V sobotu odstartuje nový rok duel s vedoucím Sokolovem

Zveřejněno 03.01.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou HC Baník Sokolov
24., sobota 4.1.2014 17:30
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Baník Sokolov ZNS - SOK
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Po čtrnáctidenní vánoční a novoroční přestávce se v sobotu opět rozjede třetí nejvyšší hokejová soutěž. Plameny otevřou rok 2014 domácím zápasem proti lídrovi 2.ligy Baníku Sokolov.
Hned na úvod nového roku čeká žďárské Plameny hodně těžká překážka. Na Bouchalky míří nejlepší tým „loňské“ části soutěže. HC Baník Sokolov strávil Vánoce a oslavil příchod nového roku na nejvyšší příčce tabulky. Sobotkovi svěřenci se tak utkávají s aktuálně nejtěžším možným soupeřem a s jedním z favoritů celé soutěže.

Severočeši prochází soutěží ve velkém stylu a od samého začátku ligy se drží na předních příčkách. Jediné krizové období, dá-li se to tak vůbec nazvat, potkalo žlutočerné v polovině října, kdy ztratili tři zápasy v řadě. Prohráli na Kobře a na ledě Řisut a mezi tím jim Plameny uštědřili největší z dosavadních dvou porážek na vlastním ledě, kde jim dokonce nedovolily vstřelit ani jednu branku (0:4).

Od 9.kola však nabrali Sokolovští famózní formu a v následujících čtrnácti kolech se našel jen jediný soupeř, který je dokázal připravit o jakýkoli bod. A tím byl v 18. kole Tábor, jenž v Sokolově zvítězil 2:4.

Naposledy se pokusila připravit Baník o body pražská Kobra, ale rovněž neúspěšně. Severočeši si bez větších potíží s Pražany poradili a v průběhu zápasu si udržovali dvou až tříbrankové vedení, které nakonec figurovalo i v celkovém výsledku 6:3.

Sokolovští hokejisté, mají těm žďárským co vracet. Jak již bylo zmíněno, zatím nejvyšší porážku této sezóny utrpěli právě od SKLH a to ještě před vlastním publikem. V zápase hraném 12.října, měli sice žlutočerní optickou převahu a přestříleli hosty 38:24, avšak naráželi na dobře zformovanou defenzivu a nepřekonatelného Slámu ve žďárské brance. Naopak hráči Plamenů vyráželi do nebezpečných protiútoků a dokázali své šance proměnit.

Trenér Martin Sobotka komentoval průběh zápasu takto: „Možná to vypadalo, že soupeř byl lepší, ale my jsme všechno podřídili taktice, dávat puky rychle z pásma a snažit se o nějaké brejky a to nám vyšlo.“ Jeho tehdejší protějšek Radim Rulík hodnotil utkání takto: „Byla tam naše jednoznačná střelecká převaha, ale bohužel se nám nepodařilo vstřelit branku. Naopak Žďáru se to podařilo a vytěžil ze svých šancí maximum. Ve třetí třetině se to zlomilo druhým gólem.“

Radim Rulík však krátce na to dostal nabídku z extraligového Litvínova, kterou pochopitelně nemohl odmítnout a „Horníků“ se ujal současný kouč Mikuláš Antonik.

Aktuálně ztrácí Plameny ze šesté příčky na vedoucí Sokolov dvanáct bodů a mají zápas k dobru. Zajímavostí je, že Baník nastřílel svým soupeřům dokonce o něco menší počet branek (81) jako jeho nadcházející soupeř (84). Ovšem výraznější rozdíl je již v počtu inkasovaných branek (SOK-44 / ZNS–63), kterých mají Severočeši na svém kontě suverénně nejméně z celé soutěže.

Tyto údaje svědčí o tom, že hlavní příčinou letošních úspěchů Baníku je výborná defenziva a spolehliví brankáři. Na tomto postu má nejvíce odpracováno Vladislav Habal s průměrem 2,01 inkasované branky na zápas. Tento dvaadvacetiletý gólman má letos rovněž odchytané tři zápasy v extralize za Karlovy Vary. Ve dvojici ho doplňuje čerstvě čtyřiadvacetiletý Petr Hruška s průměrem 2,27 branky na zápas.

Mezi obránci vyniká desetibodový Martin Rohan (2+8). Celkově jsou nejproduktivnějšími hráči Sokolova Ladislav Boušek s dvaceti body (10+10) a s osmnácti Václav Dobřemysl (10+8). Deset vstřelených branek má na svém kontě také Dominik Vaněk (10+6).

Dokáží Sobotkovi svěřenci uhájit Bouchalky i proti lídrovi tabulky? Bez bodu zůstali Žďárští na svém stadionu zatím jen v prvním domácím zápase 28. září proti Táboru. Ovšem Sokolovští hráči se z venkovního zápasu vraceli s prázdnou naposledy 16.října ze Slaného (Řísuty) a od té doby nenechali svým hostitelům ani jediný bod.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně:
7.kolo 12.10.2013
HC Baník Sokolov - SKLH Žďár nad Sázavou 0:4 (0:1, 0:0, 0:3)

Poslední zápasy HC Vlci Jablonec nad Nisou:

7.kolo HC Baník Sokolov - SKLH Žďár nad Sázavou 0:4
8.kolo HC Řisuty - HC Baník Sokolov 2:1
9.kolo HC Baník Sokolov - HC Moravské Budějovice 2005 2:1
10.kolo HC Draci Bílina - HC Baník Sokolov 2:5
11.kolo HC Baník Sokolov - NED Hockey Nymburk 6:2
12.kolo HC Lední Medvědi Pelhřimov - HC Baník Sokolov 1:4
13.kolo HC Baník Sokolov - HC Milevsko 2010 3:1
14.kolo HC Stadion Vrchlabí - HC Baník Sokolov 1:3
15.kolo HC Baník Sokolov - HC Děčín 6:2
17.kolo HC Baník Sokolov - SHC Klatovy 5:0
18.kolo HC Baník Sokolov - HC Tábor 2:4
19.kolo KLH Vajgar Jindřichův Hradec - HC Baník Sokolov 3:6
20.kolo HC Baník Sokolov - HC Vlci Jablonec nad Nisou 6:4
21.kolo HC Baník Sokolov - SC Kolín 2:0

Kompletní program 24.kola:

sobota 4.1.2014
HC Milevsko 2010 - HC Děčín 17:00
NED Hockey Nymburk - SHC Klatovy 17:00
HC Řisuty - HC Vlci Jablonec nad Nisou 17:00
SC Kolín - HC Stadion Vrchlabí 17:07
HC Draci Bílina - HC Tábor 17:30
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Baník Sokolov 17:30
HC Moravské Budějovice 2005 - KLH Vajgar Jindřichův Hradec 18:00
HC Kobra Praha - HC Klášterec nad Ohří 18:00

První zápas žďárských Plamnenů v roce 2014 začíná v sobotu 4.ledna v 17:30 na zimním stadionu na Bouchalkách. Pokud se nebudete moci zúčastnit tohoto klání osobně, bude pro vás tradičně připraven onlajn přenos.

Klubové suvenýry

Pro letošní sezónu jsme pro fanoušky žďárských Plamenů připravili několik nových klubových suvenýrů. Jsou to především repliky nových sad dresů v obou barevných variantách ať již hotových se jmény a čísly hráčů nebo na objednávku s možností uvedení čísla a jména dle vlastního přání. Další novinkou jsou minidresy, také v bílém i červeném provedení. Dále jsou k dispozici klubové šnůrky na krk, kšiltovky, týmové plakáty, trička s motivem „Hořím hokejem“ nebo s logem klubu, plameným „Ž“. Nově také nabízíme nášivku „Ž“. Veškeré zboží můžete zakoupit, případně objednat během domácích zápasů „A“ mužstva v prodejním stánku u vchodu do haly.