SKLH Žďár zbrojí na sezonu. Plameny posílí Michal Kaňka!

Zveřejněno 05.09.2012 | red
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Osmatřicetiletý kanonýr Benešova Michal Kaňka novou sezonu odehraje na Bouchalkách. Vedení SKLH Žďár potvrdilo příchod nové posily. V dresu Plamenů by tak měl nastupovat jeden z nejlepších hráčů II. ligy posledních sezon. Produktivní centr z Benešova, který stále patří HS Třebíč, přichází na hostování do konce sezony.


Foto: Jiří Mokrý/hstrebic.cz

„Pokud se nedávno psalo, že děláme konkurz na dva centry, tak můžu říct, že už jsme díry v sestavě zalepili. Myslím, že se podařilo najít kvalitnějšího hráče, než jsem byl já,“ říká žďárský trenér Martin Sobotka. Loni nejproduktivnější hráč Plamenů po sezoně ukončil kariéru a ujal se týmu coby kouč.

Jeho vůdčí roli na ledě by teď měl převzít právě kapitán Benešova, který za poslední čtyři sezony nasbíral úctyhodných 258 kanadských bodů. Dobře si to pamatují i hráčů Plamenů, protože Kaňka se pravidelně prosazoval i ve vzájemných zápasech. Srovnání snesou snad jen hodonínský Jurásek či břeclavský Barus. „Káňa je obrovsky zkušený hráč, umí podržet puk, dodá naší hře klid. Jeho průměr je skoro dva body na zápas,“ zdůrazňuje Sobotka.

Příchod na hostování potvrdil i samotný hráč. „Jelikož Benešov odstoupil z druhé ligy a bude hrát jen krajský přebor, který se mi ještě hrát nechce, tak to chci zkusit ve druhé lize za Žďár,“ řekl Kaňka, který se předtím nedohodl na působení v Táboře.

Vedení Plamenů si od angažování Michala Kaňky hodně slibuje. „Když se „zblázní“, je schopný zápas rozhodnout sám,“ tvrdí manažer SKLH Žďár Miloslav Šimon. Kaňka papírově stále patří Třebíči, kde zažil několik povedených prvoligových sezon. „Jeho příchod je zásluha Martina Sobotky, protože se oba dobře znají. Jsme dohodnutí na hostování do konce sezony, přestupní lístek je podepsaný, zbývá zaregistrovat přestup na svazu,“ prozradil Šimon.

Kaňka si ještě doléčuje natažené vazy v koleni, a proto nenaskočil do včerejšího zápasu proti Moravským Budějovicím, nebude hrát ani ve čtvrtek proti Technice. První zápas za Sobotkův tým by tak měl odehrát na závěr přípravy. Ve středu 12. září na Bouchalkách proti Žihadlům.

„Přistoupili jsme na to, že bude mít určitě úlevy a nebude jezdit do Žďáru na každý trénink. Jsem v klidu, vím, že se na zápas dobře přichystá,“ říká Sobotka na adresu Kaňky, který žije v Benešově, kde také trénuje mládež.


Michal Kaňka: Snad se do toho brzy dostanu

Hráč jeho kalibru ve žďárském dresu dlouho nehrál. Jedna z hvězd druhé ligy se z Benešova, který letos bude hrát jen krajský přebor, stěhuje na Bouchalky. I když má po zranění tréninkové a zápasové manko, měl by být pro Plameny velkým přínosem.

Vedení klubu s vámi počítá jako s velkou posilou. S čím do Žďáru přicházíte a jak k přestupu vůbec došlo?

Oslovil mě Martin Sobotka, se kterým se známe už od juniorských let z působení v Jihlavě a pak v seniorech v Třebíči. Jelikož Benešov odstoupil z druhé ligy a bude hrát jen krajský přebor, který se mi ještě hrát nechce, tak to chci zkusit ve druhé lize za Žďár.

Máte pověst druholigového Jágra, který rozhoduje zápasy. V hokejovém městě se od vás bude všeobecně dost očekávat. Připouštíte si tlak?

Věk nezastavím, ale doufám, že aspoň trošku pomůžu. Že ode mě budou fanoušci očekávat dobré výkony, s tím počítám. Záleží také na spoluhráčích, jak si spolu sedneme. Já se budu snažit naplnit očekávání a pomoci Žďáru k lepšímu umístění. Ale v létě jsem měl zraněný kotník a vynechal jsem kvůli tomu letní přípravu. Ale snad se do toho brzy dostanu, i když mě ještě omezují natažené vnitřní vazy v koleni, které jsem si natáhl v přípravě v Táboře. Proto nastoupím až v posledním přípravném zápase.

S vedením klubu i trenérem jste domluvený na určité úlevě. Můžete prozradit, o co jde?

Z Benešova je to do Žďáru trošku z ruky. Mám doma práci jako řidič vodohospodářské firmy a navíc trénuji mládež. Jsme domluvení, že nebudu jezdit na všechny tréninky, ale místo toho budu trénovat v Benešově s áčkem. V Táboře, kde jsem měl původně letos hrát, mi to neumožnili, ve Žďáře ano. I proto jsem tady.