HAMAN: Na hráčích byla vidět stále větší chuť

Zveřejněno 17.12.2020 | Redakce
Hodně zklamaný byl z opětovného uzavření vnitřních sportovišť trenér žďárských Plamenů Radek Haman. Víc než směrem k jeho vlastním svěřencům, jej ale tato skutečnost mrzí spíše vzhledem k dětem. „Tomu dost dobře nerozumím. Děti tak leniví, začínají tloustnout, těžko se z toho budeme dostávat,“ sdělil Haman.
Nová vládní nařízení o uzavření vnitřních sportovišť vás asi vůbec nepotěšila, že?
Co se dá dělat. Jakmile jsou opět zavřená vnitřní sportoviště, musíme znovu přejít do stavu, v němž jsme byli od poloviny října až do začátku prosince.

Jak po uplynulé dva „uvolněné“ týdny vypadaly tréninky?
Trénovali jsme s rouškami, ve skupinách po deseti lidech. To znamená, že jsme se pokaždé na ledě rozdělili na dvě poloviny. Dodržovali jsme vládní nařízení.

Co si jinak myslíte o nařízení používat ve vnitřních prostorách roušky?
Byl to pro mě holý nesmysl. Pokud by se vnitřní sportoviště neotevřela vůbec, dávalo by mi to větší smysl, než sportovat v rouškách. Argument pro hluboký nádech a výdech, ve srovnání s přeplněnými velkými obchodními domy, to pro mě není žádný argument. Ještě více mě ale vadí jiná věc.

Povídejte.
Daleko horší a nebezpečnější je skutečnost, že zákaz sportování platí také pro mládež. Všude v okolních státech jsou takové lockdowny, jaké si každá země zvolila. Nikde to ale neplatí pro mládež. Přitom jsem neviděl žádné statistiky, že by děti byly ohroženou skupinou. Přitom jim tímto ohromně ujíždí vlak, děti leniví a tloustnou, to je opravdu velký problém.

Vraťme se ještě zpět k vašemu týmu. Jak jste byl s uplynulými dvěma týdny na ledě spokojený?
Na klukách bylo dobře vidět, jak byla jejich chuť stále větší a větší. Byť samozřejmě měli určitý deficit, bylo cítit, že má jejich pohyb na ledě vzrůstající tempo.

Platilo to i v závěru, kdy už jste věděli, že budete muset na nějaký čas opět skončit?
Do tohoto pondělí jsme se připravovali tak, jak bylo naplánované s tím, že po Novém roce znovu začnou zápasy. Jenže pak vláda oznámila, že od pátku přejdeme do čtvrtého stupně. Tam jsem viděl, že motivace nás všech citelně poklesla. Poslední tři tréninky tak byly vyloženě hrací, ale už to nebylo směrem k zápasům, k nimž jsme vše směřovali.


"
KDYŽ OVŠEM VIDÍM, JAKÁ JE SITUACE A CO VŠECHNO SE DĚLÁ, TAK NEVÍM. ODHADUJI, ALE TO JSEM VELKÝ OPTIMISTA, ŽE SNAD NA KONCI LEDNA BY SE MOHLO ZAČÍT HRÁT.

Zmínil jste obnovení soutěže. Nyní je prakticky jisté, že se druhá liga po Novém roce nerozjede...
Nyní už je to dokonce velice hraniční, aby se nějaká soutěž vůbec rozjela. Vše je ale na bázi spekulací. Když ovšem vidím, jaká je situace a co všechno se dělá, tak nevím. Odhaduji, ale to jsem velký optimista, že snad na konci ledna by se mohlo začít hrát. Sám už se v těch opatřeních ztrácím, ale nevěřím, že se může začít hrát dříve než v závěru ledna.

Není už ohroženo i samotné dohrání letošního ročníku?
Osobně bych byl pro to, aby se sezona prodloužila. Jenže spousta klubů je vázána na provozovatele stadionů, kteří s tím nemusí souhlasit. Všechno je v rovině spekulací, až situace nastane, uvidí se, co bude dál.

Dal jste hráčům nějaké instrukce pro období vánočních svátků?
Ne. Chci, aby byli přes svátky především v klidu, užili si je v pohodě, byli s rodinou a vyčistili si hlavy. Ať nemyslí na hokej, uvidíme, co bude po svátcích. Po nich si určitě něco napíšeme na společný chat, kam vše směřuje. Ale teď chci, aby si dali skutečnou pauzu, protože dosud jsme se dva týdny od pondělí do čtvrtka naplno připravovali.