OPA - ZNS 5:3 - Marná stíhačka a konec nadějí na play-off

Zveřejněno 24.02.2020 | Redakce
Slezan Opava SKLH Žďár nad Sázavou
42., sobota 22.2.2020
Slezan Opava - SKLH Žďár nad Sázavou OPA - ZNS
Slezan Opava: Daňa (Lamla) – Chujac, Ficek, Zouhar, Šindelář (C), Zdeněk, Chalupa (A), Peslar, Gabrhelík – Peterka, Malina, Kysučan, Kovařík, Rousek, Kadula, Horný, Wolf (A), Gulda, Černý, Herman, Hendrych
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Čáp) – Kadleček, Kališ, Doležal, Pleva (C), Rašín, Lojek – Jícha, Gregar, Kovářů, Bureš, Kunstmüller, Wasserbauer (A), Prokš (A), Adam, Chlubna, Heinrich
Branky a nahrávky: 2. Herman (Šindelář), 10. Rousek (Peslar, Herman), 24. Herman (Wolf, Černý), 40. Hendrych (Herman, Zdeněk), 60. Šindelář – 15. Kadleček (Heinrich, Bureš), 46. Gregar (Wasserbauer, Pleva), 50. Doležal (Wasserbauer, Rašín). Rozhodčí: Novák – Rychlý, Vengřín. Vyloučení: 8:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 465. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3, 5:3.
Plameny na Slezany letos příliš nestačily a bohužel to potvrdil také sobotní podvečerní duel. Domácí během prvních deseti minut vstřelili dvě šťastné branky a vedli už 2:0. Našim hokejistům se sice podařilo snížit, ale do třetí periody nastupovaly Plameny s tříbrankovým mankem, které ale dokázaly stáhnout na rozdíl jediného gólu. Dotáhnout utkání alespoň k nerozhodnému výsledku však hosté nedovedli, na Vysočinu se proto vrátili bez bodového příspěvku. Případný postup do play-off se tak bohužel rozplynul.

Reportáž

Plameny nevstoupily do utkání nejšťastněji, na světelné tabuli svítil čas 1:33, když se po přihrávce Šindeláře prosadil Bohumil Herman - 1:0. V polovině 6. minuty nabídl hostům šanci k vyrovnání svým faulem opavský Ficek, ale k žádnému výraznějšímu ohrožení strážce domácí svatyně nedošlo. Poněkud matný projev svěřenců trenéra Hamana v úvodní desetiminutovce dovršil druhý gól v Slámově síti. Nahrávek Peslara a Hermana ke skórování využil Tomáš Rousek - 2:0. Dvoubranková ztráta konečně hráče s plamenným „Ž“ na hrudi probrala a obraz hry se radikálně změnil. Plameny soupeře jednoznačně přehrávaly a odměnou jim bylo snížení v polovině 15. minuty z hole Slavomíra Kadlečka, bod za asistenci si připsali Aleš Heinrich a Lukáš Bureš - 2:1.


Na začátku druhé části žďárští hokejisté ještě dohrávali přesilovku, ale ani tentokrát se jim příliš nevydařila. Následně si v početní převaze zahrál i domácí Slezan. Lojek a Prokš svými fauly nabídli Opavským více než minutu a půl dlouhou přesilovku 5 na 3 a Bohumil Herman svým druhým gólem v zápase ukázal, že si s takovou situací dokáže poradit - 3:1. Většinu druhé periody pak vyplnila vyloučení a hráči obou mužstev se na trestné lavici střídali jak figury na orloji. Potrestáno bylo až to poslední, když hned po 10 vteřinách domácí vrátili na led Jana Wasserbauera, který si šel v čase 39:32 odpočinout na hanbu za faul kolenem. Úspěšným střelcem byl Jakub Hendrych, již čtvrtý kanadský bod v zápase si za asistenci připsal Herman. Domácí tak gólem do šatny odskočili již na tříbrankový rozdíl.
Také začátek třetí periody přinesl zvýšený pohyb na trestných lavicích. Postupně se tam šli zchladit domácí Herman, hostující Pleva a další domácí hráč Malina. Vyloučení posledně jmenovaného přineslo konečně i změnu ve skóre. Malinův faul vysokou holí v polovině 46. minuty potrestal Martin Gregar, jemuž asistovali Jan Wasserbauer a Martin Pleva - 4:2. V čase 47:31 mohli domácí své vedení pojistit, ale výhodu trestného střílení nevyužili a dali tak Plamenům možnost nadechnout se k závěrečnému náporu. O necelé dvě minuty později už to bylo jen o gól, nahrávky Jana Wasserbauera a Patrika Rašína v gól přetavil Tomáš Doležal - 4:3. V závěrečné desetiminutovce se Žďárští, s vědomím, že potřebují nutně vyhrát, hnali za vyrovnáním. Domácí Slezané však nakonec odolali a při závěrečné hře bez brankáře jejich výhru pojistil do prázdné branky Jiří Šindelář. Plameny tak odjížděly ze Slezska bez bodu a také s vědomím, že letošní play-off se odehraje bez jejich účasti.
 

Ohlasy po utkání

Pavel Zdráhal (trenér Opavy): „Dostali jsme se se štěstím do dvoubrankového vedení, kterého jsme si nevážili. Žďár pak dal kontaktní branku a přehrával nás, první třetina z naší strany, i přes vedení, byla katastrofální. V kabině jsme si něco řekli a hra se zlepšila. Starší hráči to strhli. Ve třetí třetině jsme se uspokojili, dostali na 4:3 a až do konce jsme se báli o výsledek. Nebyl to od nás dobrý výkon, ale počítají se body a my už v pondělí musíme začít myslet na Valmez.“ (www.hcslezan.cz)

Radek Haman (SKLH Žďár nad Sázavou): „Prvních deset minut bylo z naší strany trochu ospalejších, ale potom ve zbytku první třetiny jsme se domácím přinejmenším vyrovnali. Ve druhé třetině nás limitovala vyloučení a ve třetí jsme byli jednoznačně lepší, ale bohužel se nám už nepodařilo vyrovnat. I přes prohru musím celé mužstvo pochválit. Byl to už čtvrtý zápas, ve kterém jeli kluci na krev, a přes některé drobné zdravotní problémy tam nechali všechno.“