Čtvrtfinále je tady! Plameny jdou do boje proti Kolínu

Zveřejněno 03.03.2016 | mk, J.Janů, M.Boček
K O L Í N – Předkolo je u konce, na řadu přichází čtvrtfinále play-off. Poté, co Plameny vyřadily Nymburk, utkají se ve čtvrtfinále s další polabským celkem SC Kolín. A že jejich úloha nebude vůbec lehká, je nasnadě. Vždyť Kozlové, jako jasný vítěz základní části, jsou jednoznačným favoritem. Již dnes to vypukne a žďárští hokejisté po obědě vyrazí směr Kolín. Zápas začíná na kolínském stadionu v 18:07 a žďárský fanklub na něj organizuje zájezd!

Plameny opět ve čtvrtfinále

Po úspěšném předkole, kdy Žďár musel odvracet v sérii s Nymburkem mečbol, přichází na řadu čtvrtfinále, ve kterém nechybí Plameny již sedmý rok v řadě. V cestě do semifinále jim bude stát nejtěžší možný soupeř, vítěz základní části a suverén letošní sezony, tým SC Kolín. Kozlové mají za sebou snovou základní část. 1. místo s náskokem 5 bodů na druhý Tábor jim zaručilo nejlepší výchozí pozici do bojů v play-off.

Hlavní trenér Jiří Seidl a zároveň i celý tým si však uvědomují, že je na začátek nečeká nic lehkého. Vždyť Plameny jsou jedním z mála týmů, které dokázaly letos Kolín porazit a v součtu branek, s ním mají dokonce aktivní bilanci. Kapitán Malý pro web Kolína okomentoval čtvrtfinálového soupeře takto: „To, že je to těžký soupeř víme, byl by to i Nymburk. Respekt a pokoru k soupeři máme, ale my si věříme a jdeme se o to porvat,“ zní odhodlaně z kolínské kabiny. A není divu, že si věří, vítěz základní části je jasným favoritem a postup je všemi očekáván.

Okénko do historie

Poslední vzájemné zápolení obou tradičních rivalů ve vyřazovacích bojích, mají ve svých myslích již jen opravdu dlouholetí příznivci žďárského hokeje, protože jej od dnešního klání dělí dlouhých čtrnáct let. Bylo to tedy ještě v době „předplamenné“ a před prodejem licence a následným slavným návratem do 2.ligy. Ale pro případné pamětníky jsou to vzpomínky určitě příjemné, protože Žďár, který tehdy skončil ve dvanáctičlenné skupině střed na pátém místě, dokázal vyřadil druhý Kolín 2:0 na zápasy a to jednoznačnými výsledky 1:7 v Kolíně a 5:1 na Bouchalkách. Nakonec však Žďár zastavila dnes extraligová Mladá Boleslav, která se tehdy právě nadechovala ke vstupu do velkého hokeje a v této sezóně postoupila do 1.ligy.

Na každé straně barikády dnešních soupeřů, je jeden muž, který tehdejší bitvu zažil na vlastní kůži i když každý z nich je dnes v jiné roli. V týmu Kozlů si vyřazovací sérii proti Žďáru, po čtrnácti letech, zopakuje tehdy dvacetiletý mladík, který tenkrát zaznamenal jednu asistenci, dnes však kapitán Kozlů, zkušený a jeden z nejproduktivnějších hráčů a hlavních opor Kolína Josef Malý. Na straně Žďáru dnes žádný přímý účastník tohoto souboje na led nevyjede, ale na střídačku se v roli hlavního kouče Plamenů postaví tehdejší autor dvou branek Martin Sobotka. Všichni žďárští příznivci by jistě uvítali, kdyby dnešní borci napodobili své předchůdce a favority vyřadili.

Jak jsme již mnohokrát uváděli, Kolín je vůbec nejtradičnější a nejčastější soupeř žďárských hokejistů v historii. Dnešní úvodní duel čtvrtfinálové série bude v pořadí již 117. Dosavadní bilance vyznívá lépe pro Kolín, který má na svém kontě 56 výher, oproti 49 žďárským úspěchům, zbývajících 11 zápasů skončilo remízou.

Žďár má letos s Kolínem dobrou bilanci

Ale vraťme se do té nejčerstvější historie, tedy letošní sezóny. První vzájemný zápas mezi těmito soupeři se odehrál na ledě Kolína. Tady po půlce zápasu díky gólům Malého, Jankovského a Morkese vedli domácí 3:0. Plameny ale dokázaly stav zdramatizovat, kdy se nejprve trefil Kunstmüller a po něm Bureš. Ale to už bylo od obou týmů vše a Kolín tak doma zvítězil 3:2.

11.kolo, středa 28.10.2015 SC Kolín - SKLH Žďár nad Sázavou 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)

Druhý vzájemný zápas odehrály Plameny doma. Po první třetině šli hráči do šaten za vedení Žďáru 3:1. Když se za domácí dvakrát trefil Štěpánek a jednou Kaňka, vedli už 3:0. Za hosty však v závěru třetiny snižoval Skokan. Druhá třetina přinesla jeden gól a to trefu hostů z hole Zumra. To však bylo ze strany Kolína vše. Ve třetím dějství se trefil nejprve domácí David Vítek a v závěru zápasu do prázdné brány potvrdil vítězství Plamenů Michal Kaňka. Konečný stav tedy 5:2 pro Plameny.

28.kolo, středa 20.1.2016 SKLH Žďár nad Sázavou - SC Kolín 5:2 (3:1, 0:1, 2:0)

Vloni skončila cesta Kozlů ve čtvrtfinále

Letos jde Kolín do play-off z prvního místa! Loni? Ze čtvrtého… Před rokem touto dobou dostali Kolínští v osmifinále Moravské Budějovice, které postoupily z 13. místa. S těmi sehráli první zápas na domácím ledě a v utkání bohatém na góly je nakonec přestříleli 6:4. Na druhý zápas cestovali na led soupeře. Zde nasázeli domácím „bůra“, aniž by nějaký gól obdrželi a vraceli se domů za stavu 2:0 na zápasy. Poslední třetí zápas se hrál opět na ledě Kolína. Toto utkání už tak jednoznačné pro Kolínské nebylo, ale přece jen vstřelili o gól víc jak soupeř a vyhráli 4:3. Konečný stav série tedy 3:0 pro Kolín.

Ve čtvrtfinále je čekal ze šestého místa postupující Jablonec nad Nisou. První zápas této série začali Kolínští doma. Utkání nakonec po šedesáti minutách za stavu 3:3 muselo jít do prodloužení, ve kterém uspěl hostující Jablonec a vydřel tak jednozápasové vedení v sérii. Na druhý zápas cestovali Kozlové na led soupeře. Po dvou třetinách tu vedl Kolín 3:4. Jenže domácí tříbrankovou smrští ve třetí třetině otočili utkání na konečných 6:4. Po dvou zápasech tedy Kolín prohrával už 2:0 na zápasy. Třetí zápas hráli Kozlové opět doma. V něm vedli domácí po prvním dějství 1:0. Jenže hosté opět stav zápasu otáčeli. A to ve druhé třetině, kdy se prosadili hned dvakrát. Po druhé třetině se šlo do šaten za stavu 1:2 pro hosty. Ve třetí třetině už však žádný gól nepadl a Jablonec tak vyzrál nad Kolínem i potřetí a ukončil Středočechům sezónu.

Na které hráče si budou muset dávat Žďárští pozor?

Jednoduše – na všechny! Nicméně za speciální zmínku určitě stojí kolínský útočník Petr Morkes, který je se 48 body na kontě, když vstřelil 22 gólů a na 26 jich nahrál, nejen jasným vítězem kanadského bodování Kolína, ale také jeden z nejproduktivnějších hráčů celé 2.ligy. Již jsme zmínili zkušeného kapitána Josefa Malého, ten má na účtu 37 bodů za 13 gólů a 24 asistencí.

V bráně Kolína se letošní sezónu rovnoměrně střídají dva brankáři. Dvaadvacetiletý Martin Sejpal a o rok starší František Moravec, oba gólmani jsou na stejně dobré úrovni a oba se pyšní statistikami úspěšnosti zásahů přes 90%. Obě utkání proti Žďáru v základní části odchytal František Moravec. Uvidíme, který z gólmanů se představí v dnešním prvním zápase, ale jisté je, že právě vynikající brankáři jsou jedním z pilířů letošních kolínských úspěchů a zajisté budou pro žďárské střelce hodně těžkou překážkou.

Zájezd do Kolína – Plameny tě potřebují

Fanklub SKLH Žďár n.S. ve spolupráci s generálním partnerem Plamenů firmou CooperStandard, pořádá na dnešní zápas autobusový zájezd. A pozor oba autobusy jsou již téměř plné, k dispozici je posledních několik míst. Doprava je ZDARMA! Sraz účastníků zájezdu je v 15:15 před zimním stadionem. Místa si můžete rezervovat na tel: 604 809 221.

Pokud nepojedete podpořit žďárský celek přímo do Kolína, můžete průběh zápasu sledovat prostřednictvím onlajn přenosu.

--> Play-off ČF1 – SC Kolín vs. SKLH Žďár nad Sázavou

Čtvrfinále play-off:

Hockey Club Tábor – BK Havlíčkův Brod 18:00
HC Stadion Vrchlabí – HC Vlci Jablonec nad Nisou 18:00
SHC Klatovy – HC Kobra Praha 18:00
SC Kolín – SKLH Žďár nad Sázavou 18:07