Kouč Sobotka: „Nová role mě baví a ruce mě nesvrbí“

Zveřejněno 14.09.2012 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Po středečním zápase bylo možné z tváře nového kouče Plamenů Martina Sobotky číst dvojí výraz. Z jednoho byla cítit jakási úleva po skončení přípravné fáze sezóny, z druhého naopak již čišilo odhodlání, ale i určitá nervozita a napětí před ostrým nedělním startem. Velitele žďárských plamenů jsme se zeptali na pár otázek souvisejících s přípravou i s nadcházející mistrovskou sezónou.

Foto: Tomáš Marek

Na úvod poprosím o stručné zhodnocení posledního přípravného utkání proti Moravským Budějovicím.
Ten zápas měl některé charakteristické prvky posledního přípravného zápasu. Někteří z těch zkušenějších hráčů přeci jen zvýšili opatrnost, je jasné že nikdo by se nechtěl zranit těsně před prvním mistrákem a byla by to škoda. Z naší strany byla nejlepší první třetina, parádní nástup, byly tam kombinace, nechyběla střelba, prostě tak nějak by to mělo být. V závěru nás ale srazila vlastní chyba a nekoncentrovanost, když si soupeř vezme puk ve středním pásmu, projede si až před našeho brankáře, nikdo si ho nevšímá a on nám dá gól pár vteřin před koncem. Druhá třetina taky nebyla špatná, ale třetí už rozhodně dobrá nebyla a měl jsem tam řadu výhrad.

Co je asi tak vašim největším poznatkem, kde je největší slabina mužstva?
Hlavně se musíme zamyslet a zaměřit na obranou hru ve vlastní třetině a rozehrávku. To se ale týká celého mužstva nejen obránců. Ve vlastní třetině musí bránit celá pětka, rychle obsazovat hráče apod. Rozehrávka trvá dlouho, útočníci musí rychle najíždět a dostávat to do plné jízdy.

A vaše celkové hodnocení přípravy?
Přípravu jsem pojal tak jak jsem potřeboval, takže na výsledky nelze moc brát zřetel. Někteří z těch hráčů, u kterých jsem předpokládal, že budou tvořit kostru týmu, tam měli i pár zápasů volno, někdy nejela celá pětka a více prostoru dostávali hráči, které jsem potřeboval víc vidět. Navíc se se sestavou hodně míchalo a zkoušely se různé varianty. Pro mě příprava svůj účel splnila a z toho pohledu jsem spokojený a udělal jsem si z toho svůj obrázek.

Takže o základní sestavě již máte jasno?
V zásadě ano i když asi na dvou pozicích ještě váhám, ale nic není definitivní. Na první zápas sice pojedeme s nějakou sestavou, kterou určím asi po sobotním tréninku. Určitě to ale nebude sestava konečná a neměnná. Může se stát, že ji změním už v Nymburku po desáté minutě (smích), ale doufám a věřím, že to nebude nutné. Chtěl jsem říct to, že i ti hráči, kteří budou třeba ve čtvrté pětce nebo náhradníci můžou kdykoli do utkání vstoupit a zasáhnout.

Proběhne ještě nějaké zužování či vyřazování z kádru?
Vyřazování zatím určitě ne, je třeba počítat s různými variantami a nečekanými událostmi a spíš budeme chtít udržet všechny hráče v zápasové zátěži. Do Nymburka odjedeme se čtyřmi kompletními pětkami. Hráči jako je Šimon a Slavík budou mít střídavý start do Poličky, kde budou hrát a budou připraveni kdykoli naskočit. Podobně se počítá s Fúzikem a Ludvíkem, kteří budou zase vypomáhat juniorům. Jakoby pod čarou bude zatím také Tomáš Doležal, se kterým jsem domluvený, že s námi bude trénovat a připraven v případě potřeby naskočit, ale sám se již na „plný úvazek“ necítí i s ohledem na jeho časově náročnou práci a rodinu. Podobně je to u Jakuba Vránka, u něhož jsou to především pracovní důvody.

Mluvil jste nedávno o tom, že nechcete stanovovat konkrétní cíle, ale přeci jen už možná máte trochu představu o síle mančaftu a jak by na tom mohl být?
Jak jsem říkal, chtěl bych hrát atraktivní hokej, který se bude líbit našim divákům a fanouškům. Zní to jako fráze, ale skutečně to tak je, protože pro ně to děláme. Zároveň z toho vyplývá, že když budeme prohrávat a plácat se na chvostu tabulky, tak se to asi naši příznivcům líbit nebude. Myslím, že máme letos hodně silný tým a mám svůj takový tajný sen, který když vám teď řeknu, tak už nebude tajný, ale hrozně rád bych šel konečně letos do play off z domácího prostředí, což znamená do čtvrtého místa v základní části, ale radši to asi nepiště (smích). Když to řeknu střízlivě, tak tenhle tým by měl mít minimálně na klidný střed tabulky a pokud to tak bude, budu spokojený.

Může být pro vstup do soutěže určitou výhodou to, že první zápas hrajete na ledě soupeře?
Určitou výhodou to být může, mužstvo není pod takovým tlakem diváků, kteří mají vždy na začátku sezóny velká očekávání, je cítit větší zájem médií atd. Nakonec i podle zkušeností to tomu trochu nasvědčuje. Od našeho návratu do 2.ligy, jsme kromě loňska vždy začínali venku a prohráli jsme pouze jednou, takže třeba na tom něco bude.

Zatím nelitujete svého rozhodnutí a nesvrbí vás ruce při pohledu na své nedávné spoluhráče na ledě?
Zatím rozhodně ne. Ta nová role mě baví, těšil jsem se na to a zatím to mám rád. Snažím se klukům na tréninkách tu hru nějak někam vést a dávat jí smysl a systém a dělám všechno, aby nám to šlapalo a sedělo. Snažíme se trénovat věci, které si myslím, že jsou dobré a které nás někam posouvají. A skutečně jsem přesvědčený, že mně i Míru Bukáčka bohatě nahradí Ondra Březina s Míšou Kaňkou. Takže mě ruce nesvrbí, mám tu práci rád a už se moc těším, až to vypukne a věřím, že nám zase pomůžou i naší skvělí fanoušci.

Děkujeme a přejeme Vám a celému týmu hodně štěstí a samá vítězství.

Velký rozhovor s Martinem Sobotkou si můžete přečíst i v dnešním vydání Žďárského Deníku, který přináší i předsezónní představení celého týmu žďárských Plamenů. Rozhovor si můžete přčíst zde.