Bouchalky opět zažijí derby s pikantní příchutí! Přijíždí chotěbořští Lvi

Zveřejněno 08.12.2012 | jk, mk
SKLH Žďár nad Sázavou HC Lvi Chotěboř
20., neděle 9.12.2012 17:30
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Lvi Chotěboř ZNS - CHT
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Na bronzovou adventní neděli se domácím příznivcům konečně představí opět Plameny na vlastním ledě. Ty pohostí doposud tápající celek Chotěboře, který si však připsal cenné body ve středečním „lvím“ derby na úkor Břeclavi. Na tento úspěch budou chtít Slavíkovi svěřenci určitě navázat i nedělním klání proti žďárskému rivalovi. Ale také domácí po dvou prohrách zabrali a v těžkém zápase v Nymburku uhájili bronzovou příčku.
Chotěboř načala letošní soutěž domácím soubojem s konkurenčními šelmami z Břeclavi, který však prohrála (2:6). Hned vzápětí je čekalo pikantní derby na řece Sázavě. Žďár svůj vstupní zápas také nezvládl, a proto oba soupeři toužili po prvních bodech. Nakonec Lvi svého velkého rivala potrápili až do nájezdů, které rozhodl až obránce Plamenů Libor Střecha (4:3sn).

Lvi posíleni tímto úspěchem nasbírali do první čtvrtiny deset bodů a drželi se na pomezí postupu do závěrečných vyřazovacích bojů. Ovšem potom potkal tým z havlíčkobrodského okresu pád až na samé dno tabulky. Ve druhé čtvrtině sezóny totiž při skóre 21:70, nedokázal získat ani jediný bod!

Tuto skutečnost „nepřežil“ trenér Martin Kubát, který byl odvolán po minulém zápase proti Žďáru. Právě v jedenáctém kole již rozjetý Žďár porazil Chotěboř v jejím teritoriu 2:8 a načal tak další propad hokejového klubu z úpatí Železných hor. Na uvolněný trenérský post byl ze Žďáru povolán Milan Slavík, který dříve vedl juniory Plamenů. Ale ani on nezabránil dalším prohrám a debaklům svého mužstva.

Na další body museli v Chotěboři čekat až do 19.kola! Což představuje deset zápasů a jeden a půl měsíce čekání na druholigové body! S touto nelichotivou bilancí koresponduje také velké množství inkasovaných branek. V devatenácti duelech jim soupeři nasázeli neuvěřitelných 125 gólů, což je více jak 6 inkasovaných branek na zápas! Suverénně tak dominuje v této statistice nejen centrální divizi, ale celé druhé lize.

Rivalita mezi žďárským a chotěbořským klubem, především pak jeho fanoušky, je vyhlášená. A proto také hráčské výměny, jsou hodně vnímány. Mezi „ex“ hráče Plamenů, kteří působí v kádru Lvů, patří Aleš Koželuh (2+10), Roman Sobotka (0+3), Pavel Havelka (0+2), Vít Heřmanský (0+0) a Jan Fibikar (1+0).

Další Žďáráky pak najdeme v realizačním týmu a ve vedení klubu. Kromě již zmíněného kouče Milana Slavíka je to bývalý obránce a nyní sportovní manažer Vladimír Halamka ml. a v nejužším vedení působí také žďárský rozhodčí Jaromír Vampola.

Z uvedených hráčů se nejlépe daří Aleši Koželuhovi, který hraje na tamní poměry ve stabilní formě a společně s Pavlem Blažkem (12+6) a s talentovaným pardubickým mladíkem Jiřím Půhoným, který si ve třinácti odehraných zápasech připsal už osmnáct kanadských bodů (10+8), udržují svůj tým v relativním kontaktu se zbytkem tabulky. Jejich výkony zajišťují pády a vzestupy Chotěboře, protože zařídili více jak polovinu střeleckých úspěchů svého celku (59).

Na brankové čáře dostává nejvíce času Jiří Zvolánek, který však za chotěbořskou obranou nedokáže výrazně pomoci. Jeho statistiky se drží v horším průměru druhé ligy 86,76% úspěšnosti zásahů a 6,36 inkasovaných branek na utkání. V pěti utkáních jej nahradil Lukáš Dusík, který má střídavý start z prvoligové Třebíče. Ovšem v minulém zápase patřil ke strůjcům chotěbořského úspěchu čtyřiadvacetiletý brankář Tomáš Fikrt, jenž přišel ze severočeské Bíliny.

Podle papírových předpokladů umocněných domácím prostředím není o favoritovi zápasu žádných pochyb. Každé utkání však začíná za stavu 0:0 a říká se, že derby favorita nemá. Navíc žďárské hokejisty (i fanoušky) určitě stále straší loňské tři prohry a letošní trápení v prvním vzájemném měření sil.

Rovněž úspěch Lvů v minulém kole může naznačovat určitý výkonnostní vzestup. Chotěbořští se obvykle dokážou na derby se Žďárem dokonale připravit a tak se rozhodně nedá říci, že o vítězi je předem téměř rozhodnuto. Plameny určitě nečeká lehký zápas.

Pojďme společně podpořit Sobotkovu družinu do těžkého vysočinského derby! V nedělní pozdní odpoledne vzplane oheň na zimním stadionu na Bouchalkách, kde se uskuteční prestižní střetnutí mezi domácími Plameny a divokými Lvy z Chotěboře.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně:
2. kolo, 19.9.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Lvi Chotěboř 4:3sn (2:3, 1:0, 0:0 - 1:0)

11. kolo 4.11.2012
HC Lvi Chotěboř - SKLH Žďár nad Sázavou 2:8 (0:3, 1:3, 1:2)

Kompletní program 20.kola:
Sobota 8.12.2012
VSK Technika Brno - SHK Hodonín 17:00
KLH Vajgra Jindřichův Hradec - HC Lvi Břeclav 18:00
Neděle 9.12.2012
TJ SC Kolín - NED Hockey Nymburk 17:00
HC Moravské Budějovice 2005 - Spartak Pelhřimov 17:00
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Chotěboř 17:30

Poslední výsledky HC Chotěboř
12. kolo Kolín – Chotěboř 9:3
13. kolo Chotěboř – Technika Brno 2:13
14. kolo Moravské Budějovice – Chotěboř 9:3
15. kolo Chotěboř – Pelhřimov 3:4
16. kolo Hodonín – Chotěboř 9:3
17. kolo Chotěboř – Nymburk 2:6
18. kolo Jindřichův Hradec – Chotěboř 7:2
19. kolo Chotěboř – Břeclav 4:3

Napínavé představení můžete sledovat na tribuně zimního stadionu na Bouchalkách ve Žďáře na Sázavou v neděli 9. prosince. Hokejová podívána bude zahájena v 17:30. Jestliže se nebudete moci zúčastnit této prestižní sportovní události, bude pro Vás připraven onlajn přenos přímo z místa dění.