NEČAS: Sezona u mužů nebyla dobrá, ale na kvalitní posily prostě nemáme finance

Zveřejněno 03.04.2023 | Redakce
V krátkém rozhovoru zhodnotil právě skončenou sezonu Plamenů z pohledu všech družstev generální manažer SKLH Žďár nad Sázavou Martin Nečas.

bylo to hodně špatné

Martine, začněme u výkladní skříně klubu, druholigových mužů. S jejich výsledky jste asi mohl být jen stěží spokojený?
Nebudu nic zastírat, bylo to hodně špatné. Bohužel jsme nenavázali na předešlé roky, ale bylo to dané trošku i nejistotou, zda vůbec sezonu zvládneme absolvovat. Loni v létě jsme uspořádali velkou akci Hvězdy 2022 a to mělo trošku i dopad na tréninkovou morálku. Hráči se nám snažili co nejvíce pomoci, i trenéři byli zaměstnaní organizací této velké akce, proto jsme sportovní stránku v té době možná trošku upozadili. Je to ale pochopitelné, jelikož jsme potřebovali finanční jistotu, že můžeme sezonu absolvovat.

Přitom začátek ročníku nebyl od mužstva úplně špatný…
To určitě ne. Z prvních čtyř utkání jsme dvakrát zvítězili, ale pak se začaly kupit různé problémy. Navíc jsme chytili špatnou sérii, kdy jsme měli řadu dobře rozehraných zápasů, ale bez úspěchu. Pokaždé jsme vedli o gól či dokonce dva, ale všechny jsme prohráli. A třeba hra v prodloužení nám nešla po celou sezonu, jediné utkání v něm jsme vyhráli až v posledním domácím zápase.

Kdy bylo jasné, že předsezonní cíl v podobě postupu do play-off tým určitě nesplní?
Do Vánoc jsme stále věřili, že se něco změní, ale po nich už bylo jasné, že nás čeká vyloženě jen boj o záchranu s Velkým Meziříčím. Bylo to velké zklamání, sezona byla špatná.

Bohužel nemáme finance

Neuvažovali jste v průběhu sezony o posílení týmu?
Bohužel nemáme finance na to, abychom mužstvo, když se mu dlouhodobě nedaří, podpořili příchodem rozdílových hráčů. To znamená těch do první lajny, ale na to jsme prostě peníze neměli.

Takže to není o tom, že by hráči nebyli, ale je to jen otázka financí?
Ano, je to vyloženě otázka peněz. V soutěži je třeba Znojmo, které má rozpočet 20 milionů a plně profesionální kádr. To samé také Havířov, s takovými kluby se těžko soupeří. Náš rozpočet patřil spolu s Velkým Meziříčím k nejmenším v soutěži a také to podle toho dopadlo. I Hodonín, který do druhé ligy loni postoupil, měl na muže dvakrát takový rozpočet jako my. Získat kvalitního hráče stojí dost peněz. A není se co divit, druhá liga je časově náročná, hraje se dvakrát týdně, k tomu tréninky, navíc se soutěž kvalitativně zvedla. A do té bídy ještě skončili David Čermák s Davidem Váňou a v listopadu odešel útočník Štěpánek do Francie. Přišli jsme tak o další kvalitní hráče.

Vím, že je ještě brzy, ale jaký je výhled pro nadcházející ročník?
V tuto chvíli nevím, ale naše finanční možnosti asi budou podobné jak letos. Opravdu ještě nevím, jak mužstvo poskládáme. Nějaká spolupráce už je ale domluvená s Jihlavou a Pardubicemi, tak uvidíme. Třeba Pardubice, resp. jejich prvoligová juniorka si v Chrudimi užili své a pokud vím, už se snaží kádr posílit, takže by odtud mohl nějaký hráč přijít.

přípravky máme nyní parádní

Přejděme k mládežnickým kategoriím. Jak jste byl spokojený s jejich výsledky?
U dorostenců, kteří působili v regionální soutěži, to nebylo špatné. Přitom jsme do Jihlavy pustili čtyři nejlepší starší žáky, kteří by byli rozdílovými hráči i mezi dorostenci. Také starší žáci sehráli v nejvyšší soutěži důstojnou roli. Trošku zklamáním byly výkony mladších žáků. Tam jsme si mysleli, že jejich úroveň a individuální dovednosti by měli být na vyšší úrovni.

S nejmladší kategorií ale můžete být v klubu spokojení…
Myslím, že přípravky máme nyní parádní, nábory se nám v posledních letech daří, máme hodně dětí. Za to jsme moc a moc rádi.

Finance? Dál se motáme v bludném kruhu

Na finance už jsme narazili. Zlepšila se nějak situace během posledního roku?
Příliš ne, dál se motáme v bludném kruhu. Před časem jsem byl na zastupitelstvu města, které se snaží najít nějaké východisko z této situace. Jde o to, že v nastavení městských grantů pro sport nejsme schopní dosáhnout na více peněz z uznatelných nákladů.

Můžete být konkrétnější?
Třeba náklady na mládežnické trenéry, kterých máme v klubu nějakých pětadvacet, nepatří mezi uznatelné. Tomu příliš nerozumím. Nebo dresy. Ty na zápasy mezi uznatelné patří, tréninkové však nikoliv. Nebudeme přece kupovat každý rok nové dresy! Za všechno hovoří fakt, že máme dresy od firmy, která nás už pět let nepodporuje. Každý tak může vidět, že jsme více než pět let nepořizovali nové dresy. Je až nedůstojné, že bychom měli vymýšlet různé obezličky, abychom na více peněz z uznatelných nákladů dosáhli.

O této situaci však hovoříme každý rok.
Bohužel to je realita. Třeba letos dostaneme na mládež ještě méně peněz než před rokem, což je špatně. Ale vedení města už o tom jednalo a snad bude snaha nám na další sezonu pomoci.

Město Žďár je v tomto směru, kulantně řečeno, hodně specifické. Víte, jaká je situace jinde?
Mnohem lepší. Ve Žďáře se na podporu sportu, veškerého sportu, dávalo před deseti lety čtyři miliony, dnes je to pět, to je strašně málo. Vždyť takovou částku jinde dostane jeden jediný sport. Jinde je také zvykem, že má každý klub kompletně zafinancovanou mládež a ještě dostane podporu pro muže. Stačí pak dodat ještě jeden příklad. Hokejisté Velkého Meziříčí nakonec přistoupí k rekonstrukci svého stánku. Dotaci od Národní sportovní agentury na ní však nedostanou. A město se tam rozhodlo, že ve dvou etapách, mimo běžnou podporu, za tu rekonstrukci zaplatí kompletně celou částku devadesáti milionů korun.

Je to paradox

Byly finance hlavním důvodem toho, proč jste zrušili juniorský tým?
Ano. Bylo to 350 tisíc, které jsme tímto krokem ušetřili. Jenže paradoxně jsme díky tomu pak byli krácení na grantu pro příští rok. Jedním z důležitých faktorů hodnotící komise pro granty je totiž vyúčtování předchozí sezony. A pokud všechny náklady nevyúčtujete, tak vás hned krátí pro tu nadcházející. Je to paradox, ale je to tak. Proto jsem šel za vedením města, protože taková situace už byla neúnosná. Město tak bude mít nějaká jednání, kdy se budou snažit tento stav napravit, aby poupravili grant, protože bereme rok od roku méně a méně peněz.

Na závěr jedna hypotetická otázka. Jak by vypadala sezona 2022/2023 pokud by se neuskutečnila veleúspěšná srpnová akce Hvězdy 2022?
Pokud by ta akce nebyla, museli bychom hledat další úsporné kroky. To znamená třeba v žácích nehrát nejvyšší soutěž, ale jen krajskou ligu, místo čtyř mládežnických týmů mít pouze dva, a tak by se dalo pokračovat. U mužů jsme chtěli zkusit druhou ligu za každou cenu, protože jsem věřil, že se podaří sehnat více sponzorských peněz. Ale doba je zlá. Firmy se k tomu sice postavily čelem, ale že by někdo navýšil podporu, to se nestalo. Máme sice hodně sponzorů, ale v drtivé většině po menších částkách. Ve Žďáře sportovní kluby historicky sponzorovala v první řadě firma Žďas, ale ta holt není v pozici, aby mohla podporovat sport tak, jako před deseti či dvaceti lety.