A je to tady... K prvnímu zápasu přijedou na Bouchalky Klatovy

Zveřejněno 11.09.2015 | Martin Boček, mk
SKLH Žďár nad Sázavou SHC Klatovy
1., sobota 12.9.2015 17:30
SKLH Žďár nad Sázavou - SHC Klatovy ZNS - KLT
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Příprava končí, jedeme naostro. Přesně po půl roce se v sobotu vrátí na Bouchalky boje o druholigové vavříny. Novou sezónu 2015-2016 otevřou žďárské Plameny po čtyřech letech domácím zápasem. Na svém stadionu přivítají obrozený tým SHC Klatovy.

Letošní Klatovy nebudou loňským otloukánkem

Klatovští budou chtít jistě zapomenout na nepovedenou loňskou sezonu, kdy skončili na posledním 17. místě a nakonec jenom díky tomu, aby se zachoval dostatečný počet mužstev v soutěži, zůstali i nadále ve 2.lize. První letošní zprávy ze západu Čech však naznačují, že letošní sezóna bude skutečně o něčem úplně jiném.

K tomu by jim měla pomoci úzká vzájemná spolupráce s extraligovým týmem HC Škoda Plzeň, stvrzená únorovým podpisem smlouvy, a s tím související omlazený kádr nabitý mladými extraligovými nadějemi, ve kterém najdeme pouze 6 hráčů starších šestadvaceti let. Nejzkušenější osobností týmu bude, první ligou a extraligou ostřílený, matador Vladislav Kubeš, jenž ve svých 36 letech bude přirozeným lídrem jinak hodně mladého mančaftu.

Velmi povedená příprava Západočechů

Nepřehlédnutelný posun ve výkonnosti potvrdilo i velmi povedené přípravné období. Klatovští hokejisté mají za sebou celkem osm zápasových prověrek. V nich si připsali šest výher a když vynecháme charitativní exhibici, tak v nich dokázali porazit takové soupeře, jako je Sokolov, Kobra Praha, Písek nebo německý druholigový celek EHC Lausitzer Fuchse.

Pouze dvakrát odcházeli Západočeši z ledu poraženi. Jednou to bylo v Písku po prohře 6:4 a podruhé po vzájemném měření sil s partnerskou Škodou Plzeň. A celek, který vloni málem spadl ze třetí soutěže, nedal svému extraligovému sokovi noc zadarmo. Škodovka definitivně rozhodla o své „povinné“ výhře až ve třetí třetině, kdy k těsnému jednobrankovému vedení přidala dva góly a upravila výsledek na 2:5.

Nový trenér Pavel Vostřák

Klatovský klub však neposiloval jen v hráčských řadách. Po loňském neúspěchu, se kormidla ujala legenda plzeňského hokeje Pavel Vostřák. Podle jeho slov chce mladým talentovaným klukům ukázat cestu z Klatov do extraligy. Z toho všeho lze usuzovat, že parta okolo trenéra Vostřáka může pomýšlet na hodně vysoké mety.

Nový kouč však zůstává při zemi a o žádných konkrétních cílech nehovoří, ale jasno má v tom, že odmítá opakovat loňský propadák. „Změní se přístup k tréninkům. Kluky trénink musí bavit, musí je bavit hrát hokej a správně se na zápasy připravit. Nesmí se opakovat situace z minulé sezony, kdy Klatovy měly spadnout z druhé ligy do krajského přeboru. Věřím, že loňská sezona byla pro všechny dostatečná facka a všichni musíme daleko lépe pracovat,“ řekl v rozhovoru pro Klatovský Deník ostřílený extraligový hráč a nynější trenér SHC Klatovy Pavel Vostřák.

Vzájemná bilance hovoří pro Žďár, ale…

Žďárští mají na Klatovy z minulého ročníku 2.ligy dobré vzpomínky, což ovšem souvisí s formou soupeře v loňské sezóně. Nejprve nadělily Plameny na domácím ledě Západočechům „kanára“ (6:0) a v posledním kole výhrou v Klatovech 2:5, definitivně odsoudily SHC k poslednímu místu západní skupiny.

Žďárští hokejisté nastoupí k prvnímu zápasu soutěžní sezóny po čtyřech letech na domácím ledě. V předchozích sezónách museli k premiéře cestovat na led soupeře. Ovšem je tu ještě jedna nepříznivá tradice. Bez ohledu na to zda doma nebo venku, Plamenům první zápas nevychází. Od roku 2009, tým SKLH nedokázal v boji o první body uspět. Věřme, že se letos konečně podaří tuto neblahou bilanci zlomit.

Plameny omládly

Také Martin Sobotka bude mít letos k dispozici omlazený tým. Věkový průměr bude Plamenům „kazit“ pouze nestárnoucí Michal Kaňka (41 let). Kapitánské „céčko“ převezme po Jiřím Plachém zkušený bek Tomáš Smejkal (32). Kromě dalších stálých opor jako je Luboš Kunstmüller (34), Martin Pleva (29), Lukáš Krupka (29) či Pavel Staněk (33), budou hrát stále významnější roli mladí hráči do 25 let jako Petr Štěpánek (25), Martin Gregar (21), Josef Hron (25), David (25) a Martin (21) Vítkovi nebo bratři Burešovi (Lukáš 21, Michal 25).

Také letošní posily, které by měly zacelit díry po Plachém, Benešovi, Koldovi a Padělkovi, lze zařadit do kategorie mladíků. Ať již je to útočník Tomáš Střecha (21), obránci Jakub Procházka (19) a Adam Rašner (26) či brankář Robin Blažíček (26). A to má Sobotka ještě v záloze juniory Klímu (17), Zeleného (19), Půžu (19) a Jíchu (20).

Rozloučení s kapitánem

Rozhodně si nenechte ujít první zápas sezóny, který slibuje tvrdé a těžké boje o první ligové body. Utkání bude navíc věnováno bývalému kapitánovi a jednomu z nejproduktivnějších hráčů celé historie žďárského hokeje Jiřímu Plachému. Před začátkem zápasu se s legendárním „Pláškem“ rozloučí vedení klubu a poděkuje mu za jeho služby. Přidejte se také!

Premiérové utkání začíná na žďárském zimním stadionu na Bouchalkách v sobotu 12.září v 17:30. V případě, že nebudete moci sledovat tento dramatický duel na vlastní oči, bude připraven tradiční onlajn přenos.