která má zájem o rozšiřování služeb pro veřejnost na sportovištích.

Hokejoví příznivci, malí i velcí hokejisté a to jak ti výkonnostní či profesionální, tak i hobby hokejisté, si zde budou moci zakoupit například brusle Bauer, které jsou v současné době nejkvalitnější a nejpoužívanější na světě a tvoří absolutní špičku ve všech cenových, velikostních i kvalitativních kategoriích.

Samozřejmostí je široká nabídka celého sortimentu hokejek, chráničů, přileb a dalších částí hokejové výstroje značky Bauer. Mimo to zde zákazníci najdou také nabídku sportovního oblečení značky KAPA. To vše v různých velikostech od dětských až po seniorské. Fanoušci si zde pak mohou zakoupit klubové dresy, šály a další suvenýry. Více informací o prodejně naleznete na www.sobisport.cz.

Broušení bruslí na profesionálním stroji

Profesionální bruska ProSharp
Díky spolupráci mezi SKLH, organizací Sportis a firmou Křehlík, vznikla za vstupními prostorami do zimního stadionu specializovaná odborná brusírna bruslí. Brusírna je mimo jiné vybavena profesionální bruskou nejlepšího světového výrobce PROSHARP. Na strojích této švédské značky brousí většina špičkových klubů v Evropě i v zámoří včetně týmů NHL.

Co znamená pro lyžaře dobré namazání, to je pro hokejistu kvalitní nabroušení. A tuto kvalitu a naprosto dokonalou přesnost broušení, budou moci od letošní sezóny využívat nejen všichni hráči žďárského SKLH, ale může ji vyzkoušet i široká veřejnost. V pravidelných provozních hodinách budou moci využívat služeb brusírny jak bruslaři, kteří chodí na veřejné bruslení či v zimně na rybník nebo ovál, tak samozřejmě i hráči amatérských klubů nižších soutěží, Vesnické ligy a další rekreační hokejisté. Na zimním stadionu tak bude k dispozici další služba pro sportovní veřejnost.

Provoz brusírny bude zahájen zároveň s provozem zimního stadionu. Během srpna bude zkušební nepravidelná provozní doba, minimálně vždy hodinu před veřejným bruslením. Podle nasbíraných zkušeností, potřeb a možností se od září upraví. O aktuálním provozu brusírny vás budeme informovat i na našich stránkách, kde vznikne nová sekce v kategorii “KLUB“ pod názvem „BROUŠENÍ BRUSLÍ“