Další parádní představení! Žďár se posouvá na druhé místo

Zveřejněno 18.11.2012 | jk, mk
SKLH Žďár nad Sázavou Technika Brno
15., neděle 18.11.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Technika Brno ZNS - TEC
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Šír, Pleva, Smejkal, Kolda, Doležal, Staněk - Kunstmüller, Březina, Dítě - Kočan, Kotlík, Man - Vítek, Hron, Plachý (C)
Technika Brno: Chvátal (46.Novák) - Habrovec (C), Zapletal, Strýček, Klimeš, Valeš, Žalud - Mráz, Sedláček, Rajnoha, Brzobohatý, Benýšek, Odehnal, Šedý, Bělohlávek, Látal, Česnek
Branky a nahrávky: 12. Kotlík (Man), 14. Kunstmüller (Dítě), 36. Dítě (Doležal), 46. Dítě (Březina), 59. Vítek (Plachý, Hron) - 41. Sedláček (Rajnoha, Mráz)
Rozhodčí: Kareš - Klouda, Křivohlavý Vyloučení: 3+TS:2 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 696
Střely na branku: 27:36 (10:9, 8:16, 9:11)
Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1
Hráč zápasu: Petr Opršal (ZNS), Pavel Valeš (TEB)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Téměř sedm stovek diváků dnes dalo přednost žďárským Plamenům před dramatickým finále Davis Cupu. A určitě nelitovali, protože na Bouchalkách byla k vidění další nádherná hokejová podívaná v podání Plachého party, která přehrála v přímém souboji o druhé místo silnou brněnskou Techniku. Domácí udělali důležitý krok k dnešnímu úspěchu již v první třetině, kterou vyhráli 2:0 a ve druhé mocně vzdorovali tlaku soupeře a dokázali svůj náskok ještě navýšit. Po úvodní brance hostů na začátku třetí třetiny sice Brněnští znovu ožili, ale tým Martina Sobotky si nenechal vítězství uniknout a dalšími dvěma brankami potvrdil zisk tří bodů, které posouvají žďárský SKLH na druhou příčku tabulky.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Kouč domácích Martin Sobotka, se musel dnes obejít bez svých dvou elitních útočníků Michala Kaňky a Ondřeje Ježka, kteří se z osobních důvodů omluvili. Navíc Jihlava neuvolnila ani obránce Martina Jíchu a chyběl i zraněný Libor Střecha.

Hned v úvodu utkání se dostal do slibné šance hostující Karel Benýšek, ale střelu od modré za Opršala neumístil. Po úvodním tlaku Jihomoravanů, začali od 4. minuty diktovat tempo zápasu domácí. Zahájil to pohlednou akcí Ondřej Březina. Ten se ocitl úplně sám před Chvátalem, ovšem hostující brankář předvedl bleskový zákrok. Plameny pomalu přebíraly otěže utkání a zatlačovali hosty stále blíže k jejich brance.

Při vyloučení hostujícího kapitána Habrovce v 11. minutě si vynutili drtivý tlak, ze něhož vzešla také první branka. Skóre otevřel Dan Kotlík, který nejprve zavezl kotouč do třetiny a následně dostal přesnou přihrávku od mantinelu s podpisem Jiří Man a chladnokrevně zakončil nad Chvátalovu vyrážečku – 1:0. Tím však nápor domácího celku nepolevil.

O necelé dvě minuty později se příznivci Plamenů opět mohli radovat. Důrazem před brankou se prosadil Luboš Kunstmüller. Žďárský útočník dorazil střelu Jiřího Dítěte za záda hostujícího brankáře, který se mohl jen bezmocně dívat, jak puk přechází brankovou čáru – 2:0. Následovaly další gólové příležitosti Plamenů, hlavně Jiří Plachý mohl navýšit náskok, proto byli Technici rádi, že tato pro ně nepříznivá třetina skončila.

Hned v úvodu druhé části se opět prezentoval povedenou ránou domácí Ondřej Březina, ale Chvátal jeho pokus zneškodnil. Ovšem další šance Plamenů na sebe nenechala dlouho čekat a hostující gólman měl plné ruce práce s ránou Jiřího Mana. Poté však přišly chvíle hostů.

Nejprve se do velké šance dostali Žálud a Odehnal a následně pálil z kruhu Benýšek, ale Opršala ani jeden z nich nepřekonal. O chvíli později se o velkou šanci svého týmu postarala opora Vysokoškoláků Kamil Rajnoha. Při jeho samostatném úniku, musel zatáhnout za ruční brzdu Kolda a za sekání nařídil hlavní arbitr trestné střílení.

Petr Opršal si na jeho nájezd hodně věřil a když se útočník Jihomoravanů blížil, několikrát provokativně zaklepal hokejkou na led na znamení „tak pojď“ a zafungovalo to. Kamil Rajnoha, jeden z nejlepších ofenzivních hráčů druhé ligy, svoje trestné střílení neproměnil.

Pak však přišly další krušné momenty pro domácí obranu, která musela odrážet jeden útok za druhým. Především Rajnoha v 31. minutě mohl snížit. Ale skvělý Opršal jakoby věděl už předem, kam tento vynikající útočník zakončuje a nedal mu šanci, stejně jako žádnému z jeho spoluhráčů. Po tomto tlaku se opět osmělili domácí.

Tomáš Doležal na červené čáře vyzobnul puk pronikajícímu útočníkovi v bílém a v přečíslení naservíroval kotouč, kterého se chopil Jiří Dítě, jehož střelu Chvátal dokázal sice vyrazit, ale pouze nad sebe, takže černá guma zapadla za jeho záda do branky – 3:0. Do konce třetí části již domácí kontrolovali hru a drželi si příjemný tříbrankový náskok.

Zřejmě po hodně veliké bouři o druhé přestávce se hosté vzchopili a od zahajovacího buly závěrečné třetiny vytvořili obrovský tlak, na jehož konci byla již po čtyřiadvaceti sekundách branka Jiřího Sedláčka – 3:1. Hosté vycítili šanci a sevřeli Žďár v drtivém náporu. Několik minut prakticky nepustili soupeře na svoji polovinu a Petr Opršal musel tahat horké kaštany z ohně. Domácí však nápor svého protivníka ustáli a ve 46. minutě definitivně zlomil odpor Techniků opět Jiří Dítě, který po nahrávce Ondřeje Březiny bekhendem umístil kotouč do pravého horního rohu Chvátalovy branky – 4:1.

Ten se nechal po tomto gólu vystřídat. Od 46. minuty nastoupil do branky Techniky Josef Novák a také si pořádně zachytal. Plameny ho nijak nešetřily, ovšem Březina puk ve velké šanci netrefil a nebezpečnou střelu Mana si Novák ohlídal. Minutu před koncem přidala exklusivní třešničku na velmi chutný dort Hronova formace.

Na útočné modré čáře zachytil rozehrávku hostů David Vítek, vyměnil si kotouč s Josefem Hronem a Jiřím Plachý, který mu jej vrátil do ideální pozice u levé tyče, odkud jen zasunul do odkryté Novákovy klece a dal tak výsledku konečnou podobu 5:1.

Nejlepšími hráči utkání byli vyhlášeni Pavel Valeš na straně hostů a za domácí Petr Opršal.

Výhrou v dnešním důležitém zápase se Sobotkův tým posunul na druhou příčku tabulky a o její udržení pojede za týden bojovat na jihovýchod Vysočiny do Moravských Budějovic. Dnešní výhra byla důležitá i toho pohledu, že po prohraném zápase se tým Plamenů opět dokázal semknout a nabudit k fantastickému výkonu a zatím letos neokusil hořkost porážky dvakrát za sebou.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Do zápasu jsme vstoupili s vědomím, že hrajeme proti velice silnému soupeři. Věděli jsme ale take, že hrajeme o druhé místo, což nás hodně nabudilo. Na klukách bylo vidět už před zápasem, že hodně chtěli. Bylo to vidět i v té první třetině, kdy jsme hráli dobrý hokej a myslím, že jsme byli opravdu lepší. Líp jsme kombinovali, vytvořili jsme si šance a díky tomu jsme se ujali vedení 2:0. Trochu nás pak zradila druhá třetina, kdy jsme možná pod dojmem vedení malinko polevili a Technika začala hrát daleko líp. Soupeř nás začal napadat, začal víc bruslit a dostávali jsme se do problemů. Kdyby se Technika dotáhla na rozdíl jedné branky nebo vyrovnala, tak asi bylo zle. Díky Petrovi Opršalovi jsme ale i tak druhou třetinu vyhráli 1:0, což byl pro nás malý zázrak. V kabině jsme pak mluvili o tom, že soupeř hraje výborně kolem brány a hned za půl minuty jsme přesně z toho dostali gól. To je nabudilo a hodně nás tlačili. Naši kluci ale začali zase bojovat, neznervóznilo je to, nenechali se rozhodit a dali jsme další dva góly. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli a jsme druzí, za což jsme strašně rádi. Musím poděkovat jak hráčům, tak gólmanovi, prostě celému mančaftu za obrovskou bojovnost, kterou dnes zase předvedli. “

Roman Kaňkovský (trenér VSK Technika Brno):

Roman Kaňkovský
„Odehráli jsme dnes velice špatně první třetinu, která ovlivnila celé utkání a i když jsme se pak zlepšili, tak to na dobrou obranu Žďáru nestačilo.“

Foto: Brněnský deník

Fotogalerie