HBR - ZNS 2:3p - Plameny poprvé v sezoně ovládly derby

Zveřejněno 19.02.2020 | Tomáš Masař, foto: Markéta Křížová
BK Havl.Brod SKLH Žďár nad Sázavou
41., středa 19.2.2020
BK Havl.Brod - SKLH Žďár nad Sázavou HBR - ZNS
BK Havl.Brod: Holík (Nedvěd) – Kliment, Semrád, Kulhánek, Dvořák, Pospíchal, Vala (A), Benák – Musil, Třetina (C), Přidal – Plachý, Cachnín, Voříšek (A) – Kadlec, Ludvík, Holenda
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Čáp) – Kališ, Spálovský, Pleva (C), Rašín, Lojek – Bureš, Kadleček, Jícha, Gregar, Kovářů, Prokš (A), Wasserbauer (A), Chlubna, Adam, Kunstmüller, Heinrich
Branky a nahrávky: 44. Třetina (Kadlec, Kliment), 59. Voříšek (Kulhánek, Třetina) – 12. Heinrich (Pleva), 47. Wasserbauer (Pleva), 62. Prokš (Spálovský, Jícha). Rozhodčí: František Held – Jan Kleprlík, Jan Vašíček. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 621. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.
Již popáté se v této sezoně odehrálo derby mezi havlíčkobrodskými Bruslaři a žďárskými Plameny a opět se bylo na co dívat. Za hlavní hrdiny se pasovali oba brankáři, kteří se překonávali v tom, jak útočníky na obou stranách přivádět k nepříčetnosti při likvidování jejich jasných brankových příležitostí. Nejprve se ve 12. minutě při dvojnásobné početní převaze trefily Plameny a svůj hubený náskok si držely až do 44. minuty, kdy se domácím poprvé podařilo vyrovnat. V 47. minutě si hosté vzali vedení zpět a dlouho to vypadalo, že by si pod Zelenou horu mohli odvézt všechny tři body. Domácí ale v závěru zariskovali a při vlastní přesilovce poslali na led ještě šestého bruslaře a tento tah nakonec přinesl ovoce. V polovině 59. minuty bylo srovnání. Šlo se tak do prodloužení, ve kterém už se svěřenci trenéra Hamana prosadili s konečnou platností a vybojovali vítězství v prodloužení.

Reportáž

Utkání se hned od začátku hrálo ve vysokém tempu a oba soupeři během úvodních minut několikrát vyzkoušeli pozornost maskovaných mužů v brankovišti. Do výraznější šance se jako první dostali hosté ze Žďáru, když v polovině 6. minuty Heinrich netrefil vzduchem letící Burešovu nahrávku na druhou tyč. V polovině 9. minuty měl další velkou šanci žďárský Gregar, ale sám před domácím brankářem Holíkem skulinku mezi jeho betony nenašel. V čase 10:20 se poprvé vylučovalo, na trestnou lavici si šel odpočinout domácí Kulhánek za držení a uběhlo jen několik málo vteřin, když se Plameny objevily v další velké šanci. Chlubnovu velkou šanci ale domácí brankář zlikvidoval betonem. V polovině 12. minuty byl vyloučen další z Bruslařů Semrád za zdržování hry a hostům se tak naskytla příležitost zahrát si skoro minutu dlouhou přesilovku 5 proti 3. Touto šancí už svěřenci Radka Hamana nepohrdli. V čase 11:57 se z rohu snažil některého ze svých spoluhráčů najít Adam Heinrich a jeden z bránících hráčů centrovaný kotouč nešťastně bruslí usměrnil za záda vlastního gólmana, bod za nahrávku si připsal Martin Pleva - 0:1. Na začátku 14. minuty šel na trestnou lavici pro změnu pykat právě střelec prvního žďárského gólu za podražení a těsně před jeho návratem na led jej ještě přišel doplnit spoluhráč Chlubna, který se provinil hákováním, takže Plameny odehrály téměř 4 minuty jen ve čtyřech, ale oslabení zvládly bravurně a prakticky domácí k ničemu nepustily. I díky pevné defenzivě a pozornému Slámovi tak po první třetině vedli Žďárští 0:1.


Hned na počátku druhé části byl za podražení vyloučen hostující Chlubna a domácí hned zahrozili. Zcela volného Kadlece však žďárští zadáci k dorážce nepustili. V polovině 24. minuty měl naopak gól na hokejce opět hostující Chlubna, ale domácí Holík ho již podruhé vychytal betonem. Podobně úspěšný byl i o několik okamžiků později, když si úspěšně poradil se samostatným únikem Plamenů. Následně se iniciativy chopili Bruslaři a několikrát nebezpečně prověřili Slámovu pozornost. Na počátku 31. minuty hostujícímu brankáři pomohla i obrana, které se včas podařilo dostihnout v samostatném úniku ujíždějícího Semráda a o puk ho připravit. V polovině 32. minuty se ve velké šanci objevila domácí dvojice Voříšek-Plachý, ale druhý jmenovaný s dobrou příležitostí naložil prachbídně. Následně se i hosté ze Žďáru zase několikrát osmělili před branku Bruslařů, ale skóre se už do konce druhé části nezměnilo. Do kabin tak opět odcházely s nejtěsnějším náskokem Plameny.
Třetí perioda slibovala dramatickou podívanou a oba týmy ji divákům v havlíčkobroské Kotlině představily v míře vrchovaté. Bruslaři se hned od úvodního vhazování do soupeře zakousli a se vší vervou se snažili odčarovat kouzlo hostujícího Slámy. Povedlo se to až v čase 43:18 domácímu kapitánovi Miroslavu Třetinovi, jenž si najel na nahrávku Jakuba Kadlece a střelou těsně nad ledem nedal Slámovi šanci - 1:1. Havlíčkobrodští se povzbuzeni vyrovnávající brankou i nadále tlačili před žďárského brankáře, ale ten jejich náporu odolával. Byly to naopak Plameny, kdo rozsvítil brankové světlo. Jan Wasserbauer v polovině 47. minuty objel domácí branku a stihl zasunout puk za tyč, ještě než se Holík stihl přemístit - 1:2. Jen o pár okamžiků později měl další obrovskou šanci Marek Prokš, ale jeho dorážku domácí gólman opět zázračně pokryl. Na začátku 51. minuty si šel za katr sednout žďárský Pleva za nedovolené bránění a Bruslaři zasypali Slámu sprškou střel, ale žádná z nich si cestu za záda hostujícího brankáře nenašla. V 55. minutě výhodu přesilové hry dostaly pro změnu Plameny a Holík musel opět čarovat, když pro změnu zasahoval při gólové příležitosti Ondřeje Kovářů. Nakonec se pak uplatnilo staré otřepané „nedáš, dostaneš“. V čase 57:49 byl vyloučen za vysokou hůl žďárský Dominik Adam a domácí zariskovali a místo brankáře poslali šestého hráče do pole. A tento tah se jim vyplatil. Na světelné tabuli svítil čas 58:25, když se překvapivou střelou prosadil Luboš Voříšek - 2:2. V řádné hrací době se již stav nezměnil a na řadu tak přišlo prodloužení. Z toho nakonec uběhlo jen 75 vteřin, když se díky šikovné teči střely Adama Spálovského prosadil Marek Prokš, který tak rozhodl, že druhý bod poputuje pod Zelenou horu. Plameny se poprvé v sezoně proti Bruslařům prosadily a připsaly si cenné dva body za vítězství 2:3 po prodloužení.

SESTŘIH UTKÁNÍ

 

Ohlasy po utkání

Richard Cachnín (BK Havlíčkův Brod): „Do dnešního utkání jsme nevstoupili špatně, ale hosté, posíleni posledními čtyřmi vítězstvími a bojující o účast v play-off, přijeli s jasnou taktikou bránit střední pásmo a vyrážet do rychlých protiútoků, což se jim dařilo. První gól dali v přesilovce pět na tři. My jsme se pak trápili, nebyli jsme schopni prosadit se v útočné třetině, i když jsme byli naložení v předbrankovém prostoru. Až ve třetí třetině nás nakopla branka na 1:1. Vzápětí nás hosté potrestali z protiútoku. Nám se podařilo v hektickém závěru v power-play šest na čtyři vyrovnat. Pak si po střele po buly hosté odvážejí bod navíc. Po předvedeném sobotním výkonu nemůžeme být dnes spokojeni.“ (https://www.bkhb.cz)

Radek Haman (SKLH Žďár nad Sázavou): „Utkání nebylo vůbec jednoduché, protože jsme s Havlíčkovým Brodem letos neudělali ani bod. Jsme pod tlakem, abychom se dostali do play-off. V posledních třech zápasech se nám daří mazat bodovou ztrátu na Kopřivnici. Oni sice vyhráli v Novém Jičíně, ale my se musíme koukat sami na sebe. S domácím týmem to bylo velmi důležité utkání. Dovolím si říct, že dva body jsme si zasloužili. Jsem rád za kluky, kteří na hřišti nechali všechno.“ (https://www.bkhb.cz)