”Ambice jsou pořád stejné. Chceme postoupit do baráže o extraligu,” říká kouč staršího dorostu Radovan Biegl

Zveřejněno 02.12.2016 | Ondřej Krásný
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Starší dorostenci vyhráli základní část a teď na ně čeká nevyzpytatelná nadstavba. S Warriorem Brno, Táborem, PZ Kladno, Meteorem Třemošnou a "B" týmem Karlových Varů se utkají o dvě postupová místa do baráže. Hlavní trenér staršího dorostu Radovan Biegl si pochvaluje spolupráci s akademií HTC a před nadstavbou si klade pouze ty nejvyšší cíle.

Foto: René Rámiš

Starší dorostenci vyhráli základní část, co o tom rozhodovalo, že byli zkrátka lepší než soupeři?
Z mého pohledu rozhodlo hodně faktorů. Hodně tomu pomohlo kolektivní pojetí hry, herní disciplína a dobře zvládnuté taktické pokyny. Co považuju za hodně důležité je fakt, že funguje dobře spolupráce s hokejovou akademií HTC. Hodně nám pomohly suverénní výkony všech brankářů, zejména pak brankáře Radosty, který nás opravdu podržel několikrát.

Jak moc je na týmu znát, když nastoupí extraligoví mladší dorostenci? (Za starší dorost nastupoval z mladšího dorostu Jaromír Pytlík, Lukáš Gergel, Dan Poizl, Jan Klodner, pozn. redaktora)
I přes tu úspěšnou spolupráci s HTC nebyl ten kádr úplně široký. Měli jsme třináct hráčů a pokud byli k dispozici i kluci z mladšího dorostu, tak jsme mohli hrát na šest obránců a měli tři a někdy čtyři kompletní útočné formace. Potom se ukázala síla mužstva. Někteří kluci zase pomáhají i v juniorce, která by na několik zápasů ani neodjela.

Jaké jsou po vítězství v základní části ambice před nadstavbou?
Ambice jsou pořád stejné. Pokusíme se umístit do druhého místa, které zaručuje postup do závěrečné baráže o extraligu staršího dorostu. Jiný cíl si ani klást nemůžeme. Před každým zápasem klukům zdůrazňuji, že si nejdeme zahrát, ale že jdeme vyhrát. Vzali si to za svoje a naučili se vyhrávat. Pokud se to splní a budeme se držet taktiky, tak si myslím že máme šanci.

Víte co očekávat od nových soupeřů nebo je to spíše neznámá?
Je to veliká neznámá, do Vánoc hrajeme pět zápasů a to už uvidíme všechny soupeře. Pokud to bude možné, budeme jezdit v plném složení. Paradoxně jsme proti slabším týmům nepodali tak dobrý výkon jako proti těm silnějším. Celkově jsme dávali málo branek, ale má to vzrůstající tendenci a doufáme, že to v nadstavbě bude pokračovat.

Jste spokojen s přístupem svých svěřenců? Přeci jen udržet na uzdě tým starších dorostenců nemusí být jednoduché…
Samozřejmě, že se vždycky najde něco co se mi jako trenérovi nelíbí, ale pozitivní věci převažují. Kluci ví jaký máme cíl a společně se o něj popereme.

Na závěr odbočím od dorostu. Pomáháte i brankářům „áčka“, Michal Konečný po derby v Havlíčkově Brodě prohlásil, že od vašeho nástupu na střídačku šly jejich výkony nahoru…
Já si nepřipisuju na tomhle vůbec žádné zásluhy. Michal rád chválí, máme podobný pohled na hokej a dlouho se známe. Ti kluci chytat umí, takže to není o tom je něco naučit, ale spíš je dostat do takové pohody a psychicky podpořit. Chodím s nimi dvakrát týdně na led a před tréninkem děláme různá cvičení, které jim mohou pomoci dostat se do tempa.