Třetí Žďár jede potvrdit formu na derby do Chotěboře

Zveřejněno 03.11.2012 | jk, mk
HC Lvi Chotěboř SKLH Žďár nad Sázavou
11., neděle 4.11.2012 17:00
HC Lvi Chotěboř - SKLH Žďár nad Sázavou CHT - ZNS
C H O T Ě B O Ř – První listopadový víkend pokračuje centrální divize zápasy jedenáctého kola. Mohli bychom ho také nazvat velkým „derby“ kolem, protože na programu jsou hned čtyři duely mezi regionálními rivaly. Kromě polabského derby mezi Nymburkem a Kolínem a jihomoravským klání Hodonína proti Brnu, se sehrají další dvě na Vysočině. Do Pelhřimova letí moravskobudějovická Žihadla a druhé se uskuteční na lvím ledě v Chotěboři, kam míří aktuálně bronzový tým tabulky Žďár nad Sázavou. Plameny chytily famózní formu, kterou dokázal zhasnout v posledních pěti utkáních pouze suverén skupiny Hodonín. Dokážou si hráči pod vedením Martina Sobotky poradit s tímto nevyzpytatelným soupeřem, proti kterému se mu dlouhodobě nedaří?
Chotěboř vstoupila do letošní sezóny dvěma úvodními porážkami, doma s Břeclaví (2:6) a na Bouchalkách v pikantním derby se Žďářem nad Sázavou, kde padla až na samostatné nájezdy (4:3sn). To přispělo ke zlepšení jejího výkonu a následně porazila Kolín na svém ledě (5:4). Pak však pokračovaly dva debakly s Technikou (7:1) a s Moravskými Budějovicemi (3:10).

Nevyzpytatelnost tento tým předvedl hned záhy, kdy přehrál silné Spartakovce přímo v Pelhřimově také vysoko (4:10). Ale nohama na zem, respektive na nižší patra tabulky, se vrátila Chotěboř porážkami od silných soupeřů, když prohrála s Hodonínem (4:7) a s Nymburkem (7:2). První čtvrtinu základní části zakončila Chotěboř domácím vítězstvím v předminulém víkendu nad Jindřichovým Hradcem (4:3). Odveta ve "Lvím derby" v Břeclavi však přinesla další nelichotivý výsledek (9:1).

Hlavní trenér Martin Kubát však ví, že jeho mužstvo na Plameny umí. Ve druhém kolem je patřičně zaskočilo, když už Lvi na Bouchalkách vedli 1:3. Ovšem hlavně v minulém roce byly pro Žďár souboje s tímto soupeřem velké trápení. Hovoří o tom bilance tří proher v řadě (1:2, 3:1, 1:2). Až napočtvrté dokázali hráči s plamenným „Ž“ na hrudi porazit chotěbořské Lvy na jejich ledě (2:5). Celková bilance obou soupeřů však hovoří přeci jen, i když těsně, ve prospěch žďárského celku, který z dosavadních devíti zápasů vyhrál pět a čtyřikrát uspěli Chotěbořští. Nadcházející derby bude tedy v pořadí jubilejní 10. duel.

Na západním okraji Vysočiny v podhůří Železných hor, museli po letních útrapách a nejistotě pokračování druhé ligy v tomto městě, skládat mužstvo až na poslední chvíli. K největším posilám, které se chotěbořskému vedení podařilo angažovat patří Jiří Půhoný, který se svými jedenácti (4+7) kanadskými body drží druhou pozici v týmové produktivitě. Ovšem největší oporou je Pavel Blažek, který už jich má na svém kontě třináct za devět branek a čtyři asistence. A takovouhle bilanci byste ve statistikách žďárských hokejistů hledali marně.

Když k nim přičteme také nejproduktivnějšího beka, exžďárského Aleše Koželuha (2+5), máme v součtu téměř polovinu branek celého týmu. Příliš se však nedaří ostatním bývalým žďárským hráčům na opačné straně barikády. Pavel Havelka a jmenovec trenéra Plamenů Roman Sobotka jsou zatím bez bodu, stejně jako Štěpán Zídek, který však zatím nastoupil pouze ke dvěma zápasům v úvodu sezóny a jinak působí především v juniorce jihlavské Dukly.

Velké starosti však zažívá obranná hra Lvů, kteří inkasovali již 61 gólů, což z nich činí nejhůře bránící celek druhé ligy Střed s průměrem 6,1 branky na zápas! Domácí gólman Jiří Zvolánek, který odchytal většinu utkání, má proto také nepříliš příznivé statistiky (87,38% úspěšnosti a 5,93 branky na zápas). Do nedělního zápasu se však proti střelcům Plachému a spol. z největší pravděpodobností postaví dvacetiletý Lukáš Dusík z Třebíče, kde působí jako dvojka „A“ týmu Horácké Slávie.

Hosté jsou však na opačném pólu. Město nad řekou Sázavou se díky posledním dvou výhrám doma s Nymburkem (7:4) a v předehrávaném 24. kole na Technice v Brně (4:5), dostalo na třetí místo centrální divize a šlapou na paty lídrům této soutěže. Přesto hráči zůstávají nohama na zemi. Několik výraznějších chyb v obraně mohlo připravit mužstvo o tato důležitá vítězství.

Ale doménou Sobotkova výtečně připraveného a vyváženého týmu je zatím ofenzíva. Statistika 29 branek z posledních pěti zápasů je nepřehlédnutelná a po střeleckém trápení v úvodu sezóny, se Plameny vyhouply v počtu vstřelených branek za suverénní Hodonín a dělí se o druhé místo s Břeclaví.

Přestože se oba celky v soutěžních zápasech střetávají teprve krátce, přesněji třetí sezónu, vznikla mezi hráči i fanoušky obou soupeřů značná řevnivost a rivalita. Nezřídka tak dochází k hodně vypjatým a vyhecovaným situacím. Příčinou není ani tak malá vzdálenost mezi oběma městy, ale především již zmíněné značné množství bývalých hráčů Žďáru nejen v hráčském kádru, ale i v realizačním týmu a to dříve i nyní.

Aktuálně najdeme na soupisce Lvů celkem šest bývalých hráčů Ždáru. Kromě již zmíněných Koželuha, Sobotky, Havelky a Zídka, jsou to ještě Vít Heřmanský a Jan Fibikar. A to nepočítáme další, kteří Žďárem jen někdy „prošli“ jako třeba Petr Fila nebo Michal Kraučuk. Naopak současná brankářská jednička Plamenů Petr Opršal, působil dříve v Chotěboři a právě on měl značný podíl na loňských úspěších Lvů proti Žďáru.

Ovšem na rozdíl od fanoušků, žďárský lodivod Sobotka nepřikládá tomuto zápasu nějaký mimořádný význam: „Je to pro nás určitě důležité utkání, ve kterém chceme uspět, ale to platí o všech zápasech a tento není pro nás nijak výjimečný a rozhodně jsme se nijak speciálně na Chotěboř nepřipravovali. Naopak sobotní trénink byl trochu uvolněný, spíš na pohodu a dobrou náladu,“ popsal poslední okamžiky před derby Martin Sobotka po dnešním dopoledním tréninku.

Na poznámku o velké rivalitě, tradiční obrovské motivaci a snaze chotěbořských hráčů vyhrát i za cenu „podpásových“ zákroků (viz loňské chycení Staňkovy hokejky ze střídačky) reaguje chladně: „Já vím, že pro Chotěboř je to skoro samostatná soutěž porazit Žďár a ostatní zápasy jsou jen jakousi přípravou. Pro mě je to ale zápas jako každý jiný a jen jeden z šestatřiceti. Hrajeme venku, rozhodně chceme vyhrát a přivést nějaké body, ale pokud se to nepovede, nebudu z toho dělat tragédii.“

Žďárský kouč se však bude muset vyrovnat s citelnou ztrátou. Po dohodě mezi kluby (Žďárem, Berounem a Pardubicemi), odjel na měsíční zkušební období do Berouna jeho nejproduktivnější hráč Petr Beneš. „Samozřejmě je pro nás odchod Petra ztrátou, ale je to hráč, který má našlápnuto do velkého profihokeje a bylo by od nás sobecké, kdybychom mu nějak bránili a drželi ho ve Žďáře za každou cenu,“ řekl k odchodu Beneše do druhé nejvyšší soutěže mezi berounské Medvědy manažer SKLH Miloslav Šimon. O mezeru v defenzivních řadách se však neobává: „Budeme se snažit maximálně využít Martina Jíchu, více prostoru by také mohl dostat Vojta Šír a v záloze máme Tomáše Doležala, který se stále připravuje a může kdykoli naskočit do zápasu,“ nemá obavy první muž žďárského hokeje.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně:
2. kolo, 19.9.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Lvi Chotěboř 4:3sn (2:3, 1:0, 0:0 - 1:0)

Kompletní program 11. kola:
Sobota 3.11.2012
HC Lvi Břeclav – KLH Vajgar Jindřichův Hradec 17:00
SHK Hodonín – VSK Technika Brno 17:00
Spartak Pelhřimov – HC Moravské Budějovice 2005 18:00
Neděle 4.11.2012
HC Lvi Chotěboř – SKLH Žďár nad Sázavou 17:00
NED Hockey Nymburk – TJ SC Kolín 17:00

Poslední výsledky HC Lvi Chotěboř:
5. st 3.10.2012 Chotěboř - M. Budějovice 3:10
6. so 6.10.2012 Pelhřimov - Chotěboř 4:10
7. ne 14.10.2012 Chotěboř - Hodonín 4:7
8. st 17.10.2012 Nymburk - Chotěboř 7:2
9. ne 21.10.2012 Chotěboř - J. Hradec 4:3
10. so 27.10.2012 Břeclav - Chotěboř 9:1

Utkání mezi sedmým a třetím týmem tabulky můžete sledovat na chotěbořském zimním stadionu v neděli 4. listopadu. Hokejová bitva začíná v 17:00 hodin. Pokud se nebude chtít účastnit tohoto regionálního derby přímo na místě, můžete jeho průběh sledovat prostřednictvím onlajn přenosu.