Ve čtvrtek proběhne aktiv druholigových klubů

Zveřejněno 27.05.2020 | Jan Šimek, Redakce
Ve čtvrtek 28. 5. 2020 se v Praze uskuteční každoroční aktiv druholigových klubů, na kterém se bude diskutovat i o letošním systému druhé ligy. A jak by mohl vypadat? Nový Jičín na svém webu zveřejnil návrh dvou variant a obě počítají s tím, že by kluby sehrály v základní části celkem 42 utkání.

TŘI NOVÁČCI PRO NADCHÁZEJÍCÍ ROČNÍK

Do třetí nejvyšší soutěže se nově přihlásilo i Velké Meziříčí, takže nás čeká další pikantní derby. „Po měsíčním intenzivním jednání s partnery a městem Velké Meziříčí se vedení Horáckého hokejového klubu podařilo zajistit podmínky pro účast ve třetí nejvyšší soutěži,“ uvedl tamní klub na svém webu.

Nováčkem bude i HC Stadion Cheb, jemuž výrazně pomůže město. „Kladné usnesení Rady města Chebu, musí ještě odsouhlasit zastupitelstvo, přesto bylo již nezbytné učinit kroky k přípravě celé sezony, především podání přihlášky, angažování kvalitního trenéra a zajištění hráčského kádru, abychom v soutěži důstojně reprezentovali naše město. Jsme přesvědčeni, že druhá liga přispěje k popularitě sportu ve městě, především přivede ke sportu další začínající hokejisty,“ píše se na stránkách chebského hokeje.

Přihlášku podalo i Znojmo, které svou druholigovou licenci v uplynulé sezoně zapůjčilo Moravským Budějovicím. Budou Orli skutečně hrát třetí nejvyšší soutěž? Těžko říct, čile se spekuluje o přesunu licence na Chance ligu z Chomutova, který sužují ekonomické potíže. „Situaci v českém hokeji pečlivě sledujeme a další kroky budeme vyhodnocovat na základě aktuálních podmínek,“ zní z jihu Moravy. Kouč Miroslav Fryčer má nyní na soupisce 11 jmen, včetně posily Vojtěcha Němce, produktivního Tomáše Svobody (na fotce) či navrátilců Martina Podešvy, Adama Havlíka a Dominika Tejnora.

ČÍNA OPOUŠTÍ DRUHOU LIGU

Tým China Golden Dragon se v příští sezoně druhé ligy nepředstaví, přesto by měl v Česku dál působit. Podle informací, které získal Deník N od trenéra Jiřího Šejby, se má zapojit do druhé nejvyšší juniorské soutěže. „Minulou sezonu tady byl dospělý tým, ale čínská strana má nyní představu, že bychom u nás začali připravovat tým do dvaceti let, jenž by podle předběžných jednání hrál druhou nejvyšší juniorskou ligu. Teď jde ale o to, jestli to situace ve světě dovolí. Uvidíme, jak se bude vyvíjet, ale ve spojení jsme,“ líčí Jiří Šejba.

„Předběžně jsme se bavili s generálním sekretářem Českého hokeje Martinem Urbanem, že by čínská strana akceptovala start ve druhé nejvyšší juniorské soutěži, protože nejvyšší soutěž by byla nejspíš nad jejich síly,“ dodává Šejba s tím, že stejně jako v uplynulé sezoně by čínský výběr mohl mít zázemí na Kladně.

PŘIJDEME O DERBY S HAVLÍČKOVÝM BRODEM?

Jak jsme již uvedli, na stole leží návrh dvou variant a obě počítají s tím, že by kluby sehrály v základní části celkem 42 utkání. Vedení našeho klubu se přiklání k variantě B, a to se čtyřmi skupinami. „Pokud by nastala varianta se třemi skupinami, tak bychom přišli o derby s Havlíčkovým Brodem a to by pro nás, ale i pro diváky, byla taková menší tragédie. Takže my jsme jednoznačně pro variantu B. Ta se nám líbí," říká pro klubový web sportovní manažer Plamenů Miloslav Šimon, který se ve čtvrtek aktivu druholigových klubů zúčastní.

Varianta A (tři skupiny)

Mužstva by se utkala šestikolově, což představuje celkem 42 utkání.

Play off: Do play off by postoupilo šest mužstev (1. a 2. nejlépe umístěný tým by se kvalifikoval přímo do semifinále), týmy na 3. – 6. místě by sehrály předkolo. Play off by se hrálo na tři vítězné zápasy.

Postup do Chance ligy: Vítězové play off jednotlivých skupin by skupinově změřili síly o účast v baráži o Chance ligu. Do baráže by postoupil vítěz této skupiny, přičemž by narazil na nejhůře umístěný tým Chance ligy.

Sestup: Dva nejhorší týmy na 8. místech by se utkaly o udržení ve druhé lize. Série by byla hrána na tři vítězná utkání.

Složení jednotlivých skupin:

Sever: MOSTEČTÍ LVI, HC Draci Bílina, HC Děčín, HC Vlci Jablonec, HC Řisuty, BK Nová Paka, HC BAK Trutnov, HC RODOS Dvůr Králové.

Jih: HC Stadion Cheb, SHC Klatovy, IHC Králové Písek, HC David servis České Budějovice, HC Tábor, HC Příbram, HC Kobra Praha, BK Havlíčkův Brod.

Východ: HC Orli Znojmo, SHK Hodonín, HHK Velké Meziříčí, HC Bobři Valašské Meziříčí, HC Slezan Opava, HK Nový Jičín, HC ISMM Kopřivnice, SKLH Žďár nad Sázavou.

Varianta B (čtyři skupiny)

Druhou alternativou je formát soutěže se čtyřmi skupinami. Týmy by se v rámci své skupiny potkaly šestkrát, což představuje 30 utkání. Navíc by se následně dvoukolově střetly se svou proti skupinou (tzn. Sever se Západem a Jih s Východem), což by přineslo dalších 12 zápasů.

Play off: Do play off by z každé skupiny postoupily první čtyři týmy, které by utkaly křížem na tři vítězná utkání.

Postup do Chance ligy: Vítězové play off by změřili síly v sérii hrané tři vítězné zápasy o postup do baráže o Chance ligu, kde by se vítěz postavil nejhůře umístěnému celku Chance ligy.

Sestup: Tým s nejnižším počtem bodů z mužstev umístěných na 6. místě ve skupinách Západ a Sever se utká s celkem s nejnižším počtem bodů z týmů na 6. místě ve skupinách Jih a Východ, a to v sérii na tři vítězná utkání.

Složení jednotlivých skupin

Západ: MOSTEČTÍ LVI, HC Draci Bílina, HC Děčín, HC Stadion Cheb, SHC Klatovy, HC Příbram.

Sever: HC Vlci Jablonec, BK Nová Paka, HC RODOS Dvůr Králové, HC Řisuty, HC BAK Trutnov, HC Kobra Praha.

Jih: IHC Králové Písek, HC David Servis České Budějovice, HC Tábor, BK Havlíčkův Brod, SKLH Žďár nad Sázavou, HHK Velké Meziříčí.

Východ: HC Orli Znojmo, SHK Hodonín, HC Slezan Opava, HC Bobři Valašské Meziříčí, HK Nový Jičín, HC ISMM Kopřivnice.

zdroj: hokej.cz