Sousedská se v Chotěboři tančila podle žďárských not

Zveřejněno 04.11.2012 | mk
Chotěboř SKLH Žďár nad Sázavou
11., neděle 4.11.2012
Chotěboř - SKLH Žďár nad Sázavou CHT - ZNS
Chotěboř: Dusík - Procházka, Koželuh, Heřmanský, Fibikar, Bělohlávek, Sobotka, Šíma - Půhoný, Stoklasa, Hemský, Blažek, Dolinský, Havelka, Kesner, Hospodka, Kapec, Paták
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Kolda, Šír, Smejkal, Pleva, Staněk, Střecha - Vítek, Kaňka, Plachý - Kunstmüller, Březina, Dítě - Hron, Kotlík, Man, Kočan,
Branky a nahrávky: 17. Půhoný, 54. Blažek (Půhoný) - 2. Plachý (Kaňka), 11. Březina (Kunstmüller, Střecha), 13. Vítek (Kaňka, Staněk), 30. Březina (Střecha), 31. Kaňka (Plachý), 38. Kunstmüller (Březina, Dítě), 45. Plachý (Kaňka, Vítek), 48. Kaňka (Šír, Pleva)
Rozhodčí: .Stolín - Šmika, Bosák Vyloučení: 5:6 navíc Hemský (CHT) 2x10 min.OT Využití: 0:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 450
Střely na branku: 31:43 (8:13, 10:19, 13:11)
Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:8, 2:8
C H O T Ě B O Ř – Po loňských zkušenostech vzhlíželi mnozí fanoušci žďárských Plamenů k dnešnímu derby proti chotěbořským Lvům s určitými obavami. Přesto jich přicestovalo do nedaleké Chotěboře značné množství a vytvořili svému týmu takřka domácí prostředí a dočkali se sladké odměny. Hokejisté Žďáru však hned od úvodu utkání začali veškeré obavy rozptylovat a brankové konto soupeře postupně zatěžovali až do vysokého vítězství 2:8. Parádní večer si užil Michal Kaňka, který si připsal pět kanadských bodů za dvě branky a tři asistence. Po třech bodech pak nasbírali Plachý, Březina a Vítek. Úspěšnou premiéru v letošní sezóně si v brance Plamenů odbyl Jiří Sláma.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

Trenér Sobotka přivezl do Chotěboře tým, ve kterém postrádal hned tři opory. Beneš již odcestoval do Berouna, Ježek proti původnímu očekávání nedokázal „rozchodit“ naražený stehenní sval ze středečního zápasu na Technice a onemocněl gólman Opršal. U něho to však nebyla zásadní komplikace, neboť již dopředu bylo rozhodnuto, že v derby dostane první příležitost po zranění Jiří Sláma, takže ke změně došlo pouze na postu brankářské dvojky, kde zaskočil Linhart.

Hosté od prvních chvil dali rázně najevo, že se tentokrát nehodlají s neoblíbeným soupeřem trápit. Již po jedné a půl minutě předvedla Kaňkova formace parádní souhru, kterých ještě v průběhu zápasu následovala celá řada. Za domácí brankou vybojoval kotouč Michal Kaňka a předložil jej před branku, kam si najel Jiří Plachý a otevřel skóre zápasu – 0:1. Plameny to nastartovalo a další šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Ve třetí minutě z dobré pozice pálil Dítě a dorážel Kunstmüller, ale oba pokusy pokryl domácí gólman Dusík.

Drtivý tlak hostů zastavila až píšťalka rozhodčího, který během necelých čtyř minut poslal tři žďárské hráče na trestnou lavici. Domácím však nepomohla ani více než čtyřicetisekundová přesilovka pět na tři. Způsob posuzování nedovolených zákroků rozhořčil hostující fanoušky ještě více, když nechal bez povšimnutí natržený nos Koldy vysokou holí soupeře. Žďárští však přečkali s pomocí velmi jistého Slámy těžké okamžiky bez úhony a v jedenácté minutě znovu udeřili.

Nejprve ještě vytasil Dusík parádní zákrok proti střele Kunstmüllera z mezikruží, ten tedy o pár sekund později zvolil raději přihrávku a z levé strany Ondřej Březina již nedal mladému gólmanovi šanci – 0:2. O minutu později již sudí dopřál početní výhodu i hostujícímu celku. Lvi dokázali odolávat náporu něco přes minutu, ale nakonec museli kapitulovat.

Po Kaňkově nahrávce pálil od modré Pavel Staněk a jeho střelu nejprve David Vítek tečoval a pak hned dorazil za Dusíkova záda – 0:3. Pak se přeci jen do nadějných situací dostali i domácí, ale střely Půhoného i Blažka skončily na bezchybném Slámovi. V závěru první periody mohl ještě přidat čtvrtou pojistku do kabiny Hron, ale Dusíka nepřekonal.

V úvodu prostředního dějství bylo znát, že se v kabině Lvů o přestávce něco dělo a do druhé třetiny vstoupili viditelně aktivněji a Sláma musel několikrát zasahovat. V sedmé minutě se však do obrovské šance dostal Kočan a tváří v tvář Dusíkovi z ideální palebné pozice minul a tak přišlo ke slovu otřepané pořekadlo „nedáš – dostaneš“. V následném protiútoku předvedl parádní individuální akci asi nejlepší hráč Chotěboře Jiří Půhoný a z levého křídla prostřelil žďárského gólmana – 1:3.

Naděje Lvů na obrat však trvala pouze necelé tři minuty. Definitivní zlom v utkání přišel v jeho polovině. Ve třicáté minutě Plameny znovu využily přesilovou hru nádhernou kombinací v jejímž závěru poslal pas Libor Střecha napříč pásmem na volného Ondřeje Březinu, který z pravé strany bez přípravy zakončil do sítě Lví klece – 1:4. A o minutu později vyhrál buly v útočném pásmu Jiří Plachý na Michala Kaňku, který z první vyslal puk nad Dusíkovu vyrážečku – 1:5.

Další zvýšení náskoku nabídli domácí ve 34.minutě, když Man zachytil rozehrávku Bělohlávka, ale nedokázal dobře zakončit. Poprvé v jinak relativně korektním zápase se zajiskřilo po nevybíravém zákroku domácího Koželuha na Kaňku, který byl tvrdě atakován bez kotouče a zůstal v bolestech na ledě. Později se však vrátil do hry, aby se pomstil dalším gólem a nahrávkou.

Čtyři minuty před druhou sirénou se do velkých šancí dostali nejprve Kočan a po něm hned Hron, ale neuspěli. Chvíli nato, to zkoušeli po vhazování znovu Kaňka s Plachým, ale tentokrát si vyměnili role a nevyšlo to. Nemuseli, ale litovat, protože ve 38. minutě potěšili oko hokejového diváka jejich spoluhráči z druhé formace.

Ve středním pásmu krásnou kombinací mezi Březinou a Dítětem vyslali na modré do brejku Luboše Kunstmüllera a ten přesně trefil pravý horní roh Dusíkovy branky – 1:6. Minutu před koncem druhé třetiny se pokusil zkorigovat stav znovu Půhoný a opět zvolil velmi povedenou individuální akci a projel celé hřiště, ale tentokrát proti němu Sláma vytáhl bezpečný zákrok.

V závěrečné třetině se diváci bavili (tedy především ti přespolní) dalšími parádními kousky. Ve třetí minutě ještě dobrou Březinovu střelu pokryl pohotovým zákrokem Dusík, ale proti krásné akci elitní žďárské formace o dvě minuty později již neměl šanci. David Vítek z rohu přihrál Michalu Kaňkovi, ten prokličkoval mezi několika hráči a nabídl kotouč Jiřímu Plachému, který jej již jen zametl do prázdné brány. Plachý pak gestem vysekl Kaňkovi poklonu za jeho geniální kousek – 1:7.

O tři minuty později uzavřel brankový účet Plamenů opět Michal Kaňka, když po nahrávkách Martina Plevy a Vojtěcha Šíra prostřelil skrumáž před chotěbořskou brankou. I tato branka by se dala počítat za přesilovkovou, ale ne oficiálně, protože padla tři sekundy po návratu vyloučeného Heřmanského na led.

Hosté pak přidali ještě několik pohledných akcí, ale již bez brankového efektu. Postupně se již uchylovali spíše ke kontrole kotouče a bezpečnému dohrání zápasu. Přesto si sami způsobili dvě nepříjemnosti. Nejprve darovali soupeři snížení, když zbytečně komplikovanou rozehrávkou přišli o kotouč za vlastní brankou a Půhoný jej naservíroval mezi kruhy úplně volnému Pavlu Blažkovi, jenž přesnou trefou prostřelil Slámu.

Vážnější komplikace přišla šest minut před koncem, když Kunstmüller vypálil na branku, kterou těsně minul, ale trefil nepříjemně do hlavy Libora Střechu, který se otřesen skácel k zemi. Ve zbývajících minutách se již zápas dohrál bez většího vzrušení a Plameny si zcela zaslouženě odvezly z Chotěboře plný bodový zisk a návdavkem vylepšení skóre.

Vítězstvím uhájili hokejisté SKLH třetí příčku před dotírajícím Nymburkem, který dnes porazil Kolín. Zároveň letos poprvé prodloužili vítěznou sérii na tři zápasy v řadě. Ve středu se vrací Sobotkova družina domů na Bouchalky, kam si pozvala znovu Lvy, tentokráte z Břeclavi. Je to další tým, kterému mají Žďárští vracet porážku z úvodní čtvrtiny soutěže.

 

Ohlasy po utkání

Martin Kubát (trenér HC Lvi Chotěboř):
„Těžko se takový zápas hodnotí. Ve všech směrech jsme byli horší. Jak v individuálních činnostech jednotlivců, tak v kombinaci. Je vidět, že žďárský tým je spolu již dlouho a tady se to pořád dává nějak dohromady. Myslím, že to nám neprospívá, protože se tu pořád mění hráči a teď se nám to ukázalo. Není tady tým a musíme už pracovat na tom, abychom z toho tým udělali.“

Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Martin Sobotka
„Věděli jsme, že Chotěboř má doma dobré začátky, jako třeba s Hodonínem, kdy vedli už 4:1. Takže jsme se dobře připravili na úvod zápasu, abychom nedělali zbytečné chyby a hráli jednoduchý hokej. První třetina nám vyšla 3:0 a myslím, že to byl základ toho úspěchu. Když jsme inkasovali na 3:1, tak nám pomohla přesilovka, což jsem rád, že nám začínají konečně docela vycházet a dáváme z nich důležité góly. Trochu nás do dnešního zápasu pozlobila sestava, když jsme přišli o Petra Beneše, Ondra Ježek dostal v Brně „koňara“ a omarodil Petr Opršal i když tam bylo již dopředu domluvené, že bude chytat Jirka Sláma. Takže jsem musel s tou sestavou trochu hýbnout. Ještě dnes jsem to měl namyšlené trochu jinak, ale až tady v Chotěboři jsem to nakonec změnil. Vrátil jsem Pláška (Plachý) ke Káňovi (Kaňka) a Jirku Dítěte k Břízkovi (Březina) a ke Kuzmovi (Kunstmüller) a zdá se, že to vyšlo, protože nastříleli plno branek. Jsem rád, že kluci, kteří sem před sezónou přišli, se do týmu zapracovali, dělají důležité body a mužstvu pomáhají. Můžeme být zatím spokojení s tím, jak jsme ten mančaft obměnili, jsme spokojení s tím jak to šlape a doufám, že se to nějak nezasekne a pojede to takhle dál.“