NJI - ZNS 3:4 - Plameny berou v důležitém utkání tři body

Zveřejněno 30.01.2020 | Redakce
Nový Jičín SKLH Žďár nad Sázavou
36., středa 29.1.2020
Nový Jičín - SKLH Žďár nad Sázavou NJI - ZNS
Nový Jičín: Loubal (Šimonů) – Rufer, Tomeček, Hruška, Váňa, Kobylík, Krutil – Macuh, Lehečka, Kuba, Pecha, Štefka, Kafka, Plička, Poruba, Plitko, Finsterle, Krupa, Irgl
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Čáp) – Čermák, Kališ, Spálovský, Pleva, Koželuh, Jenáček, Adam, Kovářů, Medek, Bureš, Wasserbauer, Kadleček, Prokš, Jícha, Čermák, Gregar, Chlubna, Heinrich
Branky a nahrávky: 24. Kafka (Rufer, Finsterle), 41. Palička, 46. Palička (Macuh) – 9. Jícha (Kovářů, Bureš), 26. Čermák (Wasserbauer), 49. Čermák (Chlubna, Spálovský), 52. Kovářů (Jenáček). Rozhodčí: Held - Bartek, Bartoň. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 350. Střely na branku: 36:19. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:4.
Ve 36. kole zajížděly Plameny na led Ďáblů z Nového Jičína, kteří jsou jejich přímým konkurentem v souboji o play-off. Naši hokejisté dokázali navázat na poslední domácí utkání s Valašským Meziříčím a po bojovném výkonu si připisují do tabulky velice cenné tři body, když dokázali v závěrečné třetině otočit skóre díky brankám Davida Čermáka a Ondřeje Kovářů. V dalším kole přivítají na svém ledě suveréna naši skupiny ze Šumperka.

Reportáž

K veledůležitému utkání zajížděly Plameny tentokráte na sever Moravy, kde se v rámci 36. kola utkaly s Ďábly z Nového Jičína. Vzhledem k tomu, že se soupeř před zápasem nacházel na 6. příčce, která jako poslední zajišťuje postup do play-off, jednalo se o vskutku klíčový duel pro obě mužstva. Tomu také odpovídal začátek střetnutí. Počáteční oťukávání přerušilo nešťastné vyloučení žďárského Jíchy za vysokou hůl již na začátku 2. minuty. Domácí ale v přesilovce působili poměrně bezradně a k výraznějšímu ohrožení Slámy se nedostali. Jak správně naložit s přesilovkou domácích, ukázali v 9. minutě svěřenci trenéra Hamana. Nejprve se sice ve velké příležitosti před Slámou ocitli Ďáblové, ale prakticky hned z protiútoku rozvlnil síť domácí svatyně po souhře s Ondřejem Kovářů a Lukášem Burešem Lukáš Jícha - 0:1. V následujících minutách to byli právě hráči s plamenným Ž na dresech, kteří zle zatápěli Loubalovi v novojičínské brance. Domácí gólman, který ještě v minulé sezoně nastupoval právě v dresu Plamenů, však žďárskému tlaku zdárně odolával. Z utrpěného šoku se postupně začali probouzet i jeho spoluhráči v poli a také oni si vypracovali několik nadějných příležitostí. Ale jejich projektily buď mířily mimo, nebo si s nimi poradil pozorný Sláma. Po prvních 20 minutách tak na ukazateli skóre svítil stav 1:0 pro hosty z Vysočiny.


Do druhé třetiny vstupovala obě mužstva jen ve 4 bruslařích, poté co si zbytek svých trestů museli ještě odsedět domácí Hruška a hostující Pleva. Novojičínský bek se vrátil na led hned po 20 vteřinách a Ďáblové tak měli ještě 55 sekund možnost hrát v početní výhodě, ale hra proti oslabeným hostům se domácím nadále nedařila a k pořádnému prověření Slámy se ani nedostali. Paradoxně mnohem nebezpečnější byli Novojičínští v rovnovážném počtu. Krátce po buly se v čase 23:44 prosadil Dominik Kafka, bod za nahrávku si připsali Rufer a Finsterle - 1:1. O 50 vteřin později mohlo být pro Plameny ještě hůře, před odkrytou brankou se ocitl domácí Irgl, ale Sláma zázračným zákrokem svoji lapačkou zavřel vrátka. Podivná ruleta zápasu následně pokračovala dále. V čase 25:44 se štěstěna přiklonila pro změnu na stranu hostí, Jan Wasserbauer se prosadil v útočném pásmu a Davidu Čermákovi už jen stačilo nastavit hokejku - 1:2. Následně začali pod kotlem topit opět domácí Ďáblové a svěřenci trenéra Hamana se často museli uchylovat k faulům. Naštěstí přesilovky spíš než výhodou byly pro domácí mužstvo rakovinou, ani jedno ze tří vyloučení Plamenů se domácím potrestat nepodařilo, a to jim dokonce hostující kapitán Pleva nabídl sice krátkou, ale přesto alespoň dvacetivteřinovou výhodu 5 proti 3. Domácí zmar pak završil Finsterle, který se na konci druhé části sám nechal vyloučit za podražení.
Ale i hosté si v přesilovce dovedli počínat jako maškary, uběhlo jen 20 vteřin ze třetího dějství a bylo srovnáno. Filip Palička vypíchl soupeři puk a v samostatném úniku se nemýlil a skóroval mezi Slámovy betony - 2:2. Vývoj utkání se tak znovu otočil a byli to opět Novojičínští, kdo se hnal za vítězstvím. Dvorní role v tuto chvíli náležela právě Filipu Paličkovi, který se v čase 45:30 vynořil jako bludný Holanďan ze skrumáže před Slámou a protlačil puk za hostujícího gólmana - 3:2. V tu chvíli se mohlo zdát, že s nadějemi Plamenů na body je amen. Jako spásný anděl se v tu chvíli projevil opět David Čermák, který po přihrávkách Tomáše Chlubny a Adama Spálovského prostřelil klubko hráčů před Loubalem a podruhé v zápase skóroval - 3:3. Jako jeho veličenstvo kat, který popravil naděje domácích, se nakonec ukázal Ondřej Kovářů, který po asistenci Jakuba Jenáčka překvapil střelou z úhlu od mantinelu domácího brankáře - 3:4. Ďáblové následně vrhli vše do útoku a snažili se dovést utkání alespoň do prodloužení, ale ani při hře v 6 se jim nepodařilo na výborného Slámu vyzrát. Z města klobouků se tak místo karavany mraků vraceli dobře naladění žďárští hokejisté se 3 body a Krylovou písní „Jupí jupí“ na rtech.
 

Ohlasy po utkání

Radek Haman (SKLH Žďár nad Sázavou): „Velmi těžké utkání z hlediska psychiky, protože soupeř je naším přímým konkurentem v boji o play-off. Mužstvo ale udrželo vysokou laťku, kterou si nastavilo v minulém zápase s Valašským Meziříčím, a dovolím si říci, že zaslouženě vyhrálo.“