Derby Vysočiny: Premiéra Plamenů v Moravských Budějovicích

Zveřejněno 24.11.2012 | jk, mk
HC Moravské Budějovice 2019 SKLH Žďár nad Sázavou
16., neděle 25.11.2012 17:00
HC Moravské Budějovice 2019 - SKLH Žďár nad Sázavou MBU - ZNS
M O R A V S K É   B U D Ě J O V I C E – Posledním hracím víkendem v měsíci listopadu pokračuje centrální divize šestnáctým kolem. Ve kterém spolu změří síly druhý Žďár s Moravskými Budějovicemi, které uzavírají s devatenácti body elitní osmičku. Domácí nováček druhé ligy se tak drží v postupových vodách, které si bude chtít potvrdit na úkor euforických Plamenů. Ty mají za sebou fantastickou sérii šesti výher ze sedmi posledních zápasů.
Moravské Budějovice si ve své první sezoně v centrální divizi nevedou vůbec špatně. Když vyhrály v úvodních dvou zápasech, dokonce se chvíli hřály na výsluní samotného čela tabulky. Premiérou v nejvyšší amatérské soutěži byla domácí utkání s Jindřichovým Hradcem (5:1) a Pelhřimovem (2:1), které Žihadla velice dobře zvládla.

Ve třetím kole bojovala o udržení prvního místa s Drtiči, kteří je ovšem přes houževnatý odpor porazili (6:4) a sesadili s trůnu. V tomto památném zápase, po kterém se i samotní vítězové o svém soupeři vyjadřovali s patřičným respektem, si připsal útočník Bula dvě branky a Barták dvě asistence. Ve čtvrtém kole nováčka druhé ligy střed čekal Nymburk, který je však senzačně zaskočil a sebral jim všechny tři body (2:3) z domácího prostředí.

Po tomto šoku si spravili chuť v Chotěboři, kterou rozstříleli deseti zásahy (3:10). A těšili se na duel s Břeclaví. Ta ale pro „nováčkovské“ nadšení neměla pochopení a vyloupila úl v Moravských Budějovicích (2:5). Proto si chtěla Žihadla opět polepšit na Vysočině. Kde je v sedmém kole přivítaly žďárské Plameny.

Ty jim nedaly šanci a po dvou třetinách byli hosté zralí na ručník, když vstupovali do třetího dějství za stavu 6:0, kterou se jim sice podařilo trochu zdramatizovat, ale pouze upravili výsledek na konečných 6:3. Domácí trenér Martin Sobotka hodnotil odehrané utkání jako povedené, ovšem došlo k podcenění soupeře, který se nadechl ke stíhací jízdě, pro kterou však neměl dostatek času. Naproti tomu kouč na druhé straně Rudolf Cakl, žehral především na nepovedenou první třetinu a na špatnou produktivitu svých svěřenců.

Tím se propad Moravských Budějovic alespoň na chvíli zastavil a po vynikajícím výkonu si spravili chuť svém ledě proti Kolínu, který odjel bez bodu (4:1). Po tomto představení se muselo domácí obecenstvo se svým celkem rozloučit, protože další tři duely hrála Žihadla na kluzištích soupeřů. Nejprve na ledovém stánku favorizované Techniky Brno (3:1), se kterou sehrála poslední střetnutí v první čtvrtině soutěže a byla jí vyrovnaným soupeřem.

Druhou část načaly v jihočeském Jindřichově Hradci, který se už těšil na odvetu za zahajovací zápas. Ovšem místí Vajgar na Moravské Budějovice opět neměl (4:5). Třetím zápasem venku bylo derby a z východní části Vysočiny cestovali hráči na západní okraj do Pelhřimova, který značně potrápili a přivezli si bod (3:2prodl.). Druhý víkend v listopadu mohli fanoušci Žihadel sledovat svůj tým v duelu s Hodonínem. Ale toto střetnutí s lídrem tabulky jim hodně zhořklo, když domácí nedali ani branku a ostudně prohráli 0:11. Po tomto otřesu následovala prohra v Nymburku (5:3) a další posun tabulkou směrem dolů.

Minulou středu se konečně Budějovičtí dočkali po třízápasovém půstu plných tří bodů, když v napínavém souboji porazili poslední Chotěboř (5:3). Ale o víkendu již nestačili na další Lvy tentokrát z Břeclavi (5:1), což je stálo propad až na současnou osmou příčku tabulky, která však stále slibuje závěrečné vyřazovací boje.

Žihadla podobně jako Žďár spoléhají na týmové pojetí a v jejich týmu žádný hráč výrazně nevyčnívá nad ostatní. Přesto mají i Moravské Budějovice své opory a tahouny. Jiří Peroutka (1+4), Petr Novák (1+4) a Jiří Prkna (0+4) patří k základním defenzivním stavebním kamenům sestavy Rudolfa Cakla.

V ofenzívě se prosazují především Lukáš Sobotka (3+5) a Roman Barták (2+6) a nejvýraznější postavou týmu žlutočerných je extřbíčský Petr Zahradník (7+6). Na brankové čáře se často střídali dva Romanové Boška s Kousalem. Kousal však byl před nedávnem z týmu „odejit“ a vedení klubu angažovalo mladého (20) Jiřího Šťastného z Jihlavy, jenž nastoupil zatím k jednomu zápasu proti Chotěboři a pomohl domácím k jejich výhře.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně: 7. kolo, 14.10.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Moravské Budějovice 2005 6:3 (4:0, 2:0, 0:3)

Kompletní program 16.kola: Sobota 24.11.2012
VSK Technika Brno – TJ SC Kolín 17:00
SHK Hodonín – HC Chotěboř 17:00
KLH Vajgar Jindřichův Hradec – NED Hockey Nymburk 18:00
Spartak Pelhřimov – HC Lvi Břeclav 18:00
Neděle 25.11.2012
HC Moravské Budějovice 2005 – SKLH Žďár nad Sázavou 17:00

Poslední výsledky HC Moravské Budějovice 2005: 10. kolo Jindřichův Hradec – Moravské Budějovice 4:5
11. kolo Pelhřimov – Moravské Budějovice 3:2p
12. kolo Moravské Budějovice – Hodonín 0:11
13. kolo Nymburk – Moravské Budějovice 5:3
14. kolo Moravské Budějovice – Chotěboř 5:3
15. kolo Břeclav – Moravské Budějovice 5:1

Na tento historicky první zápas Žďáru na moravskobudějovickém stadionu pořádá Fanklub SKLH zájezd. Na případná volná místa se můžete informovat na tel: 734 276 430. Utkání vypukne v útrobách zimního stadionu v Komenského sadech v Moravských Budějovicích v neděli 25. listopadu v 17:00. Pokud se nebudete moci účastnit derby osobně, bude pro Vás připraven onlajn přenos přímo z místa dění.