Plamenům premiéra nevyšla. Z Nymburku se vrací s prázdnou

Zveřejněno 16.09.2012 | mk, jk
Nymburk SKLH Žďár nad Sázavou
1., neděle 16.9.2012
Nymburk - SKLH Žďár nad Sázavou NYM - ZNS
Nymburk: Kareš – Malinský, Knesl, Kulich, Vrba, Vlach, Šefl, Sem – Tregl, Sedlák, Šimek – Bičiště, Belay, Marek – Dvořák, Jonáš, Martinec
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Střecha, Beneš (31. Sobotka) – Pleva, Šír (21. Kolda) – Smejkal, Jícha - Kunstmüller, Kaňka , Plachý – Ježek, Hron (21. Vítek), Dítě (31. Havelka) – Man, Březina, Kotlík
Branky a nahrávky: 4. Bičiště (Belay), 8. Jonáš (Martinec), 10. Marek (Bičiště) - 56. Plachý (Ježek)
Rozhodčí: Stolín – Maštalíř, Prokop Vyloučení:7:3 Využití: 0:1 V oslabení:0:0
Diváci: 200
Střely na branku: 24:32
Průběh utkání: 3:0,3:1
N Y M B U R K – Na úvod zavítal SKLH Žďár nad Sázavou do Polabí, kde s místním NED Hockey Nymburk rozehrál letošní ročník 2.ligy. Svěřenci Martina Sobotky propásli první část úvodní třetiny a po deseti minutách prohrávali už 3:0. V další části zápasu šel sice jejich výkon nahoru, ale na zvrat vývoje utkání to nestačilo. Naději vykřesal pět minut před koncem kapitán Plachý, ale na víc se borci z Vysočiny již nezmohli.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Domácí vlétli na hostující Žďár ve velkém stylu a již v čase 3:58 načal jejich sebevědomí syn nymburského trenéra Karel Bičiště, který si najel mezi hostující obránce a přesnou střelou otevřel gólové konto Nymburku v nové sezóně – 1:0. Právě druhá formace vedená tímto devatenáctiletým mladíkem, který hrál svůj první zápas v dospělé kategorii, dělala Žďárským značné problémy.

Zdrcující úder pak Polaban zasadil Plamenům v rozmezí dvou minut. Nejprve v 8. minutě David Jonáš zužitkoval Martincovu přihrávku zpoza brány (2:0) a v 10. minutě si z rohu kluziště vybruslil Ladislav Marek a potřetí překonal nešťastného Opršala – 3:0. Ten sice již v dalším průběhu zápasu za svá záda kotouč nepustil, ale jeho spoluhráči v ofenzivě nemohli najít recept na výborného Kareše.

Po úvodní ledové sprše si vzal trenér Sobotka oddechový čas, čímž se mu podařilo probrat své svěřence z prvotního šoku. V dalším průběhu hry již hosté nepůsobili tak nemohoucně a vyrovnali hru. Dokonce ve druhé třetině měli i optickou převahu. Tragická koncovka však Žďárské opět srážela do kolen a přestože svého soupeře přestříleli, na kontě hostů svítila i po čtyřiceti minutách nula.

Do závěrečné třetiny tak nastupoval NED s pohodovým tříbrankovým náskokem, díky kterému byl znát na jejich hokejkách klid. Naopak hosté, čím více se snažili, tím měně se dařilo. Snížení nepřinesla ani obrovská šance Koldy, kterou bravurním zákrokem zlikvidoval Kareš.

Střeleckou smůlu protrhl až při přesilové hře pět minut před závěrečnou sirénou kapitán Plamenů Jiří Plachý, který po přihrávkách Ježka a Havelky vykřesal hostům jiskřičku naděje. Tu mohl o chvíli později více rozhořet Pleva, ale i jeho hodně nadějný pokus s notnou dávkou štěstí Kareš vytěsnil.

Na závěrečnou minutu stáhl Sobotka z branky Opršala a poslal na led šestici hráčů. Ti si sice vytvořili tlak a šanci na kontaktní gól, ale domácí jejich nápor ustáli. Byli dokonce velmi blízko čtvrté brance a konci veškerých nadějí pro hosty, když střela Sedláka jen těsně minula opuštěnou klec. Nakonec však již k další změně skóre nedošlo ani na jedné straně a siréna po šedesáti minutách ukončila neúspěšné úvodní vystoupení žďárského celku v letošní soutěžní sezóně.

Domácím hokejistům tak k zisku prvních tří bodů stačil jejich drtivý nástup do zápasu, ze kterého se pohaslé Plameny již nedokázaly vzpamatovat natolik, aby mohly pomýšlet na import bodů na Vysočinu. Reparát z nepovedené premiéry budou moci červenobílí složit již ve středu, kdy sehrají první mistrovské utkání před domácím publikem a čeká je duel vskutku pikantní. Na Bouchalky přijede k regionálnímu derby nejbližší a zároveň nejneoblíbenější soupeř Lvi z Chotěboře.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
K tomuhle zápasu se dá říct jen jedna věc. Zaspali jsme prvních deset minut a to rozhodlo celý zápas. Nevím jestli to bylo tím, že jsme díky velkým objížďkám přijeli na poslední chvíli a kluci šli na led bez rozcvičky a po deseti minutách jsme prohrávali 3:0, ale nechci se na to vymlouvat. Do konce třetiny jsme hru vyrovnali a ve druhé si myslím, že jsme byli i lepší, měli jsme šance, ale hrozně se na gól natrápíme. Nakonec přišel, ale až pět minut před koncem a to už bylo pozdě i když další šance jsme ještě měli. Prohráli jsme si to v tom začátku, vlítli na nás a z naší strany tam byla špatná koncentrace a individuální chyby. To si ještě budeme muset s některými hráči říct a vysvětlit si to, aby se to neopakovalo. No a pak zase ta naše záludná koncovka. Jedeme třikrát tři na jednoho nebo dva na jednoho a buď trefíme gólmana do hrudi nebo přestřelíme bránu. V průběhu jsem musel reagovat a udělat nějaké změny v sestavě. To ale neznamená, že ve středu začneme v té sestavě, jak jsme dneska dohráli. Mám nějakou představu a už teď vím, že s Chotěboří začneme jinak.