Mladé Plameny zažily sice ochuzený, ale úspěšný víkend

Zveřejněno 16.02.2016 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Během reprezentační přestávky měli pravidelné kolo na programu pouze junioři, kteří opět nezaváhali. Mladší dorostenci absolvovali v Brně dohrávku a byli rovněž úspěšní. Zároveň vám přinášíme také informace o tom, jak se dařilo Žďárákům v reprezentačních dresech.

Ilustrační foto: René Rámiš

JUNIOŘI

V pátečním zápase potvrdila nejstarší mládežnická kategorie Plamenů svoji suverenitu a o svém jednoznačném vítězství na ledě předposlední Litomyšle, rozhodla již v úvodní dvacetiminutovce, kterou žďárští junioři vyhráli 0:6. Nadále tak svěřence Zdeňka Kulíška zdobí stoprocentní úspěšnost bez ztráty jediného bodu a s tím související nedostižné vedení v tabulce. Hattrickem se blýsknul Michal Nedvěd a čtyři kanadské body za gól a tři nahrávky si připsal Radim Němec.

HC Litomyšl - SKLH Žďár nad Sázavou 3:9 (0:6, 0:1, 3:2)
Branky a nahrávky: 43.Záleský (Vomočil), 46.Jansa (Javurek), 51.Pakosta (Javurek) - 2.Kampas M. (Vacek), 11.Nedvěd (Nečas,Němec R.), 12.Mäki, 18.Němec R. (Nečas), 19.Machovec (Kašpar), 20.Nečas (Kampas F.,Němec R.), 33.Mäki (Pazourek,Kašpar), 48.Nedvěd (Němec R.), 51.Nedvěd

MLADŠÍ DOROST

ELIOD extraliga mladšího dorostu měla sice o uplynulém víkendu reprezentační přestávku, avšak žďárští a brněnští mladíci ji využili k dohrávce 27. kola. A mladé Plameny ukázaly, že na Kometu umí. Od prvního zápasu, ve kterém inkasovali od Brna debakl 11:0, již další tři vzájemné duely ovládli (3:1, 4:1, 3:2). Také z pátečního zápasu, který se hrál v brněnské DRFG Aréně, odcházeli dorostenci z Vysočiny jako vítězové, i když „až“ po prodloužení. Žďárští dlouho sahali po třech bodech a téměř celý zápas vedli. Pouhých 28 sekund před koncem však domácí vyrovnali. Po brankách Michala Trejbala a Davida Matěchy rozhodl v prodloužení o zisku dvou důležitých bodů Ondřej Poul. Značný podíl na cenné výhře měl také vynikající výkon brankáře Denise Vacka. Šest kol před koncem soutěže jsou žďárští dorostenci velice blízko splnění letošního cíle, kterým je udržení nejvyšší soutěže. Na poslední Havlíčkův Brod již mají náskok 14 bodů a zápas k dobru.

HC Kometa Brno - SKLH Žďár nad Sázavou 2:3p (0:1, 1:1, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 31 Kunc (Svoboda, Čajkovič), 60 Konečný (Kučeřík, Svoboda) - 14 Trejbal (Šutera), 37 Matěcha (Tobiáš), 64 Poul (Tobiáš)

REPREZENTACE

I přes neúčast některých opor, jako například žďárských odchovanců Nečase a Kauta, odehrála česká „17“ v Americe dobrý turnaj na kterém pouze jednou prohrála s Ruskem (5:2), ale připsala si tři cenné výhry nad silnými soupeři i když vždy až v nastaveném čase. (USA-CZE 3:4p, FIN-CZE 3:2sn, SWE-CZE 3:4sn). Jediný zástupce žďárské hokejové školy v národním dresu „U17“ na tomto turnaji Ondřej Machala si na turnaji připsal jednu branku a jednu asistenci.

Naopak se vůbec nedařilo „osmnáctce“, která při generálce na dubnový světový šampionát zcela selhala, když na turnaji ve Finsku prohrála všechny čtyři zápasy (CZE-SWE 0:2, CZE-FIN 3:4, CZE-RUS 1:4, CZE-USA 2:5). Doufejme, že tento výsledek nebude mít vliv na nominaci žďárského odchovance Tomáše Havránka na MS, a že se svěřencům Roberta Reichla v dubnu v USA bude dařit lépe.

V norském Lillehammeru začala zimní olympiáda mládeže, na které reprezentuje Českou republiku, ale také Žďár a SKLH Barbora Machalová. České reprezentantky vstoupily do turnaje sobotní výhrou nad Slovenskem 2:1 a v neděli porazily domácí Norsko 3:0. Dnes však mladé „lvice“ podlehly Švédsku 0:2 a ve čtvrtek je čeká poslední utkání ve skupině proti Švýcarsku.

Žan Primožič

Žďárští hokejisté však nereprezentují pouze Českou republiku. Útočník mladšího dorostu Žan Primožič si během reprezentační přestávky oblékl národní dres své země – Slovinska. Na turnaji v Maďarsku dovedl jako kapitán Slovinska svůj tým k prvnímu místu. Navíc v zápase s domácím Maďarskem zaznamenal hattrick, byl celkově nejlepším střelcem a byl také vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje.