NEČAS: Znovu hrát by se mohlo po Novém roce

Zveřejněno 01.12.2020 | Redakce, foto: Jiří Bárta
Poslední listopadové pondělí došlo k jednání zástupců hokejových klubů ve 2. lize a prezidenta Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále. Po něm se přiblížila naděje, že by se amatérské hokejové soutěže mohly znovu rozběhnout.
Více už na toto téma promluvil generální manažer Plamenů Martin Nečas. „Vypadá to, že by se na začátku ledna mohlo začít ve 2. lize znovu hrát. Podmínkou je ovšem to, aby byl v zemi do 20. prosince třetí stupeň rizika, nesmíme se vrátit zpátky do stupně čtyři. Pokud se po Novém roce nezačne, je evidentní, že už by asi byl docela problém sezonu dohrát. To samé se týká také mládežnických týmů,“ nastínil Martin Nečas.

Již od čtvrtka mohou mládež i druholigoví muži Plamenů opět trénovat. „Právě ve čtvrtek se ještě bude jednat s premiérem o tom, aby se mohl hrát hokej bez roušek. Vždyť tohle nikde jinde není! Třeba v Polsku či Rakousku mládežníci normálně trénují bez roušek,“ podivoval se generální manažer Plamenů. „Samozřejmě budeme při trénincích dodržovat povolené počty hráčů. Pokud by jednání s premiérem nedopadlo, muselo by se trénovat s rouškami. Sám jsem zvědavý, jak to dopadne,“ říká generální manažer.

Byť to ještě není úplně definitivní informace, začíná být stále jistější, že v tomto druholigovém ročníku na vyřazovací část nedojde. „Údajně by se hrálo déle, až do poloviny dubna, čtyřkolově, ale bez play-off. Samozřejmě opět za situace, pokud budeme ve třetím stupni. Bohužel bez diváků. Ti by se mohli na stadiony dostat v omezeném počtu v případě, pokud bychom klesli na stupeň rizika dva,“ naznačil Nečas.

Svaz by měl klubům vypomoci s případnými testy a také finančními náklady za rozhodčí. „To je pro nás poměrně významná pomoc, zvlášť, když hrajeme bez diváků,“ zdůraznil. S případnými dalšími náhradami to už ale bude složitější. „Je to podobná situace jako na jaře. Případné dotace míří za majitelem stadionu a tím je město. My jako klub na nic nedosáhneme. Bez jeho podpory se tak neobejdeme,“ krčil rameny a pokračoval: „Byť se nehraje ani netrénuje, tak my dál platíme paušální měsíční částku za nájem a energie. Bohužel nárok na náhradu nebo odpuštění nemáme, tak tomu bylo také na jaře. Jedinou úsporou je pro nás to, že za muže nyní neplatíme pronájem ledové plochy,“ líčí Martin Nečas starší.

Generální manažer Plamenů si na závěr neodpustil poznámku směrem k vládním nařízením. „Chápu, že jsou restrikce vůči mužům. Ti mají svoji práci a mohou ve volném čase dělat něco jiného. Ale co děti? Na zimák nemohou, do školy nesmí. Tím pádem zleniví a budou mít problémy s nadváhou. Potvrzuje to také spousta odborníků. Dá se počítat s tím, že dobrých dvacet až třicet procent z nich s hokejem, resp. se sportem obecně, skončí. Jde hlavně o ty, kterým to tolik nešlo, ale přesto pravidelně chodili. Některé další to pak odradí s rouškami a také skončí s hokejem, budou pak jen sedět u počítačů,“ mračil se Martin Nečas.