Plameny vylovily z Vajgaru tři body

Zveřejněno 29.09.2012 | mk, Jan Wirkner
Jindřichův Hradec SKLH Žďár nad Sázavou
4., sobota 29.9.2012
Jindřichův Hradec - SKLH Žďár nad Sázavou JHR - ZNS
Jindřichův Hradec: Kubeš - Procházka, Maryška, Tržil, Tupý, Chmel, Popelka, Štěpán, Mazanec, Horváth, Skokan, Kocar, Kupec, Dvořák, Záhora, Tomšík, Šachl, Gurka, Turek.
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal (Čížek) - Kolda, Beneš, Jícha, Šír, Pleva, Staněk, Střecha, Smejkal - Man, Kotlík, Kunstmüller, Hron, Kaňka, Ježek, Dítě, Vítek, Fúzik, Šimon, Slavík
Branky a nahrávky: 47. Šachl (Procházka), 55. Mazanec (Šachl), 55. Dvořák (Záhora) - 2. Kotlík (Man), 21. Střecha (Vítek), 35. Hron (Ježek), 56. Dítě (Hron)
Rozhodčí: J. Pražák - M. Kreuzer, J. Mertl Vyloučení: 8:8 Využití: 0:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 525
Střely na branku: 28:28 (10:11, 12:7, 6:10)
Průběh utkání: 0:3, 3:3, 3:4
J I N D Ř I C H Ů V   H R A D E C - Martin Sobotka veze z jihu Čech své první tříbodové vítězství v roli druholigového trenéra. Podobně jako před týdnem v Břeclavi, se Plameny ujaly brzy vedení, ale tentokrát jej dokázaly v průběhu dvou třetin navýšit až na slibných 0:3. Ani tentokrát se však žďárským hokejistům nevyhnul desetiminutový výpadek, během kterého ve třetí části hry své vedení ztratili a nechali domácí smazat tříbrankové manko. Hosté se však oklepali a Jiří Dítě v závěru zápasu využil přesilovou hru. Na jeho branku již nedokázal Vajgar zareagovat a hosté si odváží plný tříbodový zisk na Vysočinu.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Utkání začalo lépe pro hosty, kteří i tentokrát cestovali k zápasu bez čtyř klíčových hráčů základní sestavy (Sláma, Plachý, Březina, Kočan). Hned ve druhé minutě nabídl Man parádní přihrávku zpoza branky Danu Kotlíkovi, který z prostoru mezi kruhy z první propálil Kubeše – 0:1. Vajgar se snažil srovnat, střílenou přihrávku Ondřeje Chmela tečoval Kocar nad branku, Záhora pálil z mezikruží a takto by se dalo pokračovat. Plameny odpověděly v šesté minutě, kdy brejk dvou na jednoho zakončil Vítek nad hradeckou branku. O minutu později zadržel Kubeš Ježkovu ránu v podpaží.

Jihočeši zahrozili v 9. minutě. Tupý mířil nepřesně, neuspěl ani Horváth a o chvíli později Dvořák. Za další minutu si sjel mezi kruhy Procházka, ale ani on neuspěl. Žďár odpovídal pokusy Fúzika či Kunstmüllera. V závěru v obrovské šanci jen těsně minul Opršalovu branku Tomšík. Po vyrovnané úvodní třetině, která nabídla řadu šancí na obou stranách, odcházeli do kabin šťastnější hosté, kteří na rozdíl od svého soka dokázali jednu z nich využít.

Úvod druhé třetiny zastihl domácí ještě v kabině, hlavně hradeckou obranu. Po střele Vítka, neudržel Kubeš kotouč, domácí obrana nedokázala oddělit od puku Libora Střechu a ten jej zametl do hradecké klece – 0:2. O minutu později se pokoušeli o zkorigování výsledku Šachl s Mazancem, avšak bezúspěšně. V polovině utkání Vajgar promarnil šanci přesilové hry a následně inkasoval. Po Ježkově nahrávce na křídlo plácnul do puku Josef Hron a překvapil Kubeše – 0:3.

Kýžené branky se Vajgar nedočkal ani ve 38. minutě, Tupý zachytil vyhození hostů, ale svou ranou minul branku Petra Opršala. Ve druhé třetině měli domácí střeleckou převahu, ale výsledek tomu neodpovídal. Nic na tom nezměnila ani tutovka v poslední minutě, kdy měl na hokejce kontaktní gól do šatny opět Tomšík, ale bekhendem Opršala nepřekonal.

Vajgar vstoupil do závěrečného dějství s jasným cílem zvrátit krajně nepříznivý vývoj zápasu. A začalo se jim to dařit od 47. minuty, nejprve ujel Šachl s Procházkou do přečíslení, ale Opršal jejich šanci ještě zlikvidoval, stejně jako Štěpánovu dělovku od modré. Na konci této minuty, ale nabil Procházka mezi kruhy hvězdné posile Vajgaru Petru Šachlovi a ten se již nemýlil a svým prvním gólem po návratu do modrožlutého dresu odstartoval stíhací jízdu svého týmu – 1:3.

Následovala série vyloučení, na obou stranách, ale ani jeden ze soupeřů svoji početní výhodu nevyužil. Další snížení a hned i vyrovnání domácích přišlo v 55. minutě. Nejdříve se mezi kruhy ocitl Josef Mazanec, kterému adresoval přesný pas Šachl a Opršal lovil puk z branky podruhé – 2:3. V téže minutě hradecký stadion jásal ještě jednou, když skóre srovnal Marek Dvořák – 3:3.

Hosté tak ztratili svůj luxusní náskok opět během necelých deseti minut. Tentokrát je to však mrzet nemuselo a dokázali se z této šlamastiky vyhrabat. Necelých pět minut před závěrečnou sirénou Tupého vyhození poslalo kotouč do hlediště a hostující Plameny získaly další početní výhodu. A tu si již Žďárští nenechali utéct a nenápadnou střelu přes obránce zakroutil Jiří Dítě až do sítě a získal hostům zpět vedení – 3:4.

Stejnou příležitost získal v úplném závěru i Vajgar, když na trestnou lavici putoval Pleva. Na poslední minutu se domácí pokusili o vyrovnání i z šesti hráči bez brankáře, ale hosté již své těsné vedení ubránili a poprvé se v letošní sezóně radují z plného tříbodového zisku.

O další přírůstek do druholigové tabulky svedou žďárské Plameny boj již ve středu, kdy na Bouchalkách přivítají odvěkého rivala Kolínské Kozly.

Fotogalerie ze zápasu na www.klhvajgar.cz

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Začali jsme dobře a hned na začátku jsme dali zase branku. Jsem rád, že se nám podařilo zlepšit ty úvody. Na druhou stranu se nám ani dnes zase nevyhnul takový ten náš výpadek, kdy za pár minut dostaneme tři góly. Z parádního náskoku bylo rázem obrovské drama. Musím ale u mužstva vysoko ocenit, že se z toho nepoložili. Taky jsme mohli dostat další gól, prohrát a jet domů bez bodu. Vzali jsme si „time“ a řekli jsme si s klukama, že je potřeba nebláznit, hrát zodpovědně odzadu, nesnažit se dát gól za každou cenu a dohrát to poctivou defenzivou alespoň na tu remízu, případně čekat na chybu soupeře. No a ta přišla, když vyhodili puk ze hřiště a my jsme to dokázali potrestat. Pak jsme i dobře zvládli to oslabení na konci a soupeře jsme prakticky k ničemu nepustili. Se zápasem jsem samozřejmě spokojený a doufám, že se to bude dál rozjíždět. I celkově jsem z mého pohledu celkem spokojený. První čtyři zápasy jsme odehráli tři venku a jeden doma, máme z toho pět bodů, což sice není nějak super, ale ani to není tak hrozné a jedeme dál.