Tak je to tady. Plameny čeká premiéra v Nymburku

Zveřejněno 15.09.2012 | mk
NED Hockey Nymburk SKLH Žďár nad Sázavou
1., neděle 16.9.2012 17:00
NED Hockey Nymburk - SKLH Žďár nad Sázavou NYM - ZNS
N Y M B U R K – Téměř sedm měsíců museli čekat fanoušci žďárských Plamenů. Tato doba dělí hokejisty SKLH od posledního mistrovského utkání v loňském play-off. Skončila doba letních i ledních příprav a nyní se začne zima ptát… A jaké budou odpovědi Sobotkovy družiny? To budeme moci sledovat v následujícím půlroce a první odpověď přinese již nedělní večer. Žďárské Plameny odstartují svoji cestu letošním ročníkem třetí nejvyšší hokejové soutěže na ledě NED Hockey Nymburk v neděli v 17 hodin.
Jarní dřina na suchu, letní tréninky na ledě, přípravné zápasy…, to vše je pryč. Teď začíná období, ve kterém budou chtít hokejisté tohle všechno zúročit. Konečně se začíná na ostro a hokejoví fanoušci budou mít znovu postaráno o zábavu, napětí a snad i radost.

Prvním soupeřem, se kterým Plameny zkříží své hole, bude NED Hockey Nymburk a premiérový duel se odehraje v neděli večer v Polabí. Nymburku vyšla vloni výborně dlouhodobá část, na jejímž konci patřila NEDu velmi lichotivá čtvrtá příčka. Play-off však již očekávání fanoušků nenaplnilo a Vajgar ukončil výsledkem 3:0 na zápasy, nymburským hokejistům sezónu.

Svěřencům trenéra Pavla Bičiště se poměrně vydařila letošní příprava. Ze sedmi utkání čtyřikrát vyhráli a pouze dvakrát nestačili na pražskou Kobru. Poslední přípravné derby proti sousednímu Kolínu skončilo předčasně za stavu 1:1 kvůli rozbitému plexisklu na mantinelu.

Polaban, jak je také někdy nymburský klub nazýván, prodělal během letní přestávky zemětřesení poměrně vysokého stupně. Oproti té loňské, bude na letošní soupisce chybět hned 12 jmen a naopak se objeví 13 nových.

Příčinou takto výrazných přesunů je především změna partnerského oddílu. Zatímco v minulých letech Nymburští zaměřili svoji spolupráci na Benátky nad Jizerou, od letošní sezóny sází na nového koně z města automobilů. NED se tedy stává jakousi farmou BK Mladá Boleslav odkud má střídavé starty vyřízeno osm hráčů.

Kámen na kameni nezůstal ani na brankářském postu, když z loňských pěti gólmanů není v letošní sestavě ani jeden. Objev loňské sezóny Ondřej Kocián zazářil natolik, že putoval rovnou do Holešovic jako trojka nováčka KHL Pražského Lva. Dlouholetý brankář Středočechů Rükl zmizel beze stopy, alespoň tak to uvádí oficiální klubový web a s Benátkami opustil Nymburk i exžďárský Robin Blažíček.

Defenziva NEDu se tedy bude spoléhat především na výkony brankáře Daniela Kareše, který přichází z prvoligového Berouna a jistit jej bude Roman Matoušek. V obranných řadách utrpěl klub největší ztrátu odchodem zkušeného Jiřího Draka, ale určitě jej plnohodnotně nahradí Ondřej Malínský s dlouholetými prvoligovými zkušenostmi.

Ofenzivě bezesporu přidá na účinnosti návrat Přemysla Sedláka, který však bude muset zacelit ztrátu v podobě odchodu výborného forvarda Lukáše Val’ka. Další oporou by pak měl být Jiří Martinec a trenér Bičiště hodně očekává od své elitní formace Velechovský, Tregl, Šimek.

A jaké cíle si dává nymburský lodivod pro nadcházející sezónu? „Myslím, že máme přibližně stejně silné mužstvo jako minulý rok. Vloni nám vyšla sezóna výborně střelecky, s obranou to bylo horší. Střelce v týmu máme, takže věřím, že v útočné produktivitě budeme pokračovat. Chtěl bych, abychom se zlepšili v obraně a zapracovali také na disciplíně,“ uvedl Pavel Bičiště pro oficiální klubový web Nymburku.

President klubu Tomáš Netík pak přidává další cíl, kterým by měl být lepší výsledek ve vyřazovací části: „Úspěšnost sezóny se hodnotí dle úspěšnosti v play-off a mým přáním je, abychom největší elán soustředili na play off.“

Ždárský kouč Martin Sobotka odjíždí do středních Čech s kompletními čtyřmi formacemi. „Začneme hrát na tři pětky, ale neznamená to, že čtvrtá jede na výlet. Pokud bude třeba, nebudu se rozpakovat a udělám rychlé změny“, je rozhodnutý trenér Sobotka a prozradil i něco z taktické přípravy: „Určitě nebudeme hrát žádný hurá hokej a bezhlavě útočit. Budeme se to snažit dobře zajistit odzadu a aktivním přístupem získávat kotouče a vytvářet tlak na soupeře.“

Nový lodivod Žďáru si také uvědomuje, o co v prvním zápase běží: „První mistrák je velmi důležitý pro pohodu v týmu, sebedůvěru a náladu v úvodu soutěže. Líp se trénuje, sníží se tlak na hráče a naopak pokud se nechytne začátek a nevyjdou první zápasy, těžko se to pak dohání.“ Proto asi nepřekvapí, že „Sob“ by se nerad se svou družinou vracel od Labe k Sázavě s prázdnou: „Chtěl bych, abychom si z prvního zápasu odvezli alespoň bod, před středeční domácí premiérou by to byla dobrá vzpruha.“

Jak ukázaly minulé roky, Žďárští první zápasy venku docela umí a mají s nimi bohaté zkušenosti. Od návratu do druhé ligy, nehrály Plameny úvodní zápas na ledě soupeře pouze vloni. S prázdnou se domů vraceli pouze jedenkrát, když předloni prohráli v Kutné hoře 7:5.

Zdá se, že zdravotní smůla neopustí Plameny ani v letošní sezóně a bude přidělávat vrásky na čele nového kouče, stejně jako jeho předchůdcům. Hned v prvním soutěžním zápase bude totiž Sobotka postrádat dokonce tři hráče základní sestavy.

Obrovská smůla se lepí na paty Janu Kočanovi, který se po loňském vážném zranění dal vcelku dohromady, doslova vydřel letní přípravu, aby ho těsně před startem ligy skolilo poměrně závažné virové onemocnění, které si podle prvních prognóz může vyžádat i několikatýdenní léčení.

Jiří Sláma ještě doléčuje zraněný prst ze zápasu proti jihlavské Dukle a nepříjemné bolesti zad postihly Pavla Staňka, ale snad by to nemělo mít vážnější a dlouhodobější charakter, jako tomu bylo v loňské sezóně.

Ohlášená sestava SKLH Žďár nad Sázavou:
brankáři: Opršal (Černý)
obránci: Střecha, Beneš – Pleva, Šír – Smejkal, Jícha – Kolda, Sobotka
útočníci: Kunstmüller, Kaňka , Plachý – Ježek, Hron, Dítě – Man, Březina, Kotlík - Havelka, Vítek, Slavík

Kurz Fortuna: Nymburk - Žďár n.S. 2,17 / 4 / 2,15

Program 1.kola:
Sobota 15.9.2012
Spartak Pelhřimov - VSK Technika Brno 1:4
Neděle 16.9.2012
HC Moravské Budějovice 2005 - KLH Vajgar Jindřichův Hradec 17:00
SHK Hodonín - TJ SC Kolín 17:00
NED Hockey Nymburk - SKLH Žďár nad Sázavou 17:00
HC Chotěboř - HC Lvi Břeclav 17:30

Zápas začíná v neděli 16. září v 17:00 na zimním stadionu v Numburku. Pro toho, kdo nepojede podpořit Plameny přímo do místa utkání, bude připraven onlajn přenos.