Momenty play-off: čtvrtfinále

Zveřejněno 10.03.2013 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Vyřazovací boje často rozhodují různé maličkosti, detaily i zásadní kroky. Někdy to jsou jednotlivci, někdy naopak týmový duch, kdo rozhoduje o úspěchu. Zaměřili jsme se na několik detailů či momentů, které přispěly k postupu Plamenů mezi čtyři nejlepší celky druholigové centrální divize a které divákům určitě utkvěly v paměti.

Foto: Tomáš Marek

Tým

Kolem kapitána Jiřího Plachého se semkla skvělá parta, která se nebojí jít i do takových věcí, jako jsou vyholené a obarvené hlavy. Tuto proceduru podstoupili téměř všichni až na výjimky, kterým v tom bránilo jejich pracovní postavení nebo jednoduše jejich vlasů prostá hlava. Ale to není vše, kabinu žďárských plamenů zdobí množství motivačních nápisů, které každého hráče v každém okamžiku hecují k maximálnímu výkonu. Vedle dveří z kabiny pak visí fotka nejvěrnějšího fanouška pana doktora Švomy, který se bohužel této radosti nedočkal, ale všichni věří, že své Plameny odněkud shora sleduje a raduje se. V kabině také nechybí pověstná forma a klika, což jsou ingredience, bez kterých se v play-off žádný tým neobejde.

Zahájení

Poprvé v historii proběhlo na žďárských Bouchalkách slavnostní zahájení play-off, které přilákalo na tribuny přes 1300 lidí. Vedení SKLH ukázalo, že i ve skromných podmínkách se dá připravit působivý program, který dodal vyřazovacím bojů zvláštní punc a náladu. Když hráči nastoupili na led, byli dojatí úchvatnou atmosférou a kapitán Jiří Plachý to popsal takto: „I my starší hráči jsme z toho byli překvapení a ten nástup… co k tomu říct… Pohladilo to na srdíčku, ale na druhou stranu to vneslo i trochu nervozity, ale bylo to parádní, lidi byli skvělí a moc jsme si to užívali.“

První „nula“

Co se nepodařilo ani jednomu z gólmanů za celou sezónu, přišlo hned v prvním zápase a Jiří Sláma si připsal svůj první letošní shootout. A nebylo to rozhodně snadné, Spartakovská ofenziva je vyhlášená a každý útok byl nebezpečný. Celkem si „Sali“ v tomto zápase poradil se všemi třiadvaceti střelami, které na něj pelhřimovští snajpři vyslali a stal se jedním z hlavních strůjců nejen prvního vítězství, ale úspěchu v celé čtvrtfinálové sérii.

Plachý vs. Plachý

Největší hvězdy obou týmů a lídři kanadského bodování svých celků shodného příjmení. Vděčné téma médií před začátkem série. Oba soupeři si vzájemně maximálně pokryly oba nebezpečné soky a po prvních dvou duelech svítila na jejich bodových kontech nula. Zde se však ukázala výhoda Žďáru, který disponuje třemi silnými a vyrovnanými útoky, které dokázaly dobře bráněného kapitána nahradit. Až ve třetím vzájemném zápase se jméno Plachý, objevilo v brankových statistikách. A byť to bylo na obou stranách, tak spokojenější byl pochopitelně žďárský Jiří a to hlavně kvůli výhře svého týmu a postupu do semifinále, ke kterému přispěl dvěma góly a jednou asistencí, zatímco jeho pelhřimovský jmenovec Tomáš si připsal pouze jednu nahrávku.

Vyrovnávací comeback Jirky Dítěte

O síle kádru Plamenů svědčí i to, že v prvních dvou zápasech se do sestavy nevešel takový hráč, jako je Jiří Dítě, který jako jediný odehrál v sezóně všechna utkání základní části. Trenér Sobotka ukázal, že nemá problém nechat tzv. „sedět“ kohokoli, kdo zrovna třeba nezapadá přesně do jeho potřeb nebo z jakýchkoli jiných důvodů. Ale zároveň ve chvíli, kdy potřeboval změnit hru a otočit nepříznivý vývoj, putovala „pod deku“ jedna z největších letošních posil Ondřej Březina, který v prvních dvou čtvrtfinálových duelech nasbíral pět bodů za tři góly a dvě nahrávky. Nesmírně důležité však je, že takto postižení hráči se přes pochopitelné osobní zklamání dokážou povznést a upřednostnit tým před sebou samým. Místo uražení jsou připraveni kdykoli naskočit a bojovat za Plameny. To předvedl právě Jiří Dítě, který nastoupil do závěrečné třetiny za nepříznivé situace. Jeho obrovská snaha a bojovnost však byla nepřehlédnutelná a vyústila ve vyrovnání a nechybělo mnoho i k další brance.

Obr Petr Štěpánek

Žďárský odchovanec, který již druhou sezónu působí u havlíčkobrodských Rebelů se na play-off vrátil do svého mateřského klubu. Hned v prvním utkání na něm bylo vidět, jak moc se na tyhle zápasy těšil. V Brodě nedostával příliš prostoru a teď si to obrovsky užívá. Se svojí nepřehlédnutelnou postavou, obrovskou sílou i vytříbenou technikou dostává soupeře pod obrovský tlak a rozhodně je velmi platnou posilou. Hned v prvním zápase si připsal dva body a po třech zápasech se stal Petr Štěpánek lídrem kanadského bodování play-off naší skupiny.

Jíchův postupový gól

Martin Jícha letos rozhodně nezahálel, když pendloval mezi svým mateřským Žďárem, jihlavskou juniorkou i „áčkem“ Dukly. A zdá se, že mu pořádná zápasová porce prospěla. Nejmladší člen Sobotkova výběru rozhodl třetí čtvrtfinálové utkání vítězným gólem a poslal Plameny do semifinále. Slavkovický pitbul, jak mu pro jeho bojovnost a houževnatost mnozí říkají, si tento slavný gól vybojoval, když dokázal získat na modré vyhozený puk a pak přesně trefil odkrytou část branky a přivedl Bouchalky do neskutečného transu.

Nahrávač Kaňka

Že Michal Kaňka pravidelně sbírá kanadské body, jsme si během sezóny zvykli a tak nikoho příliš nepřekvapuje, že mu se sedmi body patří po třech zápasech druhá příčka bodování play-off. Co je ale neobvyklé je to, že mezi těmi sedmi body není ani jeden za branku. Celkem sedmkrát nabídl svému spoluhráči gólovou trefu. A že skutečně chce jen nahrávat, jednoznačně ilustroval i v závěru středečního utkání, kdy tvrdošíjně odmítl poslat kotouč do prázdné pelhřimovské branky a přenechal jej Ondřeji Ježkovi.

Turboježek

Jeden z fanoušků na diskusním fóru nazval levé křídlo elitní žďárské formace Ondřeje Ježka Turboježkem. A toto pojmenování je skutečně trefné. Kdyby v hokeji měřili počet naježděných kilometrů a rychlost pohybu, jako ve fotbale, předčil by žďárský Turboježek většinu hráčů i ve vyšších soutěžích. Jeho fyzický fond je obdivuhodný.

Diváci

Přes dva a půl tisíce diváků navštívilo ve dvou domácích čtvrtfinálových zápasech žďárské Bouchalky a vytvořilo naprosto úžasnou atmosféru. Elektrizující náboj vyvrcholil ve třetím zápase, v jehož závěru se roztleskal celý stadion a „standing ovation“ doprovázený skandováním vyvolával mrazení. Hráči diváckou podporu cítí a žene je k úspěchům. Fanoušci jsou Plamenům bez přehánění šestým hráčem na hřišti.