Plameny dneškem pokračují v přípravě, na led vyjedou za týden

Zveřejněno 01.08.2022 | Redakce
Právě dnešním dnem pokračuje pro Plameny, po měsíční pauze, příprava na suchu. Od pondělí 8. srpna ale již svěřenci Martina Sobotky a Vojtěcha Šíra vyjedou na nově připravenou ledovou plochu na Bouchalkách, kde je čeká téměř sedmitýdenní příprava na nadcházející druholigovou sezonu. Během tohoto období odehrají naši hokejisté celkem osm přípravných utkání, v nichž budou chtít trenéři najít (nejen) ideální složení útočných formací.


kádr není uzavřený

Trenérské duo by v příštím týdnu na ledě mělo přivítat, pokud se nic nestane, dva gólmany. Tím prvním je osvědčený a zkušený Jiří Sláma, který by měl naskočit již do své 16. druholigové sezony, což ho řadí k nejzkušenějším druholigovým golmanům. Po odchodu Jana Čápa by měl být nově jeho parťákem teprve devatenáctiletý Lukáš Vít, který v loňském roce okusil dospělý hokej v partnerské Poličce. „Je asi všem jasné, že kádr není uzavřený a budeme posilovat na všech postech. Víme, že jít pouze se dvěma brankáři do sezony je risk, a tak se budeme koukat ještě jinde,“ říká sportovní manažer Plamenů Miloslav Šimon.

V obraně budou i nadále působit zkušení Martinové – Lojek a Pleva. Tím třetím zkušenějším do party v obranných řadách bude šestadvacetiletý Václav Půža, který patřil v loňské sezoně ke klíčovým hráčům Sobotkova výběru, a ne jinak tomu bude i v letošní sezoně. A o to víc to bude platit po odchodech Patrika Vašíčka, a hlavně Davida Váni. Trojici zkušených obránců budou doplňovat mladíci Václav Macek, který již loni odehrál celkem 33 zápasů a ve dvojici s Půžou zaznamenal v uplynulé sezoně velký progres, dále pak Jan Čermák a Vojtěch Pražák, který se objevil u Plamenů v průběhu minulé sezony. Na zkoušku se pak na ledě objeví Jakub Grauer z juniorky Komety Brno, a také Pavel Kubica, který přichází sice také z Brna, ale ze sousední Techniky.

VRÁTÍ SE DVA ODCHOVANCI?

V jednání je navíc příchod třicetiletého ofenzivního obránce Petra Beneše, který poslední roky působil v Hlinsku. Odchovanec žďárského hokeje, který podstatnou část mládežnické kariéry strávil v Pardubicích, odehrál v poslední sezoně v Krajské lize Královéhradeckého a Pardubického kraje celkem 28 zápasů, během nichž si připsal celkem 23 kanadských bodů. „Velmi rádi bychom ho viděli v dresu Plamenů,“ netají se tímto přáním sportovní manažer Miloslav Šimon. To stejné platí (myšleno přání sportovního manažera) i v případě útočníka Petra Štěpánka. Tento vysoký forvard dohrával loňskou sezonu v anglickém Peterborough Phantoms, kde však již pokračovat nebude a v této chvíli si hledá nové angažmá. U něj však nadále platí, že chce pokračovat v zahraničí a jeho návrat k Plamenům je méně pravděpodobný.

V útoku se tak bude hlavní lodivod Plamenů Martin Sobotka spoléhat na osvědčené duo Bureš – Wasserbauer, které by mohl na křídle doplňovat mladíček Martin Štola. Tento zanedlouho dvacetiletý útočník podával, i přes svůj útlý věk, v minulé sezoně velice kvalitní výkony a určitě na ně bude chtít v následující sezoně navázat. Naopak zkušenost přinese do útočných řad čtveřice Marek Prokš, Martin Gregar, Tomáš Chlubna a Lukáš Jícha. „Kostra týmu je ve Žďáře tvořena většinou z našich odchovanců a ti dokazují, že jsou ochotni se za klub rvát. Budeme tedy na ně spoléhat i nadále,“ říká hlavní trenér Sobotka. Chuť konečně se naplno prosadit, a stát se jedním z klíčových hráčů Plamenů, bude mít zcela určitě třiadvacetiletý šikovný útočník Dominik Adam, kterému se poslední sezona bodově moc nevydařila.

NÁVRATY A NOVĚ SPOLUPRÁCE S PARDUBICEMI

Chuť vrátit se k hokeji navíc avizuje bývalý hráč Plamenů Dan Kotlík, který v našem dresu odehrál v minulosti několik sezon. Tento výborně fyzicky vybavený útočník však odehrál poslední utkání již před sedmy lety (11. února 2015 proti Táboru, pozn. redakce), takže jeho výkonnost přináší v tento okamžik spíše otazníky.

K dispozici pro přípravu na ledě bude mít dvojice Sobotka – Šír ještě některé mladíky. „Svoji šanci ukázat dostanou například Patrik Elis, Šerejch Zdeněk, Nečas Jakub apod.,“ říká zkušenější Sobotka pro klubový web. V sezoně by měla navíc pokračovat spolupráce s týmy z Chance ligy, a to s Duklou Jihlava, Třebíčí a nově s Pardubicemi, které budou stavě svoje B mužstvo v Chrudimi. „Sportovním manažerem je odchovanec Tomáš Rolinek, s kterým jsme v kontaktu. Jakmile budeme mít hráče jisté, budeme o tom velice rádi informovat,“ dodává Sobotka k případným novým akvizicím pro A-tým.

První přátelské utkání odehrají naši hokejisté právě s béčkem Pardubic, a to 11. srpna na zimním stadioně v Chrudimi.