NEČAS: Sportovní komise jde v konečném důsledku proti zájmům sportu a klubů

Zveřejněno 18.10.2021 | Redakce
S generálním manažerem SKLH Žďár nad Sázavou Martinem Nečasem jsme zhodnotili úvodní část letošního ročníku II. ligy. Došlo jak na tématiku ryze sportovní, tak ale i na tu organizační či finanční. A co tedy generální manažer Plamenů řekl?
O výkonech a bodovém zisku Plamenů po úvodních osmi kolech II. ligy:
Vždycky to samozřejmě může být lepší, ale jsem celkem spokojený. Škoda jen posledního utkání s Novým Jičín, kde si ale myslím, že jsme nebyli horším týmem. Z venkovních utkání jsme ale mohli vytěžit více bodů, to je pravda, protože některé zápasy byly dobře rozehrané.

O sportovních ambicích do sezony:
Jednoznačným cílem je postup do play-off, tedy skončit do čtvrtého místa. Cokoliv jiného by byl neúspěch. Za mě je super, že jsme se po prvním zápase sezony, který jsme měli dobře rozehraný, ale prohráli jsme jej, navíc přišli o čtyři zraněné hráče, rychle zvedli. Kluky to nerozhodilo a ustáli ten začátek.

O diváckých návštěvách na Bouchalkách:
Ne snad, že bych byl nějak zklamaný, ale přece jen jsem čekal, že bude diváků na tribunách více. Třeba na Velké Meziříčí přišlo přes šest stovek diváků, to byla pěkná návštěva, takovou bych si představoval na každý zápas. Začátek sezony je ale ve Žďáře pokaždé stejný. Zkraje ročníku, když je pěkné podzimní počasí, jsou ještě celé rodiny na chalupách a chatách, vyráží na kolo, tomu přičítám nižší návštěvy. Hrajeme dobrý hokej, nevidím důvod, proč by lidé neměli chodit. Věřím, že se návštěvy postupně navýší, také i s tím, jak skončí podzimní část fotbalové sezony.

O finančním zajištění letošního ročníku:
Teoreticky bychom měli mít tuto sezonu v rozumné míře pokrytou. Podle toho, co máme nasmlouvané od našich partnerů a sponzorů, by se tato sezona měl ustát. Co bude dál, se uvidí. Nesmírně záleží na tom, jak se postaví vedení města k financování a odměnám pro naše mládežnické trenéry.

O odměnách pro mládežnické trenéry:
Mládežnické týmy nemají trénovat tátové těch dětí, ale trenéři s licencí. Nechápu, že někdo v dnešní době rozporuje či zpochybňuje oprávněnost těchto odměn. Všechny ostatní kluby na naší úrovni mládežnické trenéry samozřejmě platí. Na zimním stadionu se střídáme s dalšími čtyřmi sporty, proto jsou tréninky v týdnu v ranních hodinách. Nevím, kdo jiný by šel ráno s dětmi trénovat, když všichni chodí do práce, to mi hlava nebere.

O sportovním grantu města:
Grant na mládež je ve Žďáře bohužel zastropovaný. To, proč je zastropovaný, opravdu nechápu, navíc jsme díky němu hned dvakrát kráceni. Všechny ostatní sporty nemají uznatelné náklady vyšší než my, tudíž nejsou krácené. Naše náklady jsou vyšší, to je první krácení. K tomu ještě my nemůžeme do uznatelných nákladů dát i finance na mládežnické trenéry. Ve druhé fázi město rozděluje další částku, kterou rovnoměrně rozdělí mezi všechny sporty. Jejich nároky jsou ovšem o třetinu vyšší než zmíněná částka. Každý sport pak dostane osmdesát procent svých požadavků, čímž jsme kráceni podruhé. A to jsme nejnáročnějším sportem ve městě a máme nejvíce hráčů…

O Sportovní komisi města Žďáru nad Sázavou:
Vždycky jsem si myslel, že sportovní komise města je tu pro sportovce a kluby, kteří v ní mají mít své zástupce. Jenže ona je z toho jen a jen politika, takže rozhodnutí sportovní komise jde v konečném důsledku proti zájmům sportu a klubů. Komise sice nerozhoduje, ale dává doporučení radě města, která se o její závěry opírá. Když třeba došlo na hlasování právě o odměnách pro mládežnické trenéry, byly jen dva členové komise pro, všichni ostatní hlasovali proti. Toto je ale nešvar celého Česka, naše současná vláda je toho typickým příkladem. Vůbec jim nejde o věc, ale pouze o politiku, kdy do komise každá politická strana nominuje své zástupce. Další skutečnost, kterou nejsem schopný pochopit a smířit se s ní.

O zimním stadionu:
Město by si podle mého mělo uvědomit, že prakticky všechny sporty jsou v současnosti celosezónní záležitostí. Což je dobře patrné z toho, že v červenci měla všechna okolní města v našem kraji k dispozici led. Jedinou výjimkou byl Žďár, přitom jsme z těchto měst byli po Jihlavě největší. Prý je to energeticky náročné. Tak se ptám, proč vyhazujeme každý rok doslova peníze z okna, když zimní stadion neprošel žádnou rekonstrukcí. Buď větší, nebo postupnými kroky, aby se náklady na energie výrazně snížily. To ale vyžaduje vizi, na kterou však v současné době nemáme žádný projekt.