Zkrotlý Dítě: Je to asi věkem

Zveřejněno 14.12.2012 | Jiří Bárta 5+2 dny
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Už ne zlobivé dítě, ale kanonýr Dítě. Produktivní útočník ze sebe strhává nálepku problémového hráče. Rozhovor s Jiřím Dítětem přinesl týdeník 5+2 dny ve čtvrtek a připraven byl před středečním zápasem v Břeclavi. Nyní je díky souhlasu redakce k dispozici také našim čtenářům.

Foto: Jiří Bárta (5+2 dny)

Právě on může být symbolem letošní proměny žďárských Plamenů. Útočník Jiří Dítě přestal diskutovat s rozhodčími a oplácet fauly a místo rekordů v počtu trestných minut teď útočí na čelo klubového bodování a prožívá svoji nejlepší sezonu ve druhé hokejové lize. „Asi jsem se uklidnil věkem,“ říká.

Co je letos jinak, že se Plamenům tak daří?
Je to o tom, že nám to tam letos padá. Hrajeme o něco lépe než v minulých sezonách, ale ani tehdy jsme nehráli špatně, jen jsme nedávali góly. Letos není zátěž rozložená na jednoho, dva hráče, prosazují se všechny tři lajny. Vítězíme i po změnách. Bylo období, kdy se sestava kvůli absencím často točila, trenér to přeházel, ale stejně jsme vyhráli. Dokáže hrát každý s každým. I když nám to třeba zrovna nelepí, jsme schopní dát tři góly za zápas.

Suverénní Hodonín je někde jinde, ale věříte si na souboj s Technikou o druhé místo?
Myslím si, že do toho vpluje ještě Kolín, parádní výkony teď předvádí i Pelhřimov. Určitě to nebude jen náš souboj s Technikou a Nymburkem.

Po dvaceti zápasech (před středečním duelem v Břeclavi) máte na kontě už deset gólů a bojujete o titul klubového kanonýra s Plachým a Březinou.
Není to žádná soutěž o krále střelců. Musíme dávat góly všichni. Od toho se odvíjí postavení v tabulce i naše statistiky. Kdyby jeden z nás měl dvacet gólů a x hráčů po třech, neměli bychom tolik bodů. Proto nejsme na sedmém místě, ale okolo třetího místa.

Ale nemůžete popřít, že se vám osobně letos hodně daří, v půlce sezony máte skoro tolik bodů jako dříve na jejím konci.
Daří se mi, to ano. Není to o nějakém „osobáku“, samozřejmě jsem rád, že mi to do branky padá.

Jiří Dítě
#53 útočník, 28let, 176cm / 75kg
Máte pověst problematického hráče, který se nechá vyprovokovat a oplácí. Ale letos máte jen pár dvouminutových trestů.
Asi jsem se letos uklidnil.

Čím to je? Trenérem Martinem Sobotkou, věkem…?
Asi věkem. (smích)

Takže osmadvacet let je hranice, kdy se Dítě uklidnil a dozrál?
Asi to tak bude.

Přesto jste se ve vítězném derby proti Chotěboři (6:3) nevyhýbal strkanicím.
Jednou šel Filous (Petr Fila) úplně nesmyslně našemu hráči do hlavy. Nevím, proč rozhodčí dal jen dvě minuty s desítkou. Za takové zákroky má jít hráč okamžitě ven. A na konci už to bylo jen takové pošťuchování za bránou.

Nedávno jste si v dobrém rozmaru stěžoval, že vám obránce Doležal dává příliš dlouhé přihrávky, protože si ještě nezvykl, že si zkracujete hokejky. Jak to tedy je?
Je to pravda, pořád si je zkracuji, určitě o takových deset centimetrů. Dávám góly, tak budu říkat, že to je tím. (usmívá se) Až přestanu dávat, asi je nechám delší.

Před vánoční pauzou vás čekají ještě dva zápasy. Jste rád, že mezi svátky nemusíte díky předehrávce led brněnské Techniky?
Technika to navrhla, my jsme to rádi přijali, protože bylo dost volných středečních termínů. Takhle to je lepší, budeme mít klid. Navíc jsme zápas zvládli, takže si můžeme už teď říct, že o Vánocích máme splněno.