Bouchalky čeká na úvod pikantní derby

Zveřejněno 18.09.2012 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou HC Lvi Chotěboř
2., středa 19.9.2012 18:00
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Lvi Chotěboř ZNS - CHT
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Všechny hokejové soutěže se v těchto dnech rozjíždějí a výjimkou není ani 2.liga. Soutěžní premiéru si hokejisté žďárského SKLH odbyli v neděli na ledě Nymburku. Tam se to moc nepovedlo, ale ještě je celá sezóna před námi a diváci se mohou těšit na spoustu zajímavých a věřme, že i vítězných zápasů. Ve středu čeká Žďárské Plameny domácí mistrovská premiéra. A ta bude mít obzvláště pikantní příchuť. Na Bouchalky přijíždí HC Lvi Chotěboř.
Chotěboř v neděli vstoupila do své třetí druholigové sezóny. Zatímco po té první zachraňovala svoji příslušnost k této soutěži až v kuriózním barážovém zápase proti záloze Kadaně, v té loňské se již Lvům vážné záchranářské starosti vyhnuly, když si postupně vybudovali bezpečný odstup od beznadějně poslední Kutné Hory. A jak se bude mužstvu ze severu Vysočiny dařit v té letošní, se teprve ukáže.

Již předsoutěžní období však přineslo Chotěbořským vážné existenční problémy a dlouho se zdálo, že pro ně třetí sezóna ani nezačne. Uplynulá období zanechala v klubové pokladně pořádnou díru a věřitelům začala docházet trpělivost. Když ještě ani koncem srpna nebyla situace vyřešena, vypadalo to se Lvy hodně špatně.

Na poslední chvíli se však podařilo najít řešení a třetí nejvyšší hokejová soutěž v desetitisícovém městě na úpatí Železných hor byla zachráněna. Veškeré přípravy však musely probíhat tzv. „ve zkráceném řízení“. Trenérem byl jmenován Martin Kubát, ale chybělo mu to podstatné a to svěřenci. Absenci hráčského kádru se však vedení Lvů podařilo vyřešit velmi rychle, ale jestli také dobře, to ukáže až vlastní sezóna.

Mužstvo se tvořilo během několikadenního kempu, který klub uspořádal a trenér si na něm vybíral hráče do nově se rodícího týmu. Vzhledem k časové tísni stihli Chotěbořští odehrát pouze dva přípravné zápasy, avšak s poměrně dobrými výsledky. Nejprve prohráli těsně 4:5 se silným Pelhřimovem a následně porazili 7:5 ZH Pardubice (KP). V prvním mistrovském utkání, které bylo jakýmsi „lvím“ derby, však doma podlehli vysoko 2:6 Břeclavi.

Bohužel se oficiální informace z Chotěboře těžko získávají. Nefunkčí web supluje pouze blíže neidentifikované diskusní fórum a tak doposud není veřejnosti známa ani kompletní soupiska týmu. Jediným vodítkem je tak sestava z prvního ligového utkání.

Podle tohoto zdroje si do svého týmu vybral kouč Kubát některé staronové hráče, jako jsou Bělohlávek, Blažek, Hemský, Hospodka, Fila nebo Varga. Naopak mezi nové tváře v chotěbořském dresu bude patřit Radim Křišťan, jenž není žďárským divákům neznámý. Asi největší posilou je útočník s prvoligovými i extraligovými zkušenostmi Jan Kubišta. Naopak velkou neznámou je brankářská dvojice Mahdal, Horáček.

Ovšem pro žďárské příznivce je nejpikantnější postavou Lvů kontroverzní exžďárský obránce Aleš Koželuh, který dokonce přivede na rodné Bouchalky svůj tým v roli kapitána. Příchuť skutečného derby navíc nadcházejícímu duelu dodá i postava na druhé straně barikády. V brance Plamenů se představí Petr Opršal, který právě v dresu Chotěboře hodně deptal žďárské fanoušky.

Krátká historie vzájemných zápasů je však plná různých incidentů a právě tyto zápasy jsou ty nejvypjatější a nejrušnější z celé sezóny. Zároveň ale patří i k těm nejnavštěvovanějším. Bohužel po hokejové stránce obvykle příliš krásy nepobraly a tak uvidíme, zda tomu bude letos jinak.

Vzájemná bilance duelů mezi Žďárem a Chotěboří je sice vyrovnaná 4:4, ale příznivci Plamenů mají ještě v paměti loňské trápení právě s tímto soupeřem, kterému ve třech zápasech přenechaly všechny body. Povede se letos žďárskému SKLH proti vzdálenostně nejbližšímu soupeři lépe?

Kompletní program 2.kola:
KLH Vajgar Jindřichův Hradec - HC Lvi Břeclav 18:00
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Chotěboř 18:00
SC Kolín - NED Hockey Nymburk 18:00
VSK Technika Brno SHK Hodonín 18:00
HC Moravské Budějovice 2005 - Spartak Pelhřimov 18:30

Zajímavou novinkou pro diváky, bude v letošní sezóně vyhlašování Hráče zápasu. Po skončení každého utkání budou vyhlášeni nejlepší hráči z obou mužstev. Prozatím budou vybírat oceněné hráče trenéři, ale zvažuje se i varianta hlasování přímo diváky na stadiónu pomocí SMS. Tento způsob však vyžaduje technické dořešení a není jisté, zda by o to byl od diváků zájem.

Na zápase budou v prodeji barevné plakáty „A“ týmu ve formátu A3 s rozpisem zápasů. Cena plakátu bude 30,-. Jako vždy bude u vchodu stánek, ve kterém si mimo uvedených plakátů bude možné zakoupit zápasový magazín a další klubové předměty a suvenýry.

Utkání začíná ve středu 19. září v 18:00 na žďárském zimním stadionu na Bouchalkách. Pokud se najde někdo, kdo si nebude moci užít bouřlivou atmosféru vypjatého derby přímo na stadionu, bude opět připraven onlajn přenos.