Za týden startuje druhá liga. Máme pro vás manuál

Zveřejněno 05.09.2015 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Zdá se to být nedávno, kdy Plameny vypadly ve čtvrtfinále play-off a skončila pro ně loňská sezóna. Již příští sobotu však vstoupí do té nové 2015-2016 a po odpočinku, suchém letním drilu i více než měsíc trvající přípravě na ledě, se utkají o první letošní ligové body. A na základě jakých pravidel bude letošní sezóna třetí nejvyšší soutěže probíhat, kdo v ní bude hrát…? To vše se dočtete v našem článku.

Ilustrační foto: René Rámiš

Marný boj o změnu systému aneb z bláta do louže

Vedení SKLH se po dvouletých, víceméně negativních, zkušenostech s herním systémem dvou skupin a se zvyšující se kritikou od ostatních klubů, rozhodlo aktivně do této problematiky vstoupit. Ze žďárské „dílny“ vzešel projekt nového modelu, který vycházel ze třískupinového systému, doplněn o další zatraktivňující prvky.

Navržený projekt řešil všechny negativní prvky, stávajícího systému, proti kterým se ozývala nejhlasitější kritika z druholigových klubů jako velké dojezdové vzdálenosti, nízký počet zápasů, nízká atraktivita dlouhodobé soutěže a především různé podmínky skupin Východ/Západ. Nebudeme zde již znovu popisovat celou anabázi toho, jak návrh získal silnou většinovou podporu klubů a jak byl nakonec svazovými činovníky smeten ze stolu.

Západní skupina bude znovu chudší o 10 zápasů

Po tomhle všem nakonec ČSLH přišel s variantou, kterou zveřejnil až měsíc před startem soutěže a ta prakticky odpovídá těm předcházejícím, s tím rozdílem, že dojde ke změně play-off v západní skupině a přinese nový systém boje o záchranu.

Základní část bude v nadcházející sezóně probíhat v obou skupinách beze změny systémem každý s každým. Na západě, kam bylo začleněno 18 mužstev, to bude dvakrát (jednou doma, jednou venku) a ve východní skupině, kterou tvoří pouze 12 týmu, to bude čtyřikrát (dvakrát doma, dvakrát venku).

Žďárským fanouškům tedy nezbude, než závidět těm moravským, protože týmy na východě odehrají o celých deset (!) utkání více (44) a své hokejisty uvidí na domácím ledě prakticky každý týden, protože systém přináší pravidelný rytmus zápasů v režimu středa – sobota.

Naproti tomu žďárský hokejový příznivec a potažmo i všichni ostatní v západní skupině, budou chodit na hokeje sporadicky, protože většina utkání bude odehrána jednou týdně. Opět se tak bude stávat, že fanoušci svůj tým neuvidí doma čtrnáct dnů nebo dokonce i téměř tři týdny. S pouhými 34 zápasy, je 2.liga degradována na úroveň krajského přeboru.

Výsledky základní části určí postupující do vyřazovacích bojů, i když to není úplně přesné, protože vyřazovací boje budou nově čekat na všechny. Takže přesněji, základní část rozdělí mužstva na ta bojující o vavříny úspěchů a o postup do vyšší soutěže a na ta bojující o udržení ve 2.lize.

Nejen dvě skupiny, ale prakticky dvě rozdílené soutěže

A zde je další podstatný rozdíl v obou soutěžích (Západ/Východ). Na východě postoupí přímo do play-off tradičně prvních osm mužstev, která se utkají v sériích na tři vítězná utkání od čtvrtfinále po finále, přičemž vítěz postoupí do kvalifikace o 1.ligu.

Na západě je opět všechno jinak. Zde se svazoví kreativci nechali částečně inspirovat extraligou. Přímo do play-off postoupí prvních šest týmů po základní části. Mužstva, která skončí na 7.-10. místě se o zbývající dvě místa střetnou v tzv. předkole, ovšem v sérii hrané pouze na dvě vítězství. Až v následném plnohodnotném play-off se bude soupeřit v sériích na tři vítězná utkání.

I když výraz „plnohodnotné“ také není úplně namístě, protože v západní divizi se odehraje pouze čtvrtfinále a semifinále. Oba finalisté totiž postoupí do kvalifikace o první ligu. Tudíž diváci „české soutěže“ nejen, že uvidí podstatně méně zápasů v základní části, ale ještě je čeká notně ořezané play-off. V řeči čísel to vypadá tak, že tým postupující do kvalifikace z východní skupiny, bude muset odehrát minimálně 53 utkání, zatímco dvěma postupujícím ze západu, může stačit pouhých 40 zápasů.

Novinka play-out

Největší novinkou letošní sezóny bude boj o udržení. Sestupujícího totiž určí vyřazovací systém play-out. Zde proti sobě nastoupí podobně jako v play-off nejlépe postavený tým proti nejhůře postavenému atd. po základní části (Západ: 11-18, 12-17, 13-16, 14-15), (Východ: 9-12, 10-11). Vítěz série má jistotu záchrany a končí pro něho sezóna. Naopak poražený „postupuje“ do dalšího kola a ten kdo zůstane jako poslední poražený, tomu zbude Černý Petr a ztratí pro další sezónu druholigovou příslušnost.

Teprve zkušenosti ukážou, zda bude tato novinka přínosem pro atraktivitu soutěže a přinese v závěru sezóny zájem diváků a napětí i do spodní části tabulky nebo naopak přinese různá podezření a obviňování v závěru základní části, kdy některým týmům (bez šance na play-off) již o nic nepůjde, neboť body ze základní části jim budou v boji o záchranu k ničemu.

Systém zápasů je beze změny

Ostatní pravidla zůstávají beze změny a platí tak, jak jsou diváci již po léta zvyklí, ale přesto stojí za to, si alespoň ta nejdůležitější zopakovat. Vítězný tým zápasu základní části získává tři body, poražený nula bodů. Při remíze v základní hrací době (60 minut) získává každý ze soupeřů jeden bod, následuje prodloužení 5 minut hrané se čtyřmi hráči v poli.

Po vstřelení branky v prodloužení, zápas končí a vítězný tým získává druhý bod. Pokud v prodloužení branka nepadne, rozhodnou o vítězi samostatné nájezdy, které začínají sérií po třech nájezdech a při stále nerozhodnutém stavu pokračují po jednotlivých nájezdech až do rozhodnutí. Vítěz samostatných nájezdů získá druhý bod. V zápasech play-off (play-out) se hraje prodloužení 10 minut, rovněž se čtyřmi hráči v poli.

Upřesnění pravidla „zdržování hry“

Po nedávných výrazných změnách pravidel (hybridní icing, sevření puku, posun modrých čar atd.), nečeká v tomto smyslu hokejové příznivce žádná novinka. Za zmínku snad stojí jen rozhodnutí VV ČSLH o aplikaci pravidla (č.135) o zdržování hry (vystřelení puku mimo hrací plochu).

V Tipsport extralize a zápasech reprezentace bude toto pravidlo uplatňováno ve smyslu pravidel Mezinárodní hokejové federace IIHF. Týká se případu, kdy hráč vystřelí kotouč z vlastního obranného pásma mimo hřiště a ten opustí hrací plochu v prostoru hráčských lavic.

V extralize a v reprezentaci, bude udělení trestu záviset ještě na tom, zda následně kotouč také přeletí ochranné sklo za hráčskými lavicemi. V případě, že nikoli, nebude trest udělen, pokud ano, bude udělen menší trest za zdržování hry.

U všech ostatních soutěží v ČR (vč. 2.ligy) nebude záležet na tom, zda kotouč přeletí i ochranné sklo za střídačkou a pokud puk opustí hřiště v jakémkoli prostoru bez ochranného skla nad hrazením, tedy v prostoru hráčských lavic nebo i mezi nimi, NEBUDE trest udělen.

Složení skupin

Jak jsme již uvedli, obě skupiny mají naprosto rozdílný počet účastníků. Zatímco skupina Východ bude čítat pouze dvanáct mužstev, v západní skupině bude bojovat celkem osmnáct soupeřů. Mezi nimiž jsou i dva „nováčci“ IHC Písek a BK Havlíčkův Brod. Výraz „nováčci“ je záměrně napsán v uvozovkách, neboť oba tyto celky značnou část své dávnější či nedávné historie ve třetí nejvyšší soutěži působili.

Přestože, oba týmy přichází do druhé ligy z opačných pólů, Brodští pádem z vyšší soutěže a Písečtí postupem z nižší, mají hodně společného. Oba tyto celky zažily v nedávných letech rychlé a velké vzestupy vyúsťující do velkých finančních potíží a končící neslavnými pády. Na rozdíl od Písku, který skončil až v krajském přeboru, se podařilo havlíčkobrodským funkcionářům zastavit propad ve 2.lize.

Ve skupině Východ je oficiálně jeden nováček, kterým je HC Kopřivnice, ale prakticky jsou na Moravě tři nové týmy. Jedním takovým bude HC Frýdek Místek, který sice ve druhé lize působí již několik let, ale po celou tu dobu v ní hrál podstatně jinou roli, než jaká jej čeká letos. Z nevýrazného mužstva se po spojení s třineckými Oceláři stal takřka přes noc favorit celé soutěže a nic jiného než postup není připouštěno. Klub navíc bude hrát svá utkání v atraktivním prostředí zbrusu nové hokejové haly.

Dalším nováčkem, ale jen ve skupině Východ je HC Moravské Budějovice 2005, jenž byl administrativním opatřením pro nadcházející sezónu přesunut ze západní do východní divize a Vysočina tak byla rozdělena a ochuzena o atraktivní regionální derby.

Západ: HC Klatovy, HC Vlci Jablonec nad Nisou, HC Draci Bílina, HC Klášterec nad Ohří, HC Řisuty, HC Baník Sokolov, HC Děčín, HC Kobra Praha, TJ SC Kolín, NED Hockey Nymburk, HC Lední Medvědi Pelhřimov, HC Trutnov, KLH Vajgar Jindřichův Hradec, SKLH Žďár nad Sázavou, BK Havlíčkův Brod, HC Tábor, HC Vrchlabí, IHC Písek

Východ: Valašský hokejový klub Vsetín, HC Slezan Opava, HC Moravské Budějovice 2005, HC Kopřivnice, HC RT TORAX Poruba 2011, SHK Hodonín, HC Bobři Valašské Meziříčí, HK Nový Jičín, HC Lvi Břeclav, VSK Technika Brno, HC Frýdek-Místek, K Karviná

Kompletní rozlosování 2.ligy skupiny Západ 2015-16.

Vstupné se nemění

Vedení SKLH zachovalo pro nadcházející sezónu stejné ceny vstupenek, jako v předchozích letech. Jednotné vstupné je tedy za 50,- Kč a děti do 120 cm v doprovodu dospělého mají vstup zdarma. Kromě toho si mohou hokejoví příznivci pořídit zvýhodněné dlouhodobé vstupenky, se kterými vyjde jeden zápas na pouhých 35,- Kč. Více o vstupenkách a permanentkách zde.